top of page

Drømmen begynner nå

Drømmer går av og til i oppfyllelse. For, nemlig: Tore, Ole + Selvåg Senior = sant! - Jeg har smugtittet på denne båten, fra huset vårt over bukta der, siden jeg var bitteliten guttunge, innrømmer Tore Johan Nymo (18). - Og jeg har egentlig aldri vært om bord på ordentlig, på sånne store båter – men jeg har alltid drømt om å bli fisker!


Stolt og spent: Ole Noris Remy Tjelta (t.v.) og Tore Johan Nymo er i lesende øyeblikk på sitt første tokt på ‘Selvåg Senior’. – Skolegangen var bra, men vi vet jo ikke helt hva vi går til nå, innrømmer to spente fiskejegere under utdanning.

Fisker-drømmen Og nå er han i ferd med å bli det, Halsa-gutten. Tore er, i dette lesende øyeblikk, førstereisgutt om bord når stolte ‘Selvåg Senior’ er på nytt tokt langs norskekysten. Sønnen til Vera og Per Astor er nemlig fra i sommer ny lærling om bord, i fiske og fangst-faget – og ny-rekruttert fra den videregående skolen på Inndyr. Det samme er arbeidskameraten Ole Noris Remy Tjelta (20) – opprinnelig fra Stavanger, men oppvokst i Rana og Lurøy, nå bosatt i Konsvikosen. - Jeg har vokst opp 5 meter fra fjæra og har alltid vært fascinert av havet, sier han. - Etter 2 år på oppdrettsanlegg valgte jeg nå fiske og fangst. Fordi jeg vil ha en hverdag der jeg ikke vet hva jeg våkner til – som fisker må man ta det som det kommer, man vet aldri hva dagen bringer! Vedlikehold først De to karene har innledet sin læretid på Selvåg Senior med sommerjobb om bord. Liggende ved kai, og i utførelsen en møysommelig, kanskje smått kjedelig, men også veldig viktig jobb. - Det har gått i skrubbing av rust, masse vasking, maling, mer vasking og så mer maling, smiler Tore. - Utenpå og inni. Du skjønner ikke hvor stor en båt er, før du må male den! fortsetter Ole. - Men det er en god måte å bli kjent med båten på, før vi nå skulle ut på første turen, mener Tore. - Og vedlikehold er viktig. Selv om det er mye arbeid nå, så sparer man på det, over tid. Viktig arbeid, fastslår Ole. Men så er det altså nå, med september, at karrieren deres som fiskere er i gang på ordentlig. Etter to års grunnutdanning ved Meløy videregående skole, skal de to stå to år om bord som lærlinger på Meløys største fiskebåt, for å bli fullverdige fiskejegere. Alvoret starter nå Ole Noris har siden grunnskoleårene rukket å gå et annet utdanningsløp i tillegg – han ville bli sveiser, og har to skoleår som industrimekaniker. - Men så fikk jeg øynene opp for fiske. Faren til stefaren min var fisker, og jeg har på en måte sett opp til ham hele livet. I min egen familie har det aldri vært registrerte fiskere, så dette ville jeg snu på! - Men å ha med meg industrimekaniker-fagene er kun en fordel – på slipsettet kan jeg både sveise og dreie, smiler han. God utdanning på Inndyr har stor verdi. Tore og Ole innrømmer likevel at de ikke helt vet hva de går til. - Skolen har et flott undervisningsfartøy, ‘Oscar Sund’, men å dra langt ut til havs og kjenne 100 prosent på livet om bord….nei, det er nå vi virkelig får lære, fastslår Tore. - Så ja, klart vi er spent! sier skårungene i Sørheim-rederiet.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

191 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page