top of page

Fikk 2020-problemer

Ett år fram i tid vil alle kunne se at investeringen gav resultater. Men underveis har det lugget kraftig for Sørheim-utbyggingen. Hovedårsaken kan man nesten gjette, siden året er 2020…



- Ingen tvil om at vi har en veldig tung periode bak oss, innrømmer daglig leder Roy Grønås i Meløy Notbøteri.

- Bygget ble stående åpent i en tre ganger lengre periode enn forutsett. Dermed satt vi med åpent bygg da kulda kom, og når man vet at vi gjør jobben med fingrene, ble det ikke lett da isen kom krypende innover gulvene. Man jobber ikke så effektivt når man fryser, smiler Roy.


Hovedskade, følgeskader

Det er siden i vår byggeplass på hele Sørheimbrygga på Halsa. Utbyggerne Sørheim Holding og Meløy Notbøteri investerer i størrelsesordenen 30 millioner kroner. Men selv om alle gleder seg til spennende sluttresultat: hindringer under utbyggingen har gitt store utfordringer for Roy og hans 8 notbøtere, som skal opprettholde produksjonen underveis.

- Produksjonen til hovedentreprenør Finneid Sveis stoppet opp på Fauske, på grunn av koronarestriksjonene. Dermed fikk vi ikke leveranser hit, og det oppstod «følgeskader» som at annet avtalt arbeid fra leverandører ikke ble gjort, eller måtte forskyves. Nødvendige justeringer vi gjør underveis i byggingen – dette gir også forsinkelser, forklarer han.

- Så, formann Per Gunnar Nygård hos oss har måttet bruke mye tid til koordinering og flytting av utstyr, for å kunne opprettholde produksjon. Fra august til oktober forsvant nok 20 prosent av produksjonstiden vår til dette, og dét vil merkes direkte på omsetning og resultat i år.


Senker resultatkravene

Og så vil forsinkelsene og produksjonstapene fortsette en stund for bøteriet. For det nye silobygget på kaia, som opprinnelig skulle tas i bruk kommende mars…blir neppe ferdig før i St. Hans-tiden. Meløy Notbøteri venter også på nye 1.000 kvadratmeter for utendørs lagring – ny tomt for dette sprenges og tilrettelegges av John Kildal & Sønner. I dag er nemlig lagerkapasiteten mer enn sprengt.

- Vi må bare innse at vi blir nokså forsinket, også i fortsettelsen, og da styret var samlet i slutten av november ble resultatmålene for 2020 senket, opplyser Roy.

Driftsinntektene ligger an til drøyt 16,5 millioner kroner i år, mot 15,1 i fjor. Notbøteri-eierne i Egersund Group ser imidlertid optimistisk på 2021.


Ser lyst på -21

- Vi budsjetterer med 19,3 millioner kroner i driftsinntekter neste år, og et driftsresultat på 1,1 million. Egentlig er dette en del under målet i konsernet, men styret tar inn over seg de driftsforstyrrelsene vi får på grunn av utbyggingen og forsinkelsene der.

Roy møter oss i sitt midlertidige kontor, og vi tar kaffepraten i det midlertidige spiserommet. Alt dette skal rives senere i vinter, og nye kontorlokaler er under bygging. Han ser fram til nytt og utvidet område for bøtebaner, og bedre arbeidsforhold for staben og seg selv.

- I dag har vi heller ingen mulighet til å ha utstilt produkter som kundene vår kan se og kjøpe når de er innom. Slikt mersalg går vi glipp av nå, og da taper vi også en god del inntekter.

 

Noe ble strek i regningen, noe gikk raskere enn han trodde.

- Joda, dette ble både dyrt og fører til forsinkelser, vedgår Egil Sørheim.

I stor-utbyggingen hos Sørheimbrygga AS gikk man seg på fast fjell, kan man si, altså i utvidelsen som nå gjøres av selve kaia. Rettere sagt i fundamenteringen. Nye krav til fundamentering gjør at gammelmåten – pæling under kaia til fjell – ikke aksepteres lenger. Entreprenør Aljos Marine og Industri AS måtte løse annerledes.

- Vi måtte skaffe en borerigg som borer hull med 58 centimeters diameter, 20 stykker i alt, og 1,5 meter ned i fjellet – dette tok sin tid, og ble kostbart, bekrefter Egil.

Utvidelse av selve kaia er en viktig del av 2020-utbyggingen i industriområdet på Halsa, selv om det er utbyggingen av produksjonshallen til Meløy Notbøteri som ruver mest.

- Derimot går det langt raskere enn planlagt å få bort de store mengdene med sprengningsmasse. Cargill trenger alt sammen, så dermed kunne entreprenør Jon Kildal & Sønner ta ut det meste nå før jul, sier han fornøyd.

1.000 kvadratmeter av de nye arealene skal bli utelager for bøteriet, mens resterende 3.000 kvadrat blir tilgjengelig for senere etableringer.

 

Sørheim Holding AS Etablert i 2005 og eies av Sørheim-søsknene Egil (f. 1961), Audun (f. -63) og Hege (f. -69). Bestefar Audun og far Odd etablerte Sørheimbrygga på 1960-tallet, og i dag ledes familiekonsernet av Egil. Virksomheten er størst i Meløy-regionen på fiske, og eier selskapene Selvåg Senior AS og Meløyfjord Fiskeriselskap, som hadde driftsinntekter på henholdsvis 78 og 62 millioner kroner i fjor. Sørheim Holding AS eier også Sørheimbrygga AS og er største eier i Aminor (22 prosent).

 

Meløy Notbøteri AS Lagrer, vedlikeholder og nød-reparerer fiskenøter, snurrevad og trål for kystfiskeflåten og den store ringnot-flåten, og bygger nye nøter. Virksomheten ble etablert i 2001 på Sørheimbrygga på Halsa, og eies fra i høst 100 prosent av Egersund Group Fiskeri AS. Meløy Notbøteri hadde driftsinntekter på 15,1 millioner kroner i 2019, har 9 heltidsansatte der daglig leder er Roy Grønås.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

43 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page