top of page

Hjemme bra, borte(jobb) best

Han har alltid reist utenlands på jobb, og nå gjør hun det sammen med ham. Ekteparet er viktige fagfolk hos Ørnes Blikk AS, men når de skal på ferie, da drar de hjem!


- Fint å jobbe i Norge, og deilig å reise til Portugal og ta ferie! smiler ekteparet Martinio og Paula Silva.

- Våre ansatte fra Portugal er viktige for oss, de får mye skryt fra kundene, sier Jan-Petter Olsen i Ørnes Blikk AS.


Lei, nei!?

Høyt og lavt, i små, trange rom og i store industrihaller – og alltid sammen! Ekteparet Martinio (57) og Paula (56) utgjør en viktig tredel av staben hos blikkenslagervirksomheten på Ørnes. Og når de skal på ferie, da drar de hjem! Til Porto, hjemlandets nest største by, nord i Portugal.

- Om vi blir lei av å være sammen, hele døgnet? Nei, nei, nei! ler de.

- Vi har vært gift i 33 år, og i veldig, veldig mange av dem har jeg reist bort på jobb – til Angola, Tyskland, Belgia, Sveits – mens hun var igjen der hjemme. Så nå er det flott å både kunne reise, sove, spise og jobbe sammen….og fiske! forteller Martinio – det er han som står for praten, på brukbar engelsk.


Vi har vært gift i 33 år, og i veldig, veldig mange av dem har jeg reist bort på jobb – til Angola, Tyskland, Belgia, Sveits – mens hun var igjen der hjemme. Martinio Silva

Et godt voksent ektepar fra Porto i Portugal utgjør en viktig del av staben hos Jan-Petter Olsen (i midten) og Ørnes Blikk AS. I en årrekke reiste Martinio utenlands alene på jobb, men for fem år siden flyttet kona Paula etter, og nå er de parhester hele døgnet!


Siden han var 16

Siden 2011 har han selv vært fast inventar hos Ørnes Blikk, sammen med kameraten Carlos. Paula hadde tidligere forsøkt å jobbe sammen med ektemannen på Island, og så var det i 2017 at hun også flyttet nordover – siden da har de vært par både på jobb og i fritiden, i Meløy. Barn og barnebarn får besøk i feriene – i Porto, eller i Oslo, der datteren bor.

- Jeg er helt selvlært på dette – har jobbet med det siden jeg var 16 år. To år senere var jeg sjef for 12 mann, og sjefen sa jeg var smart! Jeg har en bra sjef her, også, av og til! skratter han i retning Jan-Petter, med norsk arbeidsplass-humor.

Og arbeidet, det er for eksempel montering av til dels voldsomme ventilasjonsanlegg – som denne dagen, når vi er på plass i den nybygde verftshallen til Fore Båt- og Motorservice.


Sammenstilling av komponenter i verkstedet på Ørnes, montasje av store ventilasjonsanlegg ute hos kunden. Dette er en viktig del av jobben for Martinio og Paula Silva. På et bilde fra 2016 ser vi også Martinio sammen med en annen kollega, Carlos Ferreira Dos Santos, og daglig leder i Ørnes Blikk Svein Olsen (i midten).Mer ansvar og frihet

- Store ting, stort ansvar, komplisert? spør vi.

- Neida, det er lett! flirer han.

- Jeg har jobbet med dette i 40 år. Og når du elsker det du gjør, så er alt enkelt!

Martinio forteller om forskjeller mellom Portugal og Norge. Lettere jobb her – for eksempel fordi bedriften gjerne handler inn deler og elementer som så skal sammenstilles. I Portugal må blikkenslageren selv bygge og konstruere mer fra bunnen av.

- Og så får man både mer ansvar og mer frihet her. I Portugal får du kjeft av sjefen hvis du tar deg en kaffepause, og i verste fall får du sparken. Og folk flest bryr seg mer om jobben sin her i Norge, de gjør den ikke bare fordi de har fått en ordre!
 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs


149 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page