top of page

Håkon bygde selv


Da platearbeider Håkon Olsen mistet REC-jobben han elsket, startet han enkeltpersonsforetak. 10 års hardt arbeid senere har han 14 fast ansatte på Sørheimbrygga.


- Jeg tenker ikke på dem som er i samme bransje som meg, som konkurrenter. De er mine samarbeidsbedrifter. Jeg tror på å hjelpe de andre, og søke hjelp hos dem når man selv er usikker, forklarer lederen og eieren hos 10-årsjubilanten.

Bedriften var en «mygg», men da jubiléet kunne markeres 1. mai, er Håkon Sveis med base på Sørheimbrygga blitt både svært betydelig og viktig, på Halsa og i Meløy.

- Det er ganske få nye bedrifter som etableres som opplever å bli 10 år – for oss har det å samarbeide med andre vært kjempeviktig!


- 14 ansatte betyr ansvar og en del grubling – folk skal ha jobb og lønn i 12 måneder. Jeg har sett at det er kjempeviktig å samarbeide godt og åpent med andre bedrifter, sier Håkon Olsen (45). Årets 10-årsjubileum kan markeres etter imponerende vekst gjennom mange år med hardt arbeid.


Er litt stolt

Halsa, 1. mai 2012: arbeidsløse Håkon Olsen (45) etablerer eget firma innen sveising og vedlikeholdsarbeid. Med to relativt tomme hender, men en voldsom arbeidskapasitet. 10 år senere kunne han denne våren feire å ha bygget sitt eget livsverk til en årsomsetning på straks 12 millioner kroner.

- Joda, jeg har alltid likt å jobbe mye – dette er blitt både jobb og hobby, på godt og vondt – det blir mange lange dager og kvelder på jobb. Når andre går hjem halv fire, er ofte ikke jeg kommet lengre enn til lunsj i min arbeidsdag.

- Så…..sjøl om jeg ikke fordrar å framheve meg sjøl, så er jeg jo litt stolt av det som begynte den gangen jeg stod uten jobb, innrømmer han.


Av alle bedrifter som etableres, så er det få som opplever å bli 10 år – jeg tror evnen til å samarbeide er kjempeviktig for å overleve!
Håkon Olsen

Skulle gjort det før

Den gangen, ja. Våren for 10 år siden havnet nemlig Meløy i sin verste sysselsettingskrise noen gang. Det nye lokomotivet, det som hadde sikret flere hundre nye arbeidsplasser, ny vekst og velstand med milliardinvesteringer, gikk overende. REC Wafer. Over 400 ansatte mistet arbeidsplassen sin i de to fabrikkene, og én av dem var Håkon.

- Å jobbe i REC var en sann glede, og hadde den fortsatt eksistert, hadde jeg garantert vært der.

- Men, nå når min egen bedrift har 10-årsjubileum, angrer jeg litt på at jeg ikke begynte 10 år tidligere! Tilgangen til jobber den gangen ville vært voldsomt god, og papirmølla var ikke så omfattende - jeg ser i dag hvor mye papirarbeid som må til for at folkene mine skal kunne dra ut på en jobb.

- Drivkraften min har uansett alltid vært den følelsen det gir at en kunde er fornøyd med jobben vi har gjort!


Lagbilde: gründeren, han til høyre, er platearbeider. Men i dag har Håkon Sveis en svært sammensatt kompetanse, som betyr håndtering av de fleste typer oppdrag. Her hos Helgeland Smolt i Sundsfjord i vinter. – Jeg ville ikke byttet de ansatte mot noen – de er alle flinke på sine ting! roser Håkon. Foto: Vegard Anmarkrud

Mer enn Sveis

Det som etter hvert skulle bli til Håkon Sveis, begynte med hans egen utdanning som platearbeider, og 5 år ved skipsverftet Mjellem & Karlsen i Bergen. I heimbygda Halsa hadde han også hjulpet til en del ved Frans Heimros mekaniske verksted, så: skulle han rett og slett starte eget?

- Jeg har aldri levert en egenmelding siden jeg begynte i arbeidslivet i 1995, så dette var en trygghet for å begynne for meg selv – jeg kommer meg opp og på jobb hver dag.

