top of page

Alltid elektriker

Halve livet sitt har han visst hva yrkesvalget skulle bli. Nå er Hekmat (19) i gang med oppløpssiden sin, sammen med Meløy Elektro.


- Miljøet, folkene – alle kjenner hverandre og er kompiser, og jeg blir tatt godt vare på, forteller Hekmat Mohammad. Oppvokst i Aleppo og på Inndyr – nå dreier det meste seg om Meløy Elektro og læretiden hans som elektriker.


- Jeg bodde i Syria, og var ofte sammen med onkelen min på arbeid, han var elektriker. Jeg var 8-9 år, kanskje, men allerede da skjønte jeg at dette skulle også bli min jobb. Og da jeg var ferdig med videregående, var Meløy Elektro den eneste bedriften jeg ville til!

Hekmat Mohammad, født 2. februar 2001. Den blide karen med den dramatiske historien – nå er han der han skal være. Fra i sommer lærling hos Roger Stormo & Co. på Ørnes, og på god vei mot yrket han har drømt om å ha i halve livet sitt.

- Ting har vært litt tunge, ja, men når man har opplevd mye, så blir man tøff. Jeg er en tøffing, smiler han.


Ting har vært litt tunge, ja, men når man har opplevd mye, så blir man tøff. Jeg er en tøffing. - Hekmat Mohammad

På rett sted

Vi møter Hekmat til prat bare dager før en ny eksamen. Han tar rest-teorien, en vg3-eksamen på videregående – dette er teori som trenges på veien mot fagbrevet som elektriker. Det han skal sikre seg gjennom fagprøven på senhøsten om 2 år.

- Jeg kunne ikke funnet en bedre arbeidsplass enn dette. Miljøet, folkene – alle kjenner hverandre og er kompiser, og jeg blir tatt godt vare på.

Hekmat har vært bodd på Inndyr siden 2015, sammen med sine foreldre og søstrene på 16 og 11 år. Nå har elektrikerlærlingen bosatt seg i Glomfjord, med Lappen og egen bil, og mønstrer på jobb på Ørnes hver dag klokka rett over 7 på morran.


Aldri i tvil

- Hvorfor elektriker? Jo, for det er bestandig forskjellig fra dag til dag hva jeg jobber med, og dét er artig. Når jeg får en oppgave skal jeg tegne den ut, planlegge hva jeg trenger for å gjøre jobben, hvor lang tid den skal ta – jeg liker det!

Dagen begynner med kaffe og fordeling av arbeidslagene. Hakmet jobber ofte i par med Tommy Barvik Bergli, og oppdragene løses i de fleste kriker og kroker i hele regionen, men i hovedsak i Meløy. Den ene dagen legging av varmekabler, den andre montering av skjultanlegg – varierte dager og møte med hyggelige kunder, enten det er private eller hos bedrifter.

- Siden jeg bodde på Inndyr, visste jeg jo at det var en bra skole der for havbruk. Men for min del var det klart fra første dag at det var dette jeg skulle – bli elektriker!


Måtte droppe ut

Han har mer i bagasjen enn de aller fleste, 19-åringen fra Aleppo i Syria. Krigshandlingene førte til at familien på 5 måtte flykte, og valgte Norge som sitt nye hjem. Før dette hadde Hekmat fått et tidlig avbrudd i all skolegang.

- Faren min jobbet som skomaker, men ble syk og måtte ha hjelp. Jeg måtte slutte på skolen i 5. klasse, for å jobbe sammen med ham. Så da jeg kom til Inndyr, gjorde jeg et hopp fra 5. til 9. klasse!

- Hvordan klarte du det?

- Det var tungt, for jeg kunne jo heller ikke ett ord norsk, og ikke engelsk. Men jeg jobbet mye med språket, var ute med venner hver eneste dag, og de hjalp meg.

- Hvis man ikke kan språket, kan man nesten ikke få til noe som helst. Jeg kunne kurdisk og arabisk, men det har jeg ikke bruk for her. Så, skal jeg komme meg videre, må jeg lære meg det norske språket godt.


Håper på fast

Og Hekmat er en tøffing, han klarer seg utmerket. Til Norge med bare 5 års skolegang, og to skoleår senere i gang med videregående utdanning. 4,2 i karaktergjennomsnitt fra Meløy videregående skole: imponerende!

- Og så måtte jeg jo ha sertifikat når jeg skulle være lærling – teorien var lett, men på oppkjøringa så strøk hun meg første gangen, sier han – litt uenig, merker vi.

- Jeg håper på fast jobb i Meløy Elektro når jeg har bestått fagprøven. For her stortrives jeg! Og nå når jeg kan språket godt nok, så skjønner jeg også humoren, som også er viktig på en arbeidsplass!

 

Meløy Elektro AS

I drift som eget selskap siden januar 1999, etter sammenslåing av installasjonsavdelingene hos Meløy Energi og Elektro Bodø i Glomfjord. Er i dag det ene av nær 20 selskaper i det Bodø-baserte konsernet Elektro AS. Eierskapet i Meløy Elektro består av Elektro AS (75 prosent), Meløy Energi AS (15) og Roger Stormo (10), der Roger (f. 1962) er daglig leder mens Ivar Jørgensen (f. -39) er styreleder. Selskapet har 19 ansatte, og driftsinntektene i 2019 endte på 18 millioner kroner. Meløy Elektro leier lokaler hos Meløy Energi på Ørnes, og lagerlokaler på Engavågen, og har 11 leasede servicebiler.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

136 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page