Et viktig besøk
Anne-Marit Oleen tok imot John Mackreth med åpne armer da han dukket opp i Glomfjord for å se kraftverket hans morfar var med på å sprenge for 80 år siden.
For ja, 80 år er gått siden tolv modige menn gjennomførte Muskedunder-operasjonen mot kraftverket på Fykan for å stanse kraftforsyningen og stoppe den viktige produksjonen på Haugvik Aliminiumsfabrikk. En av de tolv var John Fairclough fra Irland. I september besøkte hans barnebarn Statkraft for å se med egne øyne de prøvelsene hans morfar måtte igjennom. John Fairclough var nemlig en av fire som overlevde operasjonen og en av to som overlevde krigen.
- Jeg blir helt satt ut av terrenget rundt her. Hvordan fikk de det til? John Mackreth (58) er nesten målløs når han får se hvordan kraftverket ligger til. Anne-Marit og Kristen Selfors fra Statkraft har nettopp gitt han en omvisning inne på kraftverket og nå beveger vi oss rundt bygget. Han er fra Irland, men har bodd 14 år i Sverige sammen med sin svenske eks-kone. Dermed forstår han norsk og snakker selv en del svensk.

Oppe ved hengebrua, den du må over for å komme til Fykantrappene, viser Anne-Marit John terrenget soldatene måtte igjennom for å flykte. – Jeg blir målløs, uttrykker John.
Umulig tur
- Jeg blir veldig satt ut, og merker at jeg er utrolig ydmyk når jeg besøker denne plassen. Dette var ingen enkel operasjon, konstaterer han og får et bekreftende nikk fra Anne Marit. Hun kjenner historien til de tolv soldatene godt, og kan svare på mange av spørsmålene John har. Sammen setter vi oss i bilen og kjører veien opp til rett før den første tunnelen som leder opp på Glomfjellet. Det var nemlig hit ferden gikk etter at kraftverket var sprengt. Nå måtte soldatene rømme.
- De skilte seg i to lag, fordi det var mørkt og de fant ikke hengebroa til trappene for å komme seg over fjellet. Morfaren din fulgte en gruppe på fire som klatret opp fjellet her, forklarer Anne-Marit og peker. I dagslys ser turen umulig ut å gjennomføre uten hjelp fra Fykantrappene. Hvordan de fire fikk det til i nattemørket, rett opp fjellsiden, synes John det er vanskelig å se for seg.
Det blir helt annerledes når jeg får se med mine øyne terrenget rundt her og hvor de flyktet. Historien blir på mange måter enda mer imponerende. John Mackreth

- Jeg er veldig takknemlig for at jeg møtte Anne-Marit og Kristen som ga meg en omvisning. Både inne på kraftverket, men hvor veien gikk videre. Det gjorde virkelig dagen min! Smiler John.
Føler seg stolt
Morfar John har fortalt historien igjennom oppveksten til barnebarn John og delt mange betraktninger rundt gjennomførelsen av operasjonen.
- Det blir helt annerledes når jeg får se med mine øyne terrenget rundt her og hvor de flyktet. Historien blir på mange måter enda mer imponerende. Samtidig ser jeg for meg hvor redde de måtte ha vært innerst inne, med tyskerne hakk i hel, kommenterer John mens han studerer fjellet foran seg.
- Det er ganske utrolig, svarer Anne-Marit.
John har med seg kamera og tar bilder av det han ser og opplever. Han har ventet lenge på å få besøke Glomfjord og det er viktig for han å dokumentere inntrykkene.
- Mest av alt blir jeg bare veldig stolt. Morfar døde i 1999 og vi fikk mange fine år sammen. Endelig fikk jeg også besøke Glomfjord og den plassen som garantert merket morfar for livet, smiler John.
Historien kort fortalt:
Kvelden 15. september 1942 kom en fransk ubåt inn Bjærangfjorden. Den transporterte 12 soldater, inkludert de norske soldatene Erling Djupdræt og Sverre Granlund. Med på båten var også irske John Fairclough. Kraftverket i Glomfjord produserte strøm til Haugvik Smelteverk som igjen produserte aluminium som tyskerne brukte i produksjonen av krigsfly. De tolv soldatene tok seg over fjellet og natt til 21. september sprengte de kraftverket. Flukten gikk opp Fykandalen men etter en skuddveksling med tyske soldater hvor Djupdræt ble skadet, og senere døde, delte gruppen med sabotører seg i to. 8 av soldatene ble rimelig raskt fanget av tyskerne og senere henrettet. De fire gjenværende, inkludert Sverre Granlund og John Fairclough, kom seg over fjellet og til Sverige.
Kilde: Anne-Marit Oleen/snl.no

Kraftverket var en viktig ressurs for tyskerne og å sprenge det var et effektivt grep for å sabotere for Hitlers planer. Foto: Dag Endre Opedal/Kraftmuseet

Anne-Marit ga gladelig John en omvisning i Glomfjord, bilturen opp i Fykandalen ble brukt til å dele detaljer fra den enormt spennende historien til de 12 soldatene.
Ta vare på historien
- Jeg har ingen tilknytning til Glomfjord og visste ikke at det gikk an å kontakte noen. Jeg var kjempeheldig som møtte på både Anne-Marit og Kristen som viste meg rundt. Jeg hadde tenkt å bare kikke litt rundt bygget her nede og så dra igjen, men dette ble jo en helt fantastisk dag! Smiler John fornøyd etter en omvisning som tydelig ga mersmak.
Anne-Marit synes det var en glede å få treffe John og bidra til at han fikk et fint besøk i Glomfjord.
- Muskedunder-operasjonen er enormt viktig i Glomfjord, og Meløy, sin historie, så jeg synes det er veldig viktig at vi imøtekommer og tar vare på de som ønsker å lære om den. Spesielt når de har en så direkte kobling til de som gjennomførte den, påpeker hun.

John Fairclough besøkte selv Glomfjord Kraftverk tilbake på 70-tallet. Allerede da var det gått en del år siden operasjonen i 1942. Foto: Leif Høel/Norsk Folkemuseum
Muskedunder-operasjonen er enormt viktig i Glomfjord, og Meløy, sin historie, så jeg synes det er veldig viktig at vi imøtekommer og tar vare på de som ønsker å lære om den Anne-Marit Oleen

John M & John F
John Michael Mackreth (58) er oppvokst i Wales i Irland. Han har bodd 14 år av sitt liv i Sverige sammen med sin eks-kone. Hans mormor var gift med irske John Fairclough (f. 1915) og han var en viktig figur i John M sitt liv. John F døde i 1999 og ble 84 år gammel.

Han var selv på besøk i Glomfjord på 70-tallet. Han begynte sin soldat-karriere som vakt for kongehuset i England. Nr. 2 Commando Group lette etter frivillige under 2. verdenskrig og John F meldte seg. Han trente mye og lenge i Skottland og brukte blant annet, ifølge John M, mye tid på å svømme i skotske innsjøer for å forberede seg på kulden han ville møte i Norge.
Foto: Leif Høel/Norsk Folkemuseum
Tekst og foto: Malin B. Ulsnæs