- Så har det gått slag i slag etterpå. Først masse jobb ved fôrfabrikken til Cargill her på Halsa, og de første ansatte kom fra 2014 – jeg spurte tidligere kolleger fra REC om de ville være med. Nå er vi 14 ansatte pluss én på regnskap, og i tillegg 3-4 som leies inn på timer.

- Vi må kanskje se på bedriftsnavnet vårt etter hvert, for vi driver egentlig med det meste, i tillegg til sveising, smiler han.

Håkon Sveis har nettopp gjort en større betongjobb for hardtsatsende Nordland Akva på Åmøya, og i denne artikkelen ser du bilder fra et byggeoppdrag for Helgeland Smolt i Sundsfjord.


- Jeg er litt stolt av det som er skapt på 10 år, men jeg angrer egentlig på at jeg ikke startet 10 år tidligere! forteller gründer Håkon Olsen.


Gir dem sjansen

- Når de rette folkene melder seg, så blir det sånn. Tømrere, sveisere, stålarbeidere – vi er litt overalt og har den kompetansen vi trenger. Jeg ville ikke byttet folkene mine mot noen!

Håkon legger også arbeid i å hjelpe lokale ungdommer inn i arbeidslivet. Han registrerer at mange faller fra i utdanningsløpet, og lenge før både vitnemål eller ingeniørutdanning.

- De kan likevel bli kjempeflinke arbeidsfolk! Og hvis ikke jeg hjelper dem, har de kanskje ikke noen andre rundt seg.

- Akkurat dette er kanskje det som gir meg aller størst glede. Det er viktig at de unge får den sjansen de trenger!


De kan likevel bli kjempeflinke arbeidsfolk! Og hvis ikke jeg hjelper dem, har de kanskje ikke noen andre rundt seg.
Håkon Olsen

Samarbeider systematisk

I jubileumsåret utfører Håkon Sveis på Halsa oppdrag fra sør i Meløy til Myre nord i Øksnes. Med over 15 på lønningslista og over 10 millioner i driftsinntekter, er bedriften blitt betydelig og viktig for Halsa og Meløy. Er for eksempel nest største kunde hos byggevareleverandør Solhaug Byggevare like ved. Håkon selv er i toppslag – han er også aktiv løper og fjellvandrer - og sier han gleder seg hver dag han mønstrer på jobb (klokka 6, red. anm.).

- Å bli såpass mange ansatte betyr mye ansvar og grubling. Når man skal holde alle med jobb og lønn i 12 måneder, så gjelder det å samarbeide med andre, forteller han.

Håkons folk leies systematisk ut for å ta toppene hos vedlikeholdsbedriften Bilfinger, og liknende samarbeid gjøres med andre bedrifter.

- Alle ønsker folk, for det er stor aktivitet i regionen. For min del tenker jeg at hvis dette skal gå bra over tid, så kan man ikke bare ri sin egen hest, man må samarbeide godt og åpent med andre.

- Om 10 nye år, da?

- Vi er kanskje noen flere, og skal vi vokse mer må vi nok ha flere i administrasjon enn bare meg. For det er ikke til å stikke under en stol at jeg jobber mye, vedgår Håkon Sveis-gründeren.


Viktig avkobling: Håkon er aktiv landeveisløper og fjellvandrer, og fikk nylig celeber konkurranse av Johannes H. Klæbo under Sømnamila. Han slo ikke langrennsstjernen, men perset med imponerende 37,41 på 10-kilometeren. Foto: privat. 

Håkon Olsen (45) Oppvokst på Halsa, sønn av Arne og Arnfrid Olsen, nummer 2 i søskenflokk på 6. Valgte maskin og mekaniker i Glomfjord som utdanning i Glomfjord, og deretter plate og sveis. Læretid på skipsverftet Mjellem og Karlsen, og etter 5 år i Bergen flyttet han hjem til Meløy i 1999. Sveiser og mekaniker hos Heimro mekaniske verksted på Halsa, deretter prosessoperatør i REC Wafer Multi 2001-11. Småjobber ved Halsa skole, Pallefabrikken og Cargill, før etablering av Håkon Sveis og Industriarbeid AS i 2012, der han er eneeier og daglig leder.
 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs


714 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page