top of page

70-åringen skal shaines

Skal vi være ærlig, så er det jo ingen skjønnhet, lenger. Dét gjør Yara Glomfjord noe med. Oppstart etter påske.


- En viktig hensikt er selvsagt å vanntette bygget, og hindre videre skadeutvikling på betongen, sier Jon Roger Pedersen.

- Men, det visuelle….bygget er jo ikke så vakkert, akkurat, så en tilleggshensikt er å oppgradere utseendet, forklarer han, Yara Glomfjords prosjektleder, til Ny Næring.


Det du ser her er faktisk et bygg som har passert de 70. Administrasjonsbygget til Yara Glomfjord ble oppført i 2 etapper i henholdsvis 1949 og -54. Totalt over 2.000 kvadratmeter med kontorer, møterom, tekniske rom og lager. Nå ordner Yara utvendig, total make-over.


Betongskader og isoleringsbehov

Du har allerede sett det av bildet – her snakker vi altså om gjødselfabrikantens administrasjonsbygg i Haugvika, i Glomfjord sentrum. Bygget i to etapper da Norsk Hydro endelig takket ja til å bygge fabrikk her, rett etter 2. verdenskrig. Etappe 1 gjennomført i 1949 – bygningen som står fjes-til-fjes med resepsjonsbygget med portvakta. Etappe 2 i 1954 – utbygget i retning Glomfjord Torg. Status 2021: slitent bygg.

- Vi ser mange betongskader og rust i armeringen. Og vanninntrenging gjennom yttervegg. Og de fleste vinduene har passert 25 år i alder, opplyser Jon Roger fra prosjekt-grunnlaget.

- Og isolasjonen er dårlig – det er lagt 15 centimeter tresonitt på innsiden, altså en blanding av betong og trespon.

Lokal vinner

Nå tar Yara altså kostnaden og jobben med å renovere eksteriøret på det som er blant de største enkelt-bygningene i Glomfjord. Grunnflaten er på 700 kvadratmeter – deretter 2 etasjer, slik at største høyde er røffli 10 meter på mønekammen. Mens kjelleren inneholder tekniske rom og lager, har de 2 etasjene rundt regnet 20 kontorer hver. Noen står tomme, noen er slått sammen – justeringer i takt med at den lokale administrasjonen er kraftig krympet gjennom så langt 7 tiår.

- Etter en konkurranse der 3 entreprenører leverte tilbud, har vi valgt Halsa Bygg AS, og skriver nå kontrakt med dem, slik at prosjekteringen kan begynne, sier prosjektlederen.

Men, det visuelle….bygget er jo ikke så vakkert, akkurat, så en tilleggshensikt er å oppgradere utseendet. Jon Roger Pedersen
Sjekk antall vinduer!

Planen er allerede at stillasene reises rett etter påske, altså fra andre uka i april. Da skal først betongskadene rehabiliteres, før veggene lektes ut, etterisoleres og påføres aluminiumsplater.

- Det er fine plater som er lette å gjøre rene, og som krever lite vedlikehold. Og så er det vinduene, da.

Vinduer, ja. Skal vi anslå at en standard enebolig har noe sånt som 12-15 vinduer? Lyst til å gjette hvor mange vinduer Jon Roger ber Halsa Bygg om å skifte ut? Her har han svaret:

- Det er 177 vinduer i bygget, og de skal i utgangspunktet byttes, alle sammen. På innsiden skal det ikke gjøres noe, bortsett fra vindusfôringer og listing.

Viktig stæsj i oppdraget blir også å montere skilt på søyler, som igjen skal belyses. Om lag 6 måneders anleggstid, slik at Yaras administrasjonsbygg skal framstå i ny drakt midt på høsten.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs


289 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page