Forventer ferge-forbedringer
- Vet du, når jeg møter representanter fra det offentlige – de som har ansvaret for fergekapasitet og fergeavgangene våre…..det virker nesten som de ikke helt tror på meg.

Johan Edvard Andreassen
Han dunker kulepennen taktfast i bordflata mens han snakker, Johan Edvard Andreassen. Men langtfra sint, faktisk et stykke unna irritert, også. Muligens litt utålmodig, men 58-åringen snakker med respekt, også om politikere og byråkrater.
- Når vi investerer over 300 millioner kroner. Kan man gi noe tydeligere signal enn dét? Om at dette øysamfunnet, det satser vi på, på lang sikt?
Når vi investerer over 300 millioner kroner. Kan man gi noe tydeligere signal enn dét? Om at dette øysamfunnet, det satser vi på, på lang sikt? - Johan Edvard Andreassen
- Ta oss på alvor!
Høsten 2020 er virksomheten han har ledet i snart 30 år, igjen travel byggeplass. Ny om- og utbygging, og større enn noen gang. I samarbeid med Moldjord Bygg og Anlegg bygges «Fiskekroken», eller Salten N950, ut for innpå 350 millioner kroner.
- Om 3-4 år frakter vi ut dobbelt så mye laks som vi gjør i dag. Allerede opplever vi at trailere blir stående igjen, fordi ferga er full.
- Joda, vi har dialog med både fylket og lengre opp, men får ingen løfter. Vi vet bare at vi trenger en fergeforbindelse som er mye bedre. Og når vi satser her, og skaper de verdiene vi gjør, så er vi avhengig av at storsamfunnet tar oss på alvor!
Understreker lederen av lakseslakteriet i havgapet med årsinntekter på straks 100 millioner, raskt stigende. I fjor var produksjonen 24.000 tonn, nå bygges kapasiteten til 70.000 tonn. Slakteriet Salten N950 på Sørarnøy er del av flerpartssamarbeidet Salten Aqua AS, som har mektige aktører bak seg som Gigante Havbruk, Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm.

Det er midt i det allerede travle øysamfunnet Sørarnøy, at Salten N950 investerer over 300 millioner kroner i økt produksjon og flere titalls nye arbeidsplasser. Nå forventer bedriften at det offentlige forbedrer transportmulighetene med ferge, og ønsker direkteavganger til Bodø.
Direkte Bodø
- Mer enn én gang har økonomene regnet ut at dette slakteriet ikke har noen framtid ute på ei øy. Det er kø, det er ferge, transport langs dårlige veier – så tungvint som det kan bli! vedgår Johan Edvard.
- Men, da ser man også verdien av å ha rette eiere. De har bestemt dette sammen med meg – her blir vi og her skal vi vokse! Dette er vårt viktigste bidrag i øysamfunnet vårt - å vokse, gi arbeid til flere. Og dét ansvaret skal vi ta. Men, vi trenger at det offentlige tar ansvar for sin del! gjentar han.
Tilbake til ferge, altså. Sørarnøy og trailere i fergekø – dét er to sider av samme sak, både nå og i fortsettelsen. Nå mener Johan at det offentlige må se på fergestørrelse og fergeavganger.
- Vi jobber dessuten for å få noen direkteavganger med ferge til Bodø. Jeg mener sterkt at dette skal være på plass innen 2 år!
- Det er fornuftig for både oss og storsamfunnet – det er bedre økonomi, og fornuftig for sikkerhet og hensyn til miljøet. For oss er Bodø spennende som ‘hub’ - med ny flyplass, og jernbanen, kan vi frakte laks ut på en ny og bedre måte.
10 karer fra Moldjord Bygg og Anlegg jobber på spreng i stor-prosjektet på Sørarnøy.

Anleggsleder Arne Wiik (t.h.) sammen med sin bas i prosjektet, Vytautas Jonhuskis, og Levi Vollan fra Vollan Makin AS (i midten).
- Akkurat nå er vi omtrent 2 uker etter framdriftsplanen. Dette skyldes uforutsette grunnforhold som vi støtte på, i havet utenfor anlegget, forteller Arne Wiik til Ny Næring.
Han er Moldjord Bygg og Anleggs anleggsleder for bedriftens desidert største oppdrag for tiden. Lakseslakteriet til Salten N950 bygges kraftig ut, på land og ut over kai, og Moldjord har en meget sentral rolle.
- Opprinnelig var vel vår kontrakt på noe over 70 millioner kroner, men er nå øket til rundt 90, fordi vi har fått en del tilleggsarbeid i prosjektet, opplyser Arne.
Han deler jobben inn i 2 etapper, for deres del. 1 etappe, som utgjør om lag 70 prosent av oppdraget, strekker seg fram mot jul. Nybygg fram til den gamle fabrikken. Da flyttes produksjonen over, slik at gammelfabrikken kan rives og nybygg kan reises der. Etappe 2.Omlag 30 prosent av gammel bygningsmasse skal bort, og det nye fabrikkarealet vil bli på om lag 1.800 kvadratmeter.
- Akkurat nå pågår betongarbeidene for fullt, og stålarbeidene til Finneid Sveis ble innledet i begynnelsen av september. De har 4-6 mann her akkurat nå, mens vi er 8-10. Alt skal være ferdig til prøvedrift i mai neste år, sier anleggslederen.
Tekst og foto: Edmund Ulsnæs