top of page

Kreativitet igjennom tre ledd

Blikkenslager-yrket rommer mer enn du tror. Bli med Ny Næring inn i Ørnes Blikk AS sine lokaler, der bare «fantasien» setter stopper for hva bedriften kan trylle frem.



Ørnes Blikk AS er med sine 7 ansatte en av de eldste private bedriftene i Meløy. Utenfor verkstedet er det begynt å skumre og Sander Nicolai Olsen (27) jobber ute i lageret med kollegene når jeg kommer.

- Det er bare å gå inn døra og første rom til høyre. Det er sprit når du kommer inn, smiler den kommende blikkenslageren, sønnen av eier svein Olsen og sønnesønn av Audun – han som startet det hele.

- Bestefar kommer innom iblant for en prat og tar seg en blås, det er veldig koselig. Det er jo hans firma, forteller Sander når han kommer inn og vi får satt oss ned. Ikke bare verdifull kunnskap går i arv, likeså er skapertrangen havnet i tredje ledd. I tillegg til å gå opp til svennebrev som blikkenslager, har den unge mannen allerede produsert musikk i over 10 år, takket nei til å signere kontrakt med tysk plateselskap som 16-åring, og Alan Walker har brukt Sanders remix av sangen hans i en av sine videoer. Å ta over verkstedet ligger ikke i kortene, men hvem vet? En ting er likevel sikkert. Svennebrevet innen blikkenslager kommer først nå.


Spisskompetanse i Meløy

Som blikkenslager jobber man med tynnplater i ulike metaller, fra en halv til 2,5 millimeter, og faget omfatter mer enn kanskje mange tror. - Selv har jeg blitt overrasket hvor innviklet, spennende og allsidig denne jobben er. Jeg har lært mye og tørsten for å lære mer er mye større nå. Det blir artig å få svennebrevet i boks, og utlært blir man aldri, forteller Sander engasjert.

På verkstedet er det fullt fokus på arbeid. Likevel sitter latter og kommentarer løst, som vitner om samhold og humor. - Vi har det kjempeartig, både profesjonelt og som kolleger. Det er viktig å trives på egen arbeidsplass, og vi har knyttet sterke bånd til hverandre.


Selv har jeg blitt overrasket hvor innviklet, spennende og allsidig denne jobben er. Det blir artig å få svennebrevet i boks, og utlært blir man aldri. – Sander Olsen


Å være blikkenslager innebærer å jobbe mye med hendene. Selv om man aldri blir utlært, ser Sander Nicolai Olsen (27) frem til å få svennebrev innen dette allsidige yrket. På gruppebildet ser vi ham blant hyggelige kolleger, fra venstre Einar Mevik (57), Carlos Manuel Ferreira Dos Santos (51), Paula Manuela Mendes Ferreira (54).


I bestefars fotspor

Han husker han som liten gutt snek seg ned til den spennende arbeidsplassen bestefaren den gangen hadde i kjelleren. Som ungdom, derimot, var det å jobbe for pappa uaktuelt. Først ut var studiespesialisering, før han fant ut at praktiske fag lokket mer. Sander fullførte fagene i teknikk og industriell produksjon, men igjen var ikke pasjonen sterk nok til å gå videre. Med ønske om mer allsidig jobb utover den stillingen han da hadde i butikk, tok Sander en prat med sin far. Lite visste han at den kreative og allsidige muligheten hadde stått fremfor ham hele tiden.

- Vi kom til enighet om at det gikk an å prøve. Nå er planen å ta svennebrev, sier han. Familiebedriften samarbeider tett med rørleggere, elektrikere og tømrere og jobber med alt fra tak, fasade, ventilasjon og verkstedproduksjon. Og det kreves både kunnskap om oppbygging av vegg og tak, for å skape solide løsningene som varer over tid. Alt fra ventilasjonsoppdrag i Politihuset i Bodø og militæranlegg, reparere traktørdører, kledd inn henger til Røde kors sine snøscootere, designet og laget redskap som skal sikre medisinsk utstyr i ambulanser, til oppdrag for NRK om å lage beslag som skulle brukes som effekter til filminnspilling. Og metallproduktene skal ikke bare ha en funksjon. Det skal også se pent ut.


