top of page

Lønnsomme kontrollører

De har en spisskompetanse som færre enn 10 andre i Norge har. De sparer arbeidsgiveren sin for enorme beløp når de oppdager små feil. Vi presenterer: Statkrafts omreisende målerteam!

- Jeg har et eksempel på dét, nikker Knut Åge Mathisen.

Vi lurer nemlig på hvor viktig den er, jobben hans – han reiser 50-100 døgn i året, sammen med kollega Jonny Simsø. De er målerkontrollører i Statkraft, med lokal base på Fykan i Meløy. Men jobben, den gjøres i hele Norge på kryss og tvers.

- I ett av de største kraftverkene våre – det produserer 3 milliarder kilowatt-timer i året - fant vi et lite spenningsfall på 0,2 prosent, mellom spenningstrafoen og måleren, begynner han.

- Jeg regnet litt på det, og med kilowatt-pris på 20 øre, tapte Statkraft nesten 2 millioner kroner i året, bare på den lille feilen!

- Så da dette ble korrigert….. ja, vi tjener inn lønna vår, og med god margin! smiler han.


Lønnsomme karer: Statkraft har omlag 400 målere som måler kilowatt-produksjonen i flere titalls norske kraftverk. - Veldig tilfredsstillende når vi oppdager feil som, når de er rettet opp, kan bety store beløp på bunnlinja til Statkraft! smiler Jonny Simsø (t.v.) og Knut Åge Mathisen. De er Statkrafts eget målerteam, med arbeidsbase på Fykan ved Glomfjord.


Jeg regnet litt på det, og med kilowatt-pris på 20 øre, tapte Statkraft nesten 2 millioner kroner i året, bare på den lille feilen. Knut Åge Mathisen

Nøyaktig for parken

Klokka er halv åtte en torsdag morgen, stedet er Glomfjord Industripark. Rommet vi står i er 20 meter langt og bare noen få meter bredt, og bortsett fra ettpar skrivebord: kun høye og gråhvite elektroskap på lang, lang rekke. Ny Næring skal for første gang se Knut Åge og Jonny i arbeid. Det er Magnus Selstad som ønsker velkommen med et smil – han er vedlikeholdsleder for elkraft i industriparken.

- Dette er vårt 16-kilovolts hovedfordelingsanlegg, med 34 bryterfelt for 16.000 volt, opplyser han.

Selve hjertet i hele parken, med andre ord, som fordeler livgivende kraft til produksjonen av smolt, silisiumingoter, mineralgjødsel og mye mer.

- Vi har investert i nye målere som følger kravene om at de skal kunne leses av hvert kvarter. Disse må programmeres og kalibreres slik at de måler strømforsyningen helt rett, sier Magnus.


Akkurat denne dagen utfører Statkraft-teamet omfattende målerkontroll hos Glomfjord industripark, der Magnus Selstad er vedlikeholdsleder elkraft. Nye målere skal programmeres og kalibreres, og nøyaktig dokumentasjon er en viktig del av jobben.


Kostbar pakke

Altså en jobb for Knut Åge og Jonny i Statkraft. Først skal utstyret settes opp - en pakke verdt flere hundre tusen som Statkraft har 2 av - den ene i en ferdigrigget bil ved hovedkontoret i Oslo, det andre alltid reiseklart i Glomfjord. Så går karene gjennom alle anleggstegninger, før målerne kalibreres, én for én, og alt legges inn i et regneark som gir fasit til slutt.

- Akkurat her har vi ikke vært før, så denne jobben har vi satt av to hele dager til. Tilsvarende kontroller i Statkrafts egne anlegg der vi har vært før – der kan det ta ca. 1 time på hvert målerpunkt, forklarer Knut Åge, som også er leder for målerlaboratoriet på Fykan.

Statkraft er Europas største vannkraftprodusent, med 347 vannkraftverk som produserer 63 milliarder kilowatt-timer. Teamet Mathisen/Simsø utfører om lag 170 kontroller i alle kriker og kroker av Norge i løpet av et år. De har ansvar for om lag 400 Statkraft-målere som testes etter faste intervaller. I tillegg kommer eksterne kunder, som oppdraget i denne artikkelen.


Selveste kassaapparatet

- Målerne i Statkrafts kraftstasjoner er på en måte konsernets kassaapparat, og med de enorme mengdene kraft som selges, vil helt små feil i målingen kunne utgjøre til dels store beløp på et år.

Dette forklarer kravene til nøyaktighet, når utstyrspakken deres skal kontrollere målerne som måler kilowatttimer. Laboratoriet på Fykan er akkreditert gjennom Norsk Akkreditering, og gjennomgår årlig både en ekstern og intern revisjon, etter strenge standarder.

- Mens målerne i kraftverkene tillates avvik på maks 0,2 prosent…..men er alltid mye bedre enn dét, da…..så er vårt utstyr kalibrert for 0,02 prosent som maks avvik…..

- Og, det blir egentlig bare mer nøyaktig for hvert år, på grunn av historikken som blir større og større. Så, det er ganske så nøyaktig, smiler Knut Åge.Knut Åge og Jonny reiser mye i sine jobber som målerkontrollører, i hele landet og alltid sammen. Kontrastene er store, som her fra Alta Canyon, Altaelva og ved Sautso, Alta kraftverk den 1. juni i fjor. Foto: privat


Erfaring, erfaring

- Spennende reisejobb?

- Ja, vi får sett veldig mye av landet – det meste, egentlig, for de fleste kraftverkene ligger jo innerst i en fjord og ofte langt unna folk, er de enig om.

- Så kan det av og til være litt slitsomt med all reisingen, for man sover jo aller best hjemme i sin egen seng. Men, heldigvis har vi en ordning der vi er hjemme i Meløy i alle helger, uansett hvor vi reiser.

- Spesiell jobb?

- Man må ha en forståelse for elektrofeltet. Men, aller mest er det erfaringsbasert - dette lærer du aldri på skolen. Selv en elektroingeniør måtