top of page

- Det er tull at folk ikke snur seg raskt og flytter på seg – dette skjer jo hele tiden!

Oppdatert: 18. mar. 2022

Hennes nær 130 medlemsbedrifter forventer både mer samarbeid, bedre samferdsel og nye næringsarealer. Men, det en helt annen satsing som først krever den nyansatte næringslivslederen i Meløy.


Liz Rekve, daglig leder Meløy Næringsforum


- Veit du hva? Jeg ække en sånn som griner hele tida, altså! Men…..de sterkeste opplevelsene med mennesker og natur i livet mitt, de har jeg fått nordpå. Så, da jeg på tur nordover kom kjørende opp på Saltfjellet, med sånn lyseblå farge overalt – da GREIN jeg av lykke!

Huset i Agder er solgt, og hennes Toyota RAV 4 har bragt henne til Meløy. Etter ett år med langt mer varme og mindre nedbør enn her - oppussing av leilighet på Kreta – klarte ikke den selverklærte arbeidsnarkomanen Liz Rekve (62) pausen lengre. Den erfarne stedsutvikleren har brettet opp ermene på ny, etter tidligere prosjektledelse i både Berlevåg, Tjeldsund og Vågan. I vinter har hun gått løs på folkene, bygdene og bedriftene i kystområdet der Helgeland er nærmeste nabo til Salten.


Grønne Meløy

- Nesten ingen i hele landet er klar over hvor avansert det er, det industrieventyret som Meløy nå skaper. Da må vi vise det bedre fram! Havbruksbedrifter som er moderne og innovative og avskaffer utslipp, oppdrett på helt nye arter, ny og stor vekst for en solenergi-bedrift som er verdensledende, og utnyttelse av krafta vår til ny og bærekraftig industri.Vi ER det grønne skiftet, vi!

Det er Meløy Næringsforum som har hentet henne inn. Den erfarne energibunten er ny daglig leder i interesseorganisasjonen med nær 130 medlemsbedrifter. Arbeidshistorikken i CV-en hennes har mange linjer, og på flertallet står det Prosjektleder. Liz Rekve har hjulpet kommuner, bygder og bedrifter ved storhavet i Finnmark, i Lofoten i Nordland og på bøgda i Agder. Egeninnsatsen hennes er: enormt engasjement, diger idébank og positiv støy. Mens arbeidsmetoden, den er å trekke folk sammen, skape begeistring og tro på hårete mål.


Nesten ingen i hele landet er klar over hvor avansert det er, det industrieventyret som Meløy nå skaper. Da må vi vise det bedre fram! Liz Rekve

Ikke krise. Eventyr.

- Næringslivet her har store vekstplaner, og min viktigste oppgave blir å jobbe med rekruttering. Vår ferske undersøkelse viser at bedriftene våre trenger mer enn 400 nye ansatte de neste årene, for å kunne realisere planene de har. Samtidig skal «alle» ha mange folk nå – Rana, Narvik, Evenes, og vi er som en lillebror å regne.

- Men, jeg nekter å kalle dette en krise! Det er et EVENTYR at vi trenger så mye folk, og Nord-Norge og Meløy kommer til å slå alle rekorder med det som skal skje fra nå!

Nylig presenterte hun og styret i Meløy Næringsforum en fersk undersøkelse der 130 virksomheter i Meløy har beskrevet sine behov for økt bemanning. Se egen sidesak i denne artikkelen. Undersøkelsen er startskuddet for en kampanje der Liz Rekve skal lede arbeidet. Her skal hun samarbeide nært med Meløy kommunes eget rekrutterings- og tilflytterprosjekt Meløy Tett På.


Men, jeg nekter å kalle dette en krise! Det er et EVENTYR at vi trenger så mye folk, og Nord-Norge og Meløy kommer til å slå alle rekorder. Liz Rekve

Mange drømmer om nord

- Det dreier seg om å fortelle hvem vi er og hva vi kan tilby! I samarbeid med Facebook-siden «Meløy i bilder» sitter jeg nå på 100 bilder som nå skal spres i alle sosiale medier i løpet av 100 dager. Engasjementet er kjempestort! Og budskapet vårt er, helt bevisst skrevet på engelsk, «We want you here. We have work for you».

Liz Rekve vet at NAV har nærmest 0 ledig arbeidskraft å tilby bedriftene, og hun registrerer allerede at mange mener rekrutteringsoppgaven blir for stor. Men, Meløy har prestert stor-rekruttering tidligere – den gangen 4-500 nye arbeidsplasser ble skapt på få år rundt REC Wafer i Glomfjord, fra årtusenskiftet.

- Det er tull at folk ikke snur seg raskt og flytter på seg – dette skjer jo hele tiden! De vi leter etter må gjerne komme utenfra og snakke engelsk, for i mange bedrifter er engelsk uansett arbeidsspråket. Men, vi skal også hente folk fra hele Norge.

- Jeg kjenner dem, du kjenner dem – alle kjenner folk som drømmer om å få leve og jobbe noen år nordpå!


«Mister» CV-er

- Du leter etter livsstil-folk?

- Ja, unge i dag vil ha en spennende jobb, men livet skal være noe mer, også. De vil ha det gøy, prøve nye ting, få kule opplevelser i livet sitt. Natur, snø og ski, fiske og friluftsliv, folkene i en annen og eksotisk landsdel – dette er det mange som har lyst til å prøve ut noen år. Og, de vil jobbe med ting som gir mening og har bærekraft – da er Meløy det perfekte stedet!

Liz Rekve mener bedrifter og regioner også overser en stor mulighet i å samarbeide i «gjenbruk» av søknader. Nå ønsker hun seg et jevnlig frokost-møte mellom personalledere fra bedrifter i Meløy, der alle har sin bunke med:

- Når Mo Industripark skal bygge batterifabrikker og får inn 1.000 CV-er, men bare bruker 500 av dem - hva skjer med resten? De kan jo vi andre trenge! For hvis man først søker seg nordover i landet, da kan man kanskje vurdere mange steder – og Meløy kan jo selge inn mye av det samme som Lofoten kan. Bedrifter og regioner må dele med hverandre og være generøse, slik at vi ikke mister gode folk!


Natur, snø og ski, fiske og friluftsliv, folkene i en annen og eksotisk landsdel – dette er det mange som har lyst til å prøve ut noen år. Og, de vil jobbe med ting som gir mening og har bærekraft. Liz Rekve

 

Liz Rekve (62) Oppvokst i Sandefjord, har bodd hoveddelen av sitt voksenliv i Oslo. Handelsgym, deretter Cand. polit. (tidligere samfunnsvitenskapelig embetseksamen) ved Universitetet i Oslo, med fagene kriminologi, sosiologi, sosialantropologi og statsvitenskap. Senere jobber for Forskerforbundet, daværende Fredskorpset og Regnskogfondet. Prosjektleder innen stedsutvikling i Berlevåg, Tjeldsund, Vågan og Bjelland i Agder. Fra i vinter daglig leder i Meløy Næringsforum, som har om lag 130 medlemsbedrifter.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs


208 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page