ELISE (26) OG HANS-KRISTIAN (26) FLYTTET HJEM: Akkurat det Meløy trengte
Meløy Næringsforum har avdekket at deres nær 130 medlemsbedrifter trenger 400 nye arbeidstakere de neste, få årene. Ny Næring presenterer nå: Drømmeparet!
- Jeg vet om overraskende mange som er interessert i å flytte hjem. Men så tenker de vel: er det jobb til meg der? Så, kanskje er ikke alle mulighetene i Meløy promotert godt nok? spør Elise Sleipnes.
Samboer Hans-Kristian Fjærem fortsetter:
- Ja, jeg har også tenkt på at lokale bedrifter bør være mer interessert i hva vi gjør, vi som er ute og studerer? For å ansette noen som flytter tilbake, det er nok det tryggeste for en lokal bedrift, siden det er mer sannsynlig at de blir her, over tid.

- Vi har et engasjement for Meløy, og framsnakker hele kommunen så ofte vi kan! forteller Hans-Kristian Fjærem og Elise Johanne Sleipnes (begge 26 år). Kjærester siden de var 15, godt utdannet – nå tilbake i heimkommunen og i spennende jobber.
Ventet på smutthull
Her sitter altså paret som er terningkast 6 på alt - hvis du spør næringslivet i Meløy. De er unge, har høy utdanning, har flyttet hjem – og de blir. Etter 7 år i utdanning og jobb i Oslo-området, fant nemlig samboerne Elise og Hans-Kristian fra Ørnes og Neverdal smutthullet de hadde lett etter for å kunne flytte hjem igjen til Meløy. Han fikk napp på jobb med innkjøp og logistikk hos Yara Glomfjord – hun fikk ta med jobben som rådgivende ingeniør til Glomfjord.
- Det skjedde tidligere enn vi hadde tenkt, men det er ikke så ofte at det dukker opp en ledig stilling i Meløy som er såpass relevant for meg! sier Hans-Kristian.
- Og sjefen min sa for ganske lenge siden, at den dagen jeg ville flytte tilbake til Meløy, kunne jeg fortsatt jobbe for dem, smiler Elise.
For det å bli møtt med interesse og engasjement, at du føler deg ivaretatt – dette er viktig når du er borte for å studere. Elise Sleipnes
Nordlendinger, ja…
Begge er positivt overrasket over hvor mye som skjer i Meløy – de har begge tettpakkede dager og ettermiddager. Og, de innrømmer at de kanskje er over gjennomsnittet heimekjær.
- Vi trivdes SÅ godt i Oslo, det var ikke dét. Men naturen i Meløy…..det er så flatt og så mye skog ved Oslo, og så mye folk overalt, når man er på tur! Og nærheten til familie – det var det som trumfet alt!
- Og vi nordlendinger - jeg føler at vi er litt like, har den samme åpenheten. I en by som Oslo er folk litt i sin egen boble, det er så mye folk der at man ikke tar seg tid til å se andre på samme måten, mener Elise.
Meløys næringsliv trenger flere hundre nye arbeidstakere de neste årene, avdekker Meløy Næringsforums ferske undersøkelse. Nå utfordrer vi det unge paret: hva skal Meløy gjøre for å få tak i flere som dem? Først: de liker at ledige stillinger presenteres samlet gjennom Meløy Tett På. Og de mener Meløy er blitt bedre på mye, bare siden de selv reiste ut.

Ny Næring mars 2022
Å bli sett
- Og man vil jo egentlig at alle typer folk skal komme, også livsstil-søkere som vil prøve Nord-Norge noen år…..
- Men, det er noe med de som har vokst opp her. De er nok de letteste å få til å flytte hit, og de vil sannsynligvis bli her lenge, slik som oss, mener Hans-Kristian.
- Meløy videregående skole har Heimkommardagen for tidligere elever, og den er veldig bra. Men, det stopper liksom der? For så vidt vi vet, er det ingen bedrifter eller fra kommunen som virkelig følger opp eller har kontakt med unge som er ute og studerer. Kanskje bør de gjøre mer av det?
- For det å bli møtt med interesse og engasjement, at du føler deg ivaretatt – dette er viktig når du er borte for å studere. Det ville i hvert fall betydd noe for meg, for at jeg skulle velge å flytte hjem igjen, mener Elise.

Elise Sleipnes (26) Oppvokst på Ørnes, datter av Bjørn Sleipnes og Anne Brit Mesøy, lillesøster av Martin og Marie. Studiespesialisering på Ørnes, deretter mastergrad i industriell økonomi, med fordypning i vann- og miljøteknikk. De to siste årene ansatt som rådgivende ingeniør ved Oslo-kontoret til svenske Sweco, et av de største og ledende ingeniørselskapene i Europa – og jobber siden i desember i fjor fra kontor i Glomfjord Industripark.

