top of page

Han som kan (nesten) alt

- Det er noen ting jeg ikke får lov til å gjøre, da, men jeg fikser stort sett det meste, smiler Jan-Magne Antonsen (54). Han finnes liksom litt over alt – han er fisker på Sørheims ‘Selvåg Senior‘, men også altmuligmann hos Meløy Notbøteri og Sørheimbrygga.


Jan-Magne Antonsen, maskinmann på fiskebåt, men også etterspurt altmuligmann hos Sørheimbrygga på Halsa.


Han framstår som en rolig og balansert mann, han Jan-Magne, og oppvokst på Halsa i Meløy. - Ifølge min mor ble jeg født på et stuegolv på Rødøya. Men hjemplassen er jo Halsa, der jeg vokste opp og gikk på skole. Grunnskolen ble gjennomført på Halsa og Engavågen, mens videregående løp ble forsøkt i Glomfjord. Men skoletiden var ikke bare-bare for Jan-Magne – skole så han nemlig ikke poenget med på den tiden. - Uff, ja, jeg begynte på maskin- og mekaniker-linja, og så gikk jeg over til plate og sveis. Men dét var ingen stor suksess, altså. Jeg var dyktig på å sveise, og ofte hjalp jeg klassekamerater når det skulles sveise. Men jeg møtte jo ofte ikke opp på skolen, så dét var jo et problem, humrer han.


Lyktes til tross I dag vet vi alle at utdanning er essensielt, og dét kan man vel argumentere for at det stort sett alltid har vært. Men dette skal ikke stå i veien for at Jan-Magne har hatt et arbeidsliv fylt med gode erfaringer og rett og slett har vært og er en steikanes god arbeidskar. «Jan-Magne er en utrolig viktig ressurs. Han stiller opp, sent og tidlig, og nå som det er på det mest hektiske, kan vi bruke han til nesten absolutt alt som trenges», skryter daglig leder Roy-Hugo Grønås i Meløy Notbøteri. - Som ung mann ble jeg henta inn. Fikk muligheten til å jobbe på fiskebåt av Albert Meløysund, han manglet en mann på båten hans som het ‘Brage‘, husker Jan-Magne tilbake. Og etter dét ballet det på seg, for ikke lenge etter så manglet Alberts bror Karl en mann på sin båt ‘Sørbøen‘, der Jan-Magne jobbet i fem år.

Perfekt match: Sørheimbrygga trenger ham, og han liker å fylle ledige dager med spennende arbeidsoppgaver. Jan-Magne er en viktig brikke for flere bedrifter.


Vikartur ble fast - Da det hadde gått fem år på ‘Sørbøen’ så fikk jeg min første sønn, og i mitt hode ga det mening å jobbe på land, så da fikk jeg jobb på Pallefabrikken. Men det ble liksom ikke helt gunstig, dét heller. Jan-Magne kontakter Odd Sørheim, som tidligere hadde forespurt Jan-Magne om han kunne tenke seg jobb på Meløys stolte fiskebåt «Selvåg Senior». - Jeg fikk det de kalte for en ‘vikartur’ som varte i ca. en måned. Da den var over sa Odd, litt ut av det blå, at han hadde satt meg opp på jobb i januar. Og slik ble det, da, smiler han. Og det er der han fortsatt den dag i dag har sin hoved-geskjeft – som førstemaskinist på Selvåg Senior. - På Selvåg så jobber vi en måned på og en måned av, normalt sett. Noen ganger blir fri-periodene lengre, og da trenger jeg noe å gjøre! Fikser det meste Og verken hos Meløy Notbøteri eller på Sørheimbrygga er det mangel på jobb – i hvert fall ikke hvis du sitter med den erfaringen Jan-Magne har. Akkurat nå er hele brygga en stor byggeplass – bøteriet bygges kraftig ut. Meløy Notbøteri AS og Sørheim-selskapet Sørheimbrygga AS gjør investeringer på om lag 30 millioner kroner - Jeg får til det meste, og det er alltid noe å gjøre. Dagene er varierte, og det er fint å ha noe å gå til når man ikke er på havet. Jeg gjør mye vedlikehold, smøring, sveising av diverse utstyr. Det er mye forskjellig. Kjennskap til hva det går i, det hadde Jan-Magne fra ganske ung alder. Hans far jobbet nemlig mange år på notbøteriet. - Ja, jeg har gått mye på gulvet her. Og gjennom det har jeg jo opparbeidet meg mye erfaring og kjenner prosessene her godt. Så de aller fleste arbeidsoppgavene her har jeg vært borti og kjenner til.Ha noe å gjøre

Det å fylle tida med noe er viktig for Jan-Magne. Det å sitte stille er ikke for han.

- Når jeg er hjemme fra havet så bruker jeg store deler av dagen min her, ja. Jobber på dagtid, drar hjem og spiser middag og så kommer jeg gjerne tilbake på ettermiddagen og sysler litt til.

I tillegg til dette er Jan-Magne i mange år vært ildsjel i Halsakameratene, og bidratt med sin arbeidserfaring der.

- Kona mi hadde ansvar for Halsaturneringen, så det begynte litt der, jeg hjalp til med opp og ned rigging. Og så endte det med at jeg var med i idrettslaget i rundt 13 år, smiler han.

 

Jan-Magne Antonsen (54) Oppvokst og fortsatt bosatt på Halsa, sønn av Turid og Odd (d. 2015) Antonsen og bror til Ole-Torolf (f. 1962) og Cate-Maryon (f. -70). I ungdomstiden var han først fisker på Albert Meløysunds båt ‘Brage’, deretter på Karl Meløysunds ‘Sørbøen’ (1985-89). Fra 1989 fisker på Sørheim Holdings ‘Selvåg Senior’, og fra -91 maskinassistent - senere førstemaskinist, en jobb han fortsatt har. Gift med Line Perly Kildal Antonsen, og de har barna Liss-Emma (f. -93), Odd-Magne (f. -95) og Amanda-Mari (f. -97) - fra et tidligere forhold har han sønnen Michael Hveding (f. -89).

 

Tekst: Malin B. Ulsnæs og Edmund Ulsnæs. Foto: Edmund Ulsnæs


258 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page