top of page

Kort frist, stor jobb

Det ble kamp mot klokka da Cargill i vår skulle installere sin 20-millionerinvestering for å sikre bedre kvalitet og pålitelighet. Høye løft og dårlig vær ble det, men sterkt lag seiret, så: velkommen høysesong! - Du vet, skulle vi bare skiftet ut noe større prosessutstyr, ville ikke dette vært så komplisert, forklarer Arnstein Jensen. - Men, her jobbet vi 25 mann på det meste, inne i et relativt trangt tårn med utstyr i flere etasjer. Og siden vi ikke hadde plass til å plassere kran tett ved, ble det høye og lange løft, ofte i utfordrende vær med mye vind og snø, fortsetter han - Cargills innleide prosjektleder til ‘Operasjon ny coater til produksjonslinje 2’. Og kan puste lettet ut. For, de avtalte 12 gjennomføringsukene på stor-jobben ble nemlig kuttet til 8, fordi høysesongen nærmet seg styggfort. Så kom korona-restriksjonene, og Arnstein & Co. måtte få det gjort på 6 uker!


Tryggere produksjon, mindre nedetid og renere arbeidsforhold. Gode nyheter for både Joakim Danielsen (f.v.), Brynjulf Torset og prosjektleder Arnstein Jensen når produksjonslinje 2 er klar for høysesongen, etter stor-renovering.

Kritisk viktig! - Fra 1. juli er det full spiker i fabrikken, og det er ekstremt viktig å ha full produksjon på begge linjene våre. Coateren på linjene er selve hjertet i produksjonen, og hvis den svikter, er en tredel av fabrikken ute, forklarer fabrikksjef Herulf Olsen. - Linje 2 er dessuten spesiell fordi den også kjører de minste fôrtypene, blant annet til smolt, så det er kritisk viktig å ha dette oppe til høysesongen begynner! Han og Arnstein oppsummerer vårens 20-millionerinvestering der en såkalt coater (prosesstrinnet der næringsrikt fett dras inn i pellets-en ved bruk av kraftig vakuum, red. anm.) er erstattet med ny, pluss en del tilstøtende oppgraderinger på linja. Halsa Bygg, Haneseth, Kraninord og flere andre eksperter på sine felt, har bidratt i den store og hektiske anleggsjobben. Linje 1 fikk nye coatere i 2017 – nå var altså siste reis kommet for det 25 år gamle maskineriet på nabolinja.

Investeringen gjøres ikke først og fremst for å øke volumet, men mer for å sikre pålitelighet og god kvalitet. Arnstein Jensen

Kvalitet, pålitelighet - Denne investeringen gjøres ikke først og fremst for å øke volumet, men for å sikre pålitelighet og god kvalitet fra denne linja, opplyser Arnstein. - Så vil vi også oppnå høyere kapasitet, for den gamle coateren klarte ikke helt å ta unna. Og nedetiden blir nok redusert, altså færre driftsstopper. Første arbeidsuka i mai stoppet fabrikken for å fase inn ‘nye’ linje 2. Spent ledelse og stab, siden styresystemene også er byttet i vinter. Men bare velstand – operatørene løste overgangen utmerket. Prøvedriften og utsjekk av alle småting er gjort fram til høysesongen har sitt ‘startskudd’ nå 1. juli. - Cargill kjører prosjekter ved alle de 3 fabrikkene i Norge i år, og korona ødela framdriftsplanene litt, så dette så litt sårbart ut en stund, innrømmer Herulf. - Og vi har jo en så tettpakket fabrikk at det nesten ikke er plass til å utføre slike operasjoner! Men, folk har vært skjerpet, og vi klarte dette bra, så nå kan bare høysesongen komme!

 

Tekst: Edmund Ulsnæs. Foto: Prikkenoverien

80 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page