Hva gjør de nå?
Studiespesialisering hos Meløy videregående skole gir et utall av muligheter for høyere utdanning og spennende jobber. Ny Næring møter tidligere elever – hva gjør de i dag?
Hjem til muligheter
Etter fire år i Tromsø var hun ferdig med en bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap, og med jobbmuligheter i hjembygda var Oda Bjørklund (26) aldri i tvil om hvor hun ville.

Oda Bjørklund (26) flyttet hjem etter endt utdannelse og har nå fått fast jobb hos Gildeskål Forskningsstasjon (Gifas). Foto: privat
Når Ny Næring nå møter henne fire år etter hun flyttet hjem, har hun etablert seg i Neverdal med enebolig og samboer, skaffet seg hund - og landet drømmejobben hos Gildeskål Forskningstasjon (Gifas).
- Det aller beste med jobben hos Gifas må være at jeg får ordentlig bruk for kompetansen min, og det at jeg hele tiden lærer noe nytt, smiler hun.
Fast jobb hos Gifas I småskalaavdelingen ved Gildeskål Forskningsstasjon er de 17 ansatte, som gjennomfører forskningsprosjekter rettet mot biologiske og teknologiske problemstillinger innenfor oppdrettsbransjen. - Forsøkene vi utfører er stort sett for industrielle partnere som ønsker å teste sitt produkt opp mot diverse kriterier, som for eksempel fôringsregime eller fôrsammensetninger. Med sånne samarbeidspartnere går det relativt kjapt i fra at produktet er i testfasen til det kan benyttes av aktørene i næringa, forteller hun.
- Det er utrolig spennende å være i en bransje som utvikler seg så mye hele tiden!

- Ganske utrolig å tenke på hvor mye som har skjedd rundt havbruk siden jeg tok utdanningen min. I 2013 var det ikke en gang karakterkrav for å komme inn på studiet, forteller Oda.
Veien mot en utdanning
Etter å ha fullført videregående våren 2013, tok Oda videre utdanning ved Norges arktiske universitet i Tromsø. Men å ta en bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap, dét var på ingen måte planlagt. - Nei, at jeg skulle gå den veien - dét ble ikke klart for meg før den dagen jeg sto med tilbud om studieplass i handa, ler hun.
- Da jeg begynte på videregående hadde jeg ingen anelse om hva jeg ønsket å gjøre, men det var vel også grunnen til at jeg valgte studiespesialisering i utgangspunktet, forteller hun.
"Da jeg begynte på videregående hadde jeg ingen anelse om hva jeg ønsket å gjøre, men det var vel også grunnen til at jeg valgte studiespesialisering i utgangspunktet!" Oda Bjørklund
Å bo i Meløy
26-åringen er vokst opp på Reipå, og en stor del av oppveksten har vært dedikert til dyrene på gården. I dag er det mer en livsstil enn en hobby. - Ja, målet har alltid vært å komme seg hjem og skaffe seg hest og hund igjen, smiler Oda. Samboer Martin Kvalnes (27) er født og oppvokst i Bodø, men med fast jobb og Oda som samboer, har han blitt meløyfjæring han også. - For meg er det viktig å være nært gården, hvor jeg har dyrene – og Martin trives godt med å ha naturen så nært. Noe av det første Martin sa etter vi hadde kjøpt huset var «Oda, er du klar over at vi har flere turstier RETT bak huset eller?», ler hun. - Jo, vi trives godt i Meløy begge to, så her blir vi nok værende, avslutter hun.
Byggingeniør

