top of page

Økonom og havmann

Han rodde som tre-åring og ble tidlig med faren på fiske. Flaks for Meløy Energi, da, at farens råd ble fulgt i yrkesvalget. Ellers hadde han kanskje ikke vært der.


01 desember i 1990 ble Einar ansatt som administrasjonssjef. Med kone og barn satset de på Meløy og ble værende.


Jeg blir ønsket velkommen i godt belyste og trivelige lokaler i Meløy Energi AS. Etter spriting av hender og innskriving i besøksboka setter vi oss ned for en god prat. Meløy-mannen fremfor meg har ledet administrasjonen i 30 år. På spørsmål andre ikke klarer å svare på, er Einar Rosting (57) rette mann å gå til.


Havets gutt

- Redningsvest hadde vi ikke, det fantes ikke! ler Einar om roingen som barn og hviler armene i kors.

Faren sa tidlig han ikke måtte finne på å satse på fiskeyrket. Mange små enheter slet tungt, og det var mange pålegg.

- Hadde jeg visst mer om det jeg vet i dag, med moderne utstyr og oljeturnus, hadde jeg nok koblet inn på det likevel. Jeg trivdes godt på havet.

Men en ny interesse skulle våkne hos unge Einar. En god lærer i sosialøkonomi på videregående fikk ham interessert i økonomisk forståelse. Jappetiden kom, og fokus på økonomi og finans gjorde økonomistudiet svært ettertraktet. Etter Forsvaret dro Einar for å studere i Bodø, hvor han på det yndede stedet for studenter, «Sjøhuset», møtte den nyutdannede læreren Monica fra Tjeldsundet. På våren ble de et par og begges interesse for økonomi førte dem sammen på bachelor-studiet.


Alt fra kraften som måles på måleren, til du får faktura i posten – dette er Einar Rostings ansvar. Nå har han vært administrasjonssjef i Meløy Energi i 30 år. Her ser vi ham også sammen med «trekløveret» på jobb – kolleger i 30 år i Meløy Energi AS: (t.v.) Hilde L. Myrvang (59), er økonom og Einars nestkommanderende - ansatt siden 1985. Aud Olsen (51) er kunderådgiver og har ansvar for fakturering.


Gløden for økonomiforståelse

Tross tøft arbeidsmarked fikk paret jobb etter studiene. Selv begynte han i IT-bransjen i Nord-Norges største datafirma, Kommunedata Nord-Norge og deretter økonomiansvarlig i et byggefirma, før han to år senere så stillingsannonsen til daværende Meløy kommunale elektrisitetsverk.

- Monica hadde allerede jobb som lærer på videregående skole og hadde stående jobbtilbud, bare ikke i Ørnes. Vi hadde nylig fått datteren vår og annonsen ble et diskusjonstema. I Ørnes var vi avhengig av at begge hadde jobb. Meløy leverte, og Einar kunne takke ja til administrasjonssjef-stillingen.

- Vi fikk en sønn, bygde nye relasjoner og trivdes veldig godt.

Dét var starten på 30 år ved Meløy Energi AS, som i dag har 27 ansatte inkludert 3 lærlinger. Bedriften med stiftelsesår 1938 har i dag kunder i flere deler av landet, og leverer blant annet fiberforbindelse.

Å jobbe i en organisasjon med nær kontakt fra montør til direktør er viktig. I tillegg til å få være med på viktig infrastruktur og verdiskapning. Her slutter ikke folk før de bæres ut! – Einar Rosting

Spiller hverandre gode

Sammen med sine kolleger i administrasjonen har Einar vært med i utvikling og omstrukturering av bedriften samt oppbygging av nye systemer. Delaktighet i prosesser og trivselsfaktor – dette forteller han er nøkkelen til det lange arbeidsforholdet.

- Å jobbe i en organisasjon med nær kontakt fra montør til direktør, er viktig. I tillegg til å få være med på å bygge viktig infrastruktur, og verdiskapning. Her slutter ikke folk før de bæres ut! ler Einar.

Han mener de ansatte har fått være i førersetet for valg bedriften skulle ta.

- Det har vært en stor tilfredstillelse å få de mulighetene. Vi er likevel avhengig av gode medspillere. Hadde vi ikke hatt det hadde vi ikke lyktes. Jeg har hatt veldig gode stabile folk rundt meg. Uten de så hadde vi ikke lyktes. Vi får til å jobbe i team på viktige ting, og fått folk med oss som har forståelse og eierskap til prosessene for å komme i mål. I en slik liten bedrift er man veldig avhengig av teamarbeid og at vi har eierskapet til ting, hvis ikke overlever du ikke, sier han.

I en liten bedrift er man veldig avhengig av teamarbeid og at vi har eierskapet til ting, hvis ikke overlever du ikke. – Einar Rosting
- Her ble det brukt skrivemaskin, et par Tandberg skjermer og et gammelt system med en pensjonert support-mann som holdt til i Misvær. Jeg fikk litt hakeslipp. – Einar Rosting

Med fra starten

Einar er som han selv sier, som poteten. Kan brukes der det er behov, innenfor alle service-funksjoner i bedriften. Alt fra kraften som måles på måleren til du får faktura i posten, er hans ansvar. Da Einar begynte i desember 1990 hadde bedriften nettopp fått sin aller første computer til demonstrasjon. Å komme fra et miljø med tilgang til det nyeste i dataverden, ble en stor overgang til kontoret på Ørnes i 1990. Hele bransjen sto på trappene til en IT- revolusjon, og det siste innen tekstbehandling.

- Her var det skrivemaskin, ett-par Tandberg-skjermer og et gammelt system med en pensjonert support-mann som holdt til i Misvær. Dette skulle jeg kjøre lønns- og trekk- oppgave på som nyansatt. Jeg fikk litt hakeslipp, ler Einar.

- Vi bygde opp systemet helt fra scratch, og innførte personlige datamaskiner. Og nå må jeg bare innse at jeg har sittet en stund selv, humrer han.

 

Født på Åmøy i Meløy, oppvokst på Ørnes med søster Merethe Rosting (49), og er sønn av Andor og Edith Rosting – de er begge gått bort. Er selv gift med Monica Rosting (57), og de to har barna Cecilie (f. 1989) og Sindre (f. -93). Gikk allmenne fag ved Ørnes før førstegangstjeneste, deretter bachelor i økonomi i Bodø, og begynte arbeidskarrieren i 1987 i Kommunedata Nord-Norge. Fikk senere økonomiansvar i et byggefirma som 26-åring, før han begynte i daværende Meløy kommunale elektrisitetsverk 1. desember 1991 – nylig passerte han 30 år i jobben som administrasjonssjef i Meløy Energi AS. Tidligere kommunestyremedlem og aktiv i politiske verv for Meløy Høyre, og på fritiden er er administrasjonssjefen glad i båtliv, windsurfing og tur i skog og mark.

 

Tekst og foto: Irene Granberg

78 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page