Sander Nicolai Olsen er tredje generasjon i Olsen-familien som satser på blikkenslageryrket. I Ørnes Blikk har han fått jobbe sammen med både bestefar Audun, pappa Svein og onkel Ole Petter.


Fra geometri til «knekka»

Sander viser meg aluminiumsplatens reise fra å bli designet ned til minste detalj. Først går metallet i tynnplatesaksa, der det måles opp utfolding og lengde før beslaget går i det de kaller «knekka», en maskin som knekker metallet til et ferdig produkt. Prosessen før «knekka» krever stålkontroll innen matematikk og geometri. - Jeg har enda ikke vært borti alt det pappa gjør, som innebærer blant annet måling av luftmengde, kvadrat og liter, smiler han. - Dét kommer etter hvert. Å jobbe med familie kan dra både fordeler og ulemper. Hvordan er det egentlig å jobbe som tredje generasjon i en etablert bedrift, der både onkelen og faren er sjefene?

- Pappa har jobbet med dette siden han var ungdom. Jeg føler meg heldig som kan jobbe så tett sammen med ham, og med hans kompetanse lærer jeg mye. – Sander Olsen

Med pappa som sjef

- Det hører med et forventningspress når sønnen til sjefen skal begynne, humrer Sander. - Det er også viktig å være bevisst på å skille jobb og fritid. På jobb er pappa sjefen min og hjemme er han pappa. Gjør jeg feil som må rettes opp og vi taper penger, er det viktig å huske at det var «jobb», etter oppstrekken, smiler Sander. - Pappa har jobbet med dette siden han var ungdom. Jeg føler meg heldig som kan jobbe så tett sammen med ham, og med hans kompetanse lærer jeg mye. Og det er kjempeartig å lære av sin egen far. Vi kan være på et tak å arbeide i flere timer og prate, om alt fra jobb til privat, der det bare er jeg og ham. Det er godt å jobbe sammen og vi har igjennom dette fått et enda nærmere forhold.

Om han føler på ansvaret for å ta over familiebedriften som tredje generasjons blikkenslager er han klar på at faren ikke har lagt noe press, heller tvert imot.

- Pappa sier jeg må gjøre det jeg har lyst til å gjøre, og ikke tvinge meg selv bare fordi jeg føler jeg må. Heller ta det som det kommer og finn ut av det selv. Det er mye ansvar, og i så tilfelle må jeg ha bredere kompetanse.


Pappa sier jeg må gjøre det jeg har lyst til å gjøre, og ikke tvinge meg selv bare fordi jeg føler jeg må. Det er mye ansvar, og i så tilfelle må jeg ha bredere kompetanse. – Sander Olsen

Flere egenskaper

- Forresten, hvordan hadde det seg at du sa nei til platekontrakt?

- De ville ha bindende platekontrakt på 4 år. Jeg foretrekker å ha mulighet til å gå tilbake til en sang jeg jobbet med og forholde meg til mitt tempo. Kvalitet er viktig og ikke bare produsere basert på andres premisser. Også var jeg bare 16, svarer talentet ydmykt.

 

Sander Olsen (27)

Oppvokst og bosatt i Spildra ved Ørnes og er sønn av Svein Olsen (65) og Liv Bente Pedersen (64) - bror av Ann Charlott (38), Kent Richard (44) og Marita (45). Tok ett år studiespesialisering, deretter teknologi- og industrifag (TIF) og fikk læreplass i REC Wafer i Glomfjord, som imidlertid ble nedlagt. Sander tok dermed TIP vg3 på Rognan, og etter en periode ved Rema 1000 kom han til faren og onkelens bedrift Ørnes Blikk AS i 2015. Han er nå i ferd med å ta svennebrev som blikkenslager.

 

Tekst og foto: Irene Granberg

85 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page