Hans-Kristian Fjærem (26)
Oppvokst i Neverdal, og er sammen med Kim-Arve Fjærem (31) adoptivsønnen til Trond Fjærem og Elin Fjærem. Studiespesialisering på Ørnes, deretter bachelor i entreprenørskap og økonomi ved BI i Oslo, deretter to års påbygging til siviløkonom ved Norges miljø- og biovitenskapelige Universitet på Ås – uteksaminert 2019. Planner (innkjøper) for Elkjøp Nordic, så senior planner. Fra desember i fjor innkjøper hos Yara Glomfjord.
- Fantastisk! Men tenk annerledes!
Hun fortalte hele verden at Meløy var stedet å søke seg til. Responsen lot ikke vente på seg.
Du husker kanskje artikkelen i Ny Næring i mars? Liz Rekve, ny leder i Meløy Næringsforum, organisasjonen med nær 130 medlemsbedrifter, frontet oppmerksomhetskampanje. Meløys næringsliv trenger store mengder arbeidskraft. «We want you here. We have work for you.», lød budskapet. 100 flotte bilder fra Meløy ut i sosiale medier, i løpet av 100 dager.
- Joda, jeg hadde jo regnet med bra respons, med alle de flotte bildene jeg fikk inn…
- Men hør: over 100 CV’er har vi fått inn - over 100! La oss si at bare 20 av de 100 er gode kandidater, da, og at vi kan få dem til Meløy!

Liz Rekve, daglig leder i Meløy Næringsforum.
Tempo, tempo!
Fra hele landet har nemlig flyttevillige arbeidstakere sendt åpne søknader til Meløy Næringsforum og tilflytterprosjektet Meløy Tett På, som samarbeider tett. Nå sorteres alle henvendelsene, og Liz & Co. formidler kontakt fortløpende med arbeidstaker-søkende bedrifter som Bilfinger, Yara, Halsa Bygg, Meløy Elektro, Polarplast, Meløy kommune, Cargill og mange, mange fler.
- Så kan vi hjelpe med å sette opp møter, og vi har tett dialog med for eksempel NAV og Meløy kommunes rekrutteringsteam – målet er å bygge opp et nettverk der bedriftenes personalledere møtes og kan utveksle CV-er.
- Og dette må ikke gå for sakte – husk at de fleste som nå har sendt oss åpen søknad, kanskje søker seg til 10 andre steder i Nord-Norge, som også trenger dem!
Og dette må ikke gå for sakte – husk at de fleste som nå har sendt oss åpen søknad, kanskje søker seg til 10 andre steder. Liz Rekve
Tenke annerledes. Og samlet.
Nå jubler Liz for eksempel-paret vårt, Elise Sleipnes og Hans-Kristian Fjærem. Han har flyttet hjem til jobb for Yara Glomfjord – hun har tatt Sweco-jobben med til kontorplassen i Glomfjord Industripark.
- Jobb for 2! Dette blir helt superviktig, og slik MÅ bedriftene i Meløy tenke fra nå, understreker Liz Rekve.
- Å kunne tilby, i det første intervjuet, muligheter for at partneren også kan få i jobb området, eller få hjelp til å etablere egen bedrift. Virksomhetene i hele Nord-Norge må tenke nytt og annerledes i rekrutteringen sin framover. For det trenges 30.000 ansatte til landsdelen de neste årene, og slik det er i dag, når vi ikke opp mot det de kan tilby i de største byene og de kule småstedene som i Lofoten!
Nå engasjerer hun seg Næringsarena Nord, nettverket for næringsforeninger, som sammen med NHO i Nord-Norge jobber for å statlige bevilgninger. Poeng: hva skjer hvis landsdelen ikke klarer å skaffe ny arbeidskraft?
- Meløy har spesialister innen fiskeri, vi har Polarplast, Yara, grønn industri under etablering, og mange fler – dette vil unge arbeidstakere ha! Og mange er såkalte livsstil-søkere, som vil bo og jobbe i Nord-Norge. Men, vi må jobbe samlet, og overfor nasjonale myndigheter. Det vil dryppe på alle hvis vi lykkes.

I røyken: Liz er daglig leder i Meløy Næringsforum, som representerer det som kan krype og gå av bedrifter i Meløy. Tiltak for rekruttering og tilflytting til regionen er det hun har brukt aller mest tid på i vinter.
La oss si at bare 20 av de 100 er gode kandidater, da, og at vi kan få dem til Meløy?! Liz Rekve

BARE ETT PROBLEM: - Det meste går bra i Meløy. Bortsett fra at vi ikke klarer å opprettholde folketallet! sa Bjørn Sleipnes i lunsj-presentasjonen sin 29. mars i år. Anledningen var banken DNB sin presentasjon av den årlige Indeks Nordland for næringslivsledere og andre i Meløy – og der Bjørn bidro med Indeks Meløy – tilstandsrapporten han de siste årene har laget i samarbeid med Meløy kommune. - Meløy hadde 3.250 sysselsatte i fjor – 350 mer enn for få år siden. Likevel mistet vi 41 innbyggere i fjor, og går i minus så langt i år. Fødselsoverskuddet var minus 12, mens det på 1950-tallet lå på rundt 120 i pluss, opplyste Bjørn. Meløy hadde ved starten av dette året 6.214 innbyggere. Vårt bilde er fra en annen anledning. Tekst og foto: Edmund Ulsnæs
Tekst og foto: Edmund Ulsnæs