Fykan-vaktbytte
Den ene gir seg etter snart 30 år – den andre overtar, med 13 års ballast. Einar ønsker Stein-Harald lykke til i viktig jobb.

Trygt bytte. Einar Lorentsen blir pensjonist etter snart 30 år som Statkrafts vedlikeholdsleder i Meløy. Han avløses av ikke-akkurat-fersking Stein-Harald Engen.
- Som energimontører i Meløy Energi var vi synlig for folk hele tiden, ute på jobb. I Statkraft jobber vi også med kraftforsyning, men mest oppe i eller inne i fjellene. Så vi er litt ‘usynlige’, smiler 49-åringen. Han som fra 1. februar overlapper seg inn i ny jobb på Fykan ved Glomfjord. Stein-Harald Engen er Statkraft Energis nye vedlikeholdsleder. Havari ble nyttig - Hverdagen blir ganske annerledes enn før – mye kontor, innser han. - Den viktigste oppgaven? Bidra til at kraftverksgruppa har nok, og den rette, kompetansen til å gjøre jobben sin. Jeg håper og tror at jeg har en del å bidra med som veileder. 13 år er det blitt, siden han selv meldte overgang fra jobben som energimontør hos Meløy Energi. Til stilling som fagarbeider elektro. Men: - Fra starten ble det lite energimontør! I 2007 var det stor-havari i Svartisen kraftverk, og da var det å gå under lokkene på maskinene – jeg lærte utrolig mye nytt, på flere fagfelter. Dette har vært nyttig å ha med seg i en masse prosjekter, både på utførende arbeid og opp til å være byggeleder.

Stein-Harald Engen (49)
Oppvokst i Holandsfjord, skolegang Halsa og Engavågen, yrkesskole Glomfjord, fagbrev energimontør. Hos Meløy Energi 1992-2007 minus to perioder i FN-tjeneste. Fagarbeider Elektro hos Statkraft siden -07, og fra i vår vedlikeholdsleder.
- Jeg har en del år på baken i kraftverksgruppa, og ville komme mer i førersetet på ledelse og planlegging innenfor drift og vedlikehold, forteller Stein-Harald.
- Da jeg kom, var det i en periode med store havarier, og jeg fikk utrolig mye kunnskap som har vært nyttig senere. Jeg var utdannet energimontør, men har fått tillit og ansvar til å gjøre masse forskjellig, sier han om å jobbe for Statkraft.
Einar: - Rett mann! Nå er han altså godt halvveis i overlappingsperioden med Einar Lorentsen. Einar går oppsigelsestid fra 1. februar, og er 100 prosent pensjonist 1. mai. - Interessen for stillingen var stor, og ledelsen vurderte flere gode søkere. Men jeg er veldig fornøyd med hvem som til slutt fikk tilbudet, og takket ja til stillingen! smiler Einar.
- Vi har kompliserte anlegg og vannveier, og det er en stor fordel å ha den kunnskapen som kreves for å drifte dette forsvarlig både innenfor sikkerhet og økonomi. Og dét har Stein-Harald! Kraftverksgruppa utfører en rekke små og store vedlikeholdsoppdrag i kraftanleggene, for eksempel tømming og reparasjon ved de over 50 bekkeinntakene oppe i fjellene. Da må det mestres både snekring, støyping og et mylder mer.

Einar Lorentsen (63)
Oppvokst i Glomfjord og Skjomen. Yrkesskole i Narvik, fagbrev mekaniker. 8 år til sjøs, så Statkraft i Glomfjord – fagarbeider mekanisk fra 1985. Pensjonist fra 1. mai i år, etter å ha vært vedlikeholdsleder siden 1991.
- Jeg så muligheten for å bli mer involvert i planleggingen bak jobbene vi gjør, få mer ansvar, lære mer, og så spilte jo lønna inn, forteller Einar.
- Statkraft har vært og er en flott og trygg arbeidsplass, og masse variasjon i det man jobber med.Kraftverksgruppa er en liten og sammensveiset gjeng, jeg har alltid trivdes veldig godt og aldri gruet meg til å gå på jobb, sier han om å jobbe for Statkraft.
Menneske-liker - Vedlikeholdslederen må være litt menneskekjenner, evne å se medarbeiderne rundt seg, gi dem ansvar og forsøke å gi dem et eierforhold til drifta. Alle må behandles forskjellig, for mens noen er sånn at det meste preller av, har andre det annerledes. Forteller Einar, som altså har hatt lederjobben i snart 30 år. - Veldig mye er forandret, selvfølgelig. Da jeg begynte, var det ikke påbudt med hjelm inne i maskinsalen, engang! Og fullt utlært blir man aldri, endringer skjer kontinuerlig. - Hva nå? - Kona har allerede gått av, så det skal bli litt godt å få ‘langfri’ for meg, også! Vi har masse å fylle tiden med - utenfor huset på Grønøya, og med bilen og båten. Og bobilen - vi fått en større omgangskrets rundt omkring med den, og det blir vel også noen turer med den til sønnen vår i Bergen, takker Einar for seg.
Vedlikeholdslederen må være litt menneskekjenner, evne å se medarbeiderne rundt seg, gi dem ansvar og forsøke å gi dem et eierforhold til drifta. Einar Lorentsen
- Hva nå, Einar? - Selv om kona mi, Unn, allerede har gått av, har ho jo passa på heime så jeg har hatt det bedre enn på hotell. Nå skal det bli litt godt å få ‘langfri’ sammen med henne, og få bestemme over dagan sjøl. Vi har masse å fylle tiden med – både heime på Grønøya og med bobilen og båten. Med bobilen har vi blitt mer kjent både i nær- og fjernområder, og har en større omgangskrets rundt omkring. Det blir vel også noen turer ned til sønnen og svigerdattera vår i Bergen. Spesielt nå, når vi har fått den fantastiske nyheten om at vi skal bli besteforeldre i september! takker Einar for seg.
Tekst og foto: Edmund Ulsnæs