En annerledes vår
- Det er kjipt og utfordrende, men det er ikke noe å få gjort noe med, det må til! Nathalie S. Andersen (18) og Maria S. Myrvoll (18) er avgangselever ved Meløy Videregående Skole, og fullfører året på hjemmekontor.

Nathalie S. Andersen (t.v) og Maria S. Myrvoll forteller om en annerledes vår, og utfordringene korona-viruset lager for skolegangen deres.
En spennende vår var i vente for avgangselevene, og spesielt mai måned var ettertraktet for årets russ. Men slik ble det ikke. - Det er så klart veldig surt, russetiden var jo noe hele klassen hadde gledet seg til lenge. Vi har spart opp masse penger, og skulle på russetur til syden som måtte avlyses. Men sånn er det, vi må gjøre vår innsats i disse vanskelige tider, og man må prøve å se litt stort på det, forteller Nathalie åpenhjertig. - Det er kjipt å sitte hjemme og skulle avslutte skoleåret her, og ikke få være sammen med vennene sine. Men det er nødvendig! mener Maria.
Det store bildet - Jeg synes det er veldig vanskelig fordi mitt hovedfokus er hele tiden å se det store bildet, og at familie, venner og kjæreste har det bra. Men det må jo likevel være lov å si at man synes det er kjipt å gå glipp av russefeiringen, og alt det innebærer, sier Nathalie. Likevel, litt russe-aktiviteter fikk klassen oppleve før korona-viruset traff- russerevyen rakk akkurat å ha premiere! - Det var en veldig fin opplevelse, som jeg tror vi alle syntes var veldig gøy. Det er et fint minne som man tar med seg, og spesielt at den fikk så god respons som den gjorde. Det er fint å ha å se tilbake på, sier Nathalie.
Sånn er det, vi må gjøre vår innsats i disse vanskelige tider, og man må prøve å se litt stort på det Nathalie S. Andersen
Hjelpe mennesker Jentene går sitt siste år på skolen, til høsten skal de begge finne sin vei, og ta høyere utdannelse. - Jeg har søkt meg inn på en bachelor i sosialt arbeid, fordi jeg liker å hjelpe mennesker, og det er en veldig allsidig utdannelse som gjør at jeg kan jobbe mange forskjellige plasser, forklarer Maria. Også Nathalie peiler seg inn på å hjelpe mennesker som trenger det. - Ja, jeg har tenkt å gå sykepleien. Jeg har, på siden av skolen, jobbet i både hjemmetjenesten og på sykehjemmet, og jeg liker veldig godt å jobbe med mennesker. I tillegg så er det allsidig yrke, som det er behov for, og jeg er trygg på at jeg kommer til å få meg en jobb, sier hun.

Heldigvis fikk jentene oppleve turen til Brüssel før ‘lockdownen’ av samfunnet tok effekt. – Det var en veldig spennende opplevelse, som vi lærte mye av, sier Nathalie. Foto: privat
God opplevelse En av de siste opplevelsene jentene hadde sammen før skolene stengte var en tur til Brüssel og Nord-Norges Europa-kontor der, i regi av skolen. - Det var en veldig spennende opplevelse, som vi lærte mye av. Jeg er veldig glad for den opplevelsen vi fikk, og at vi fikk lov til å oppleve det før samfunnet stengte ned. Jeg setter veldig pris på det internasjonale samarbeidet som er mellom landene, som vi fikk lære om, spesielt i slike situasjoner som vi er i nå, uttrykker Nathalie.
Tekst og foto: Malin B. Ulsnæs
Nytt og utfordrende
- Det er en utfordrende situasjon, det er ikke til å legge skjul på. Men vi gjør så godt vi kan, og får det godt til, slik vi selv erfarer!
Det sier Kirsti Kvehaugen, studierektor ved Meløy videregående på Ørnes. - Først og fremst vil jeg jo gjerne berømme lærere og elever for god omstillingsevne! Det har ikke gått knirkefritt, og vi hadde noen innkjøringsvansker, men nå har vi hatt hundre prosent nettundervisning en god stund, og opplever minimalt med tekniske utfordringer.

En utfordrende vår er det for både elever og lærere ved Meløy videregående skole. Studierektor Kirsti Kvehaugen er stolt og imponert over alles innsats.
Det sosiale Undervisningsmessig har målet til skolen vært å følge timeplanen, og være tilgjengelige for elever på Skype. - Selve undervisningsbiten går for så vidt greit, men vi ser jo en del utfordringer rundt det sosiale, knyttet til at man, verken lærere eller elever, kan møte hverandre og spille hverandre gode. Digital undervisning vil aldri kunne erstatte det, forklarer Kirsti åpent. Følge opp Hun forteller videre at kommunikasjonen har lett for å bli enveis når det foregår digialt, og at de gode diskusjonene og samtalene er vanskeligere å oppnå over nett. - Vi har flinke lærere som er gode på å følge opp elevene, og vi ønsker å være ‘på’ for å kunne plukke opp om noen sliter. Det er utfordrende når man ikke kan se hverandre i øynene, eller hverandres kroppsspråk, men vi gjør absolutt så godt som vi kan, avslutter hun.
Nathalie Solveig Andersen (18) har sitt hjemsted på Støtt i Meløy kommune. Hun er datter av Eva Andersen og Trond Erik Andersen. Hun har to søsken – eldre søster Benedicte Marie og yngre bror Carl Wilhelm, og kjæreste Fredrik Werningsen.
Maria Therese Steinsvoll Myrvold (18) er oppvokst på Ørnes, men flyttet med familien til Tjongsfjord i Rødøy kommune i en alder av 12, hvor hun nå bor. Hun er datter av Kristin og Per Aksel Myrvoll, og har en bror – Aksel. Under vanlige omstendigheter bor Maria på hybel på Ørnes.
Tekst og foto: Malin B. Ulsnæs. Foto: Edmund Ulsnæs