- Etter videregående flyttet jeg til Trondheim og tok en bachelor som byggingeniør. I dag jobber jeg som prosjektleder med diverse vedlikeholdsprosjekter innenfor forsvarssektoren, forteller Sindre Rosting (27).
Bacheloren tok han på daværende Høgskolen i Sør-Trøndelag. Etter endt utdanning og med vitnemål i handa, gikk ferden videre til Mo i Rana hvor han hadde fått seg ei trainee-stilling for ett år.
- Stillingen i Mo Industripark ga meg en god start på arbeidslivet og den erfaringen jeg trengte for å søke meg videre til ny jobb. Sindre Rosting. Foto: Privat
Forvaltning for forsvaret
Deretter landet han en stilling hos Forsvarsbygg i Bodø, og med ett års opphold har han vært ansatt der siden i 2016.
- Forsvarsbygg forvalter eiendommer, bygg og anlegg som Forsvaret benytter seg av. Min jobb er å følge prosjekter fra start til slutt, uansett om det er oppussing av et lite kontorlokale eller å totalrenovere et bygg, forteller han.
Mange muligheter
Tiden hos Meløy videregående skole husker han som sosial, med et godt forhold til både medelevene og lærere.
- Jeg var ikke helt sikker på hva jeg ville utdanne meg som, så da valgte jeg den videregående linja som ga meg flest valgmuligheter for fremtiden.
Lege

- Nå er jeg midt i ei utdanningsstilling på hjerteavdelingen ved Nordlandssykehuset. Målet er å bli hjertespesialist, forteller Solvor Olaisen (32).
Solvor har vokst opp i Rødøy kommune, hvor hun gikk på barne- og ungdomsskole. Deretter flyttet hun til Ørnes for å begynne på studiespesialisering ved Meløy videregående skole. - Jeg trivdes godt med skolearbeid, og på det tidspunktet var jeg usikker på hvilken utdanning jeg ville ta. For meg ble det rett å velge en videregående linje der jeg kunne gjøre stort sett det jeg ønsket etterpå!
Solvor Olaisen. Foto: Privat
Seks år med utdanning
I løpet av de tre årene på Ørnes ble det klart for Solvor at hun ville bli lege. - Så da flyttet jeg til Tromsø og gikk medisinstudiet i fire år, før jeg flyttet ned til Bodø hvor jeg tok de to siste årene av studiet. Siden den gang har jeg gjort ferdig turnustjenesten og nå fått meg fast jobb hos Nordlandssykehuset, forteller hun. Reumatologi eller kardiologi Når man får fast jobb ved Nordlandssykehuset begynner man alltid i en utdanningsstilling, for å spesialisere seg innenfor et felt. - Jeg hadde egentlig begynt på et løp for å bli reumatolog, men nå har jeg tatt permisjon fra dét løpet og gått inn i et nytt for å bli kardiolog, altså hjertespesialist. Så får vi se hva jeg ender opp som, smiler hun.
Regnskapsfører

- Etter videregående tok jeg meg noen friår med litt forskjellige jobber, før jeg begynte på en bachelor i økonomi og ledelse på Nord Universitet, forklarer Simen Limstrand (27).
Noen år etter han var ferdig med skolegangen hos Meløy videregående skole fikk han sjansen til å prøve seg hos Meløy Økonomisenter uten utdanning. - Det ga mersmak, og ett år senere flyttet jeg til Bodø hvor jeg begynte på utdanningen for å bli
regnskapsfører, sier han.
Simen Limstrand.
Seks år i Bodø
Tre år senere, med bachelor på plass, begynte han hos SpareBank1 Nord-Norge i Bodø. Der ble han værende i tre år – før de ringte fra den gamle arbeidsplassen og ville at han skulle komme tilbake. Meløy Økonomisenter eies av faren Leif Erik Limstrand, gjennom selskapet Limstrand Holding ANS. - Jeg fikk tilbud om 100 prosent fast jobb hos Meløy Økonomisenter. Så nå har jeg flyttet hjem, og jobber fullt imens jeg tar litt ekstra utdanning, slik at jeg blir autorisert regnskapsfører, forklarer han.
Gode minner - Når jeg tenker tilbake på oppholdet mitt på Meløy videregående skole, har jeg bare positive minner. Da jeg først klarte å bestemme meg for hva jeg skulle gjøre, var jeg veldig glad for at jeg hadde studiekompetansen i bunn, slik at jeg ikke trengte å ta den før jeg kunne begynne på høyere utdanning, avslutter Simen.
Tekst og foto: Synne Bakken Ulsnæs