top of page

Kraftig fôr-forbedring

I en avansert produksjonsprosess fin-justerer Cargill-staben en rekke innsatsfaktorer. Å lage laksefôr er håndverk, og selv bittesmå avvik kan gi trøbbel når havbrukskundene mater fisken. Cargill har gjennomført store investeringer, systematisk forbedringsarbeid og oppbemannet kraftig. Nå er både produksjonsvolum og teknisk kvalitet forbedret. Ny Næring møter produksjonslederen.


2 år med kraftig forbedringsarbeid og viktige investeringer har gitt produksjonsleder Eirik Pedersen (innfelt) og resten av staben en gledelig økning i produksjonsvolum, og ikke minst bedre teknisk kvalitet på laksefôret fra Halsa. På våre bilder ser vi de tidligere ansatte Maria Daouli og Julian Pedersen.


Dette er en utvikling vi må henge med i. - Eirik Pedersen

- Den fysiske belastningen på pelleten er større enn før, ved at vi har den i store siloer, transporterer ut i båt og i bulk, ikke sekk. Og i havbruksnæringa, der har man gått fra å mate med ausekar, til automatisert fôring fra store flåter - laksefôret fra oss blåses opptil 1 kilometer gjennom slanger. Dette er en utvikling vi må henge med i, og i perioder har kundene plagdes med fôret, selv om testene våre har vært gode. Dette gapet mener jeg vi har dekket inn nå, sier Eirik, som har vært i bedriften siden 1995.

Forbedringsarbeidet har hatt enorm fokus. - Eirik Pedersen

- Forbedringsarbeidet har hatt enorm fokus de siste 3-5 årene. Det var i 2017-18 vi var hardest rammet av de tidligere kvalitetsproblemene, men siden da har vi løftet oss gradvis. I dag har vi god kontroll på den tekniske kvaliteten vår. Nye analysemetoder er nok det viktigste grepet, men også bedre struktur på daglig oppfølging. For eksempel har vi alltid morramøte der vi går systematisk gjennom siste døgns produksjon, og da ser vi på flere parametere for teknisk kvalitet. Og bestemmer eventuelle tiltak. Investeringene i nye coatere og en del vesentlig transportutstyr har også vært viktig.
En viktig ting har vært at vi hele tiden sier VI. - Eirik Pedersen

- Tidlig i oktober avsluttet vi en veldig bra høysesong, med veldig bra kvalitet på fôret. Flere måneder i år har vi også hatt rekordhøy produksjon. En viktig ting har vært at vi hele tiden sier VI, uansett hvilken avdeling som har en utfordring. Vi er sammen om ting, og løser problemene sammen, slik at vi har kontroll, sammen. Fagområdene i fabrikken samarbeider nå veldig godt og tett. Vi har dessuten en liten administrasjon som sitter tett sammen, og dette gir en dialog som er helt vesentlig for å få til det vi klarer nå.


Man skal ikke kimse av fingerspiss-nøyaktigheten. - Eirik Pedersen

- Vi har oppbemannet kraftig, med mange dyktige og unge folk – dette betyr enormt! Årets 8 sesongarbeidere fungerte veldig godt. Å lage pellet er til dels et håndverk, og man skal ikke kimse av fingerspiss-nøyaktigheten som kreves! Den beste måten å overføre kunnskapen på, er da å la de unge jobbe tett med de eldre og erfarne. Så er det selvsagt både hyggelig og økonomisk gunstig at vi har svært lavt sykefravær – bare 1,67 prosent i fjor – dét er vanvittig lavt og må bety at folk trives på jobb! smiler Eirik – han har passert 2 år i produksjonsleder-jobben.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

111 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page