top of page

Feirer Meløys "grunnmur"

Oppdatert: 30. jul. 2020

8. juli 1920 ble den første kraften solgt fra Glomfjord Kraftverk, og fiske- og landbrukskommunen Meløy ble utviklet til en solid industrikommune med sterk tilflytting.

Nå skal det 100-årige krafteventyret feires. Kraftverksgruppa og resten av de 32 ansatte på Fykan har fått eget jubileumsbudsjett, og inviterer til festforestillinger våren 2021.


- Statkraft i Meløy er mye hi-tech, som i Svartisen Kraftverk, men samtidig har vi mye av det gamle med oss. Så ja, det er klart jeg kjenner på akkurat dét – det er på et vis som et eventyr å jobbe her på Fykan! Kristen Selfors – 61 år ung glomfjordgutt og Statkraft-mann i snart 40 år – smiler bredt og stolt. Og vi kjenner på noe som likner på ærefrykt, bare ved å gå inn døra i Meløy-regionens trolig flotteste og mest imponerende bygning. Det var nøyaktig her, for 100 år siden, at det Meløy vi kjenner i dag, ble skapt. Den typiske distriktskommunen som likevel er råsterk på sitt næringsliv, og med et hyggelig høyt folketall. - Jeg ble ikke spurt, jeg bare tok jobben, rett og slett, ler Kristen.


Så ja, det er klart jeg kjenner på akkurat dét – det er på et vis som et eventyr å jobbe her på Fykan! - Kristen Selfors

Spesielt for gutten For 100-åringen skal og må feires. Og på en måte som krever planlegging et år i forkant. Lite er da mer naturlig enn at nettopp Kristen Selfors tok ledelsen for arrangementskomitéen. - Jeg er født og oppvokst i Glomfjord, og nå er vi tre her i bedriften på samme alder. Vi vokste opp med å se hvordan gjødselfabrikken og kraftverket utviklet Glomfjord til et begunstiget sted å bo, sammenliknet med resten av Meløy, forklarer han. - Dette har heldigvis endret seg i dag, men for oss som opplevde denne utviklingen så vil det alltid være spesielt å jobbe for Statkraft her på Fykan. Og hva slags kommune hadde Meløy vært i dag, hvis Fykanfossen ikke tilfeldigvis lå der den gjorde? I dag er kraftproduksjonen på Fykan av det beskjedne slaget. Det 100 år gamle aggregatet i den svære maskinsalen er mest en buldrende, stolt påminnelse om det som har vært. For det er 8 kilometer lengre sør, inne i fjellet i Kilvika, at den virkelige produksjonen foregår. Svartisen Kraftverk er et av landets største, og henter vann fra Norges største vannmagasin – Storglomvassdammen har kapasitet på 3,5 milliarder kubikkmeter. Utsatt feiring - Så nå skal det feires, Kristen? - Ja, vi hadde egentlig spikret programmet nesten minutt for minutt, da korona-restriksjonene kom. Vi valgte å utsette markeringen nå i september, men håper å få den til i slutten av mai neste år. - Hva kan du røpe? - Ikke alt, men vi jobber med å få hit en nasjonal toppartist som skal opptre under to festforestillinger i Meløy Kulturhus med gratis inngang for alle. Der blir det også noen bolker der vi forteller om krafthistorien – kanskje skal vi dramatisere enkelte ting, og vi samarbeider med lokalhistoriker Anfinn Myrvang. Og det blir festmiddag for inviterte gjester. - Dette blir dyrt? - Vi har et budsjett, og dét forsøker vi å følge. Men når ting er blitt mer kostbart en vi trodde, har regionledelsen sagt at dette er greit. Så, vi får rom for å gjøre en ordentlig markering, ja. - Spent? - Når jeg har utnevnt meg selv til leder for arrangementet, og jeg ser hvor lite som skal ting for at ting skjærer seg underveis, så kjenner jeg at jeg er litt spent, ja! smiler Kristen.



 

Glomfjord Kraftverk Ble bygget i årene etter 1. verdenskrig, ved reguleringen av Fykanfossen. Aggregat 1 produserte kraft fra juli 1920 – senere kom aggregat 2 og 3, og under 2. verdenskrig ytterligere 3 aggregater, da tyskerne produserte aluminium i Glomfjord. Fra 1993 overførte Statkraft det det meste av vanntilførsel til nye Svartisen Kraftverk, og i dag er kun det opprinnelige aggregat 1 i drift på Fykan. Her er også småkraftverket Fykanvannet Kraftverk, samt at Statkraft overtok Neverdalsåga Kraftverk fra Norsk Hydro. Kraftverkene i Meløy henter vann fra et enormt nedslagsfelt i kommunene, Rødøy, Rana, Meløy, Beiarn og Gildeskål. Etter Storglomfjord-utbyggingen på 1990-tallet, forpliktet Statkraft seg til å opprettholde 32 arbeidsplasser med base i kraftverksbygningene på Fykan. Disse er i dag fordelt på 3 avdelinger, der kraftverksgruppa ledes av Fred-Inge Kristensen, tekniske tjenester av Petter Abelsen og faggruppe lokalkontroll og relevern av Anniken Tostrup. I disse dager i 2020 er det 100 år siden Glomfjord Kraftverk ble åpnet. Statkraft skal gjøre en betydelig markering, men på grunn av korona-restriksjonene er denne flyttet til mai neste år.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

88 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page