top of page

Fagprøve-suksess for gutta!

To ferske fagarbeidere har Meløy Energi utdannet – Magnus (33) og Casper (20) besto fagprøven med glans – nå kan de begge kalle seg energimontører.


- Det er stas, absolutt. Vi har fått en veldig allsidig opplæring. Som lærling i Meløy Energi får du være med på det meste av arbeidsoppgaver og da kjennes det trygt å ta en fagprøve, smiler Casper.

Han og Magnus gikk opp til fagprøve samtidig, men har gått to ganske forskjellige løp som lærlinger i bedriften.


Stolte gutter, stolte sjefer – to helt ferske fagarbeidere i staben blir aldri feil! F.v. Jan-Erik Risvik, Magnus Kristensen, Casper Vesterås og Torstein Myrvang

Allsidig kompetanse - Jeg hadde fast jobb i Meløy Energi som elektriker fra før, og dermed ble læretiden min kortere og mer intensiv, utdyper Magnus.

Etter å ha bestått fagprøven som energimontør sitter Magnus nå med tre fagbrev – prosessoperatør, elektriker og energimontør. Mye, allsidig og god kompetanse.

- Jeg har tatt noen fagprøver, og den erfaringen var jeg helt avhengig av for å kunne bestå denne, ettersom jeg har hatt mye kortere læretid enn ordinært.

Jeg har tatt noen fagprøver, og den erfaringen var jeg helt avhengig av for å kunne bestå denne, ettersom jeg har hatt mye kortere læretid enn ordinært. Magnus Kristensen

Spille på hverandre Magnus har stålkontroll på det praktiske etter flere år i bransjen, men innrømmer at han er hakket svakere teoretisk.

- Derfor har det vært fint å gå opp til fagprøve samtidig som Casper. Han er rimelig fersk ut fra videregående-løp og har god kontroll på det teoretiske. Vi har kunnet hjelpe hverandre litt der, smiler Magnus og Casper sier seg enig i det.

- Det er fint å kunne spille på hverandre. Jeg har lært masse i løpet av læretiden min, men det er en stor fagprøve og det er klart man blir litt nervøs, utdyper Casper.

Selve fagprøven går over to uker og byr på nok av utfordringer for kandidatene som skal opp – samtale med sensor, gjennomgang av prosjekt, ut i felt og befare, planlegging og gjennomføring. Underveis får de også besøk av sensor og på slutten av prøven spørres de ut og må redegjøre for valg de har tatt underveis.


- Det er fint å kunne spille på hverandre, mener Casper og Magnus. De har jobbet med samme oppgave under fagprøven og har kunnet spille på hverandres styrker.


Gjøres ordentlig Prosjektet under Magnus og Caspers fagprøve var å etablere en nettstasjon – også kalt trafokiosk.

- Det må gjøres ordentlig. Det er et anlegg som skal funke og stå der i årene som kommer, påpeker Casper.

Likevel var det den teoretiske utspørringen som ga mest sommerfugler i magen – hos begge to.

- Det er litt ´make or break´ på karakteren din, du er nødt til å svare ordentlig for deg. Du må redegjøre for valg du har tatt og hvorfor du har valgt å løse oppgaver på den og den måten. Det var litt nervepirrende, ja, ler Casper.

Det må gjøres ordentlig. Det er et anlegg som skal funke og stå der i årene som kommer. Casper Vesterås

Nye utfordringer - Det er kjempepositivt for bedriften å ha to nye fagfolk å spille på, det viser at opplæringen vi gir er bra, og det er så klart stas, smiler anleggsleder Jan-Erik Risvik.

Meløy Energi tar inn én til to nye lærlinger hvert år som utdannes til energimontører. Noen blir igjen i bedriften med fast jobb, andre drar videre.

- Jeg skal i førstegangstjeneste i militæret og så har jeg planer om høyere utdanning etter det. Det blir veldig spennende, smiler Casper.

Magnus er fast ansatt hos Meløy Energi og blir værende i bedriften – nå med enda mer kompetanse og faglig tyngde.


Casper Vesterås (20) er oppvokst på Ørnes og har gått grunnskolen der. Etter ungdomsskolen gikk han elektro-linjen ved Meløy videregående skole etterfulgt av to år læretid hos Meløy Energi. Nå skal han videre i førstegangstjenesten. Casper er sønn av Ole Morten Vesterås og Lill Tone Grytvik. Han har en lillesøster – Lotta (17)Magnus Kristensen (33) er oppvokst i Neverdal – sønn av Bodil Wassvik Kristensen og Johnny Kristensen. Grunnskole på Ørnes, så utdanning i Glomfjord som prosessoperatør – Meløy videregående skole og så to år læretid hos Yara. I 2011, etter et år hos SIC Processing, begynte han som voksenelev ved elektrolinja og utdannet seg til elektriker. Nå har han tatt sitt tredje fagbrev som energimontør og har fast jobb hos Meløy Energi. Han er gift med Supatra Khakhum Kristensen og sammen har de en datter – Amanda. Magnus har tre søsken – Ronny, Sandra og Sunniva.Tekst og foto: Malin B. Ulsnæs


 

Et vellykket utdanningsløp


Torstein Myrvang er bindeleddet mellom lærlingene og montørene. Han legger til rette og følger opp underveis. – De er faglig sterke og er blitt veldig gode montører!


Meløy Energi har tradisjon for å utdanne, i 40 år har de hatt lærlinger i bedriften. - Det er vår måte å rekruttere arbeidsfolk på, vi kan ikke satse på at det kommer energimontører flyttende utenifra. Så da må vi utdanne selv, smiler Torstein.

- Magnus og Casper får mye skryt av montørene og jeg opplever at de har god kontroll på det faglige og kan jobben sin godt. Fra bedriften sin side er vi godt fornøyd med utdanningsløpet.


På sikt

Så blir Magnus værende, og Casper drar. Først i militæret og så sikter han seg inn på høyere utdanning.

- Vi ønsker jo at de vi utdanner skal kunne bli hos oss. Men på sikt har vi behov for ingeniører og høyere utdanning også, så det synes vi er veldig fint at Casper ønsker. Vi begynner å bli en eldre garde en del av oss som sitter her, humrer han.

Torstein var selv lærling i Meløy Energi etter å ha fullført skolegang ved Meløy videregående skole og har vært i bedriften i 30 år.Tekst: Malin B. Ulsnæs. Foto: Edmund Ulsnæs

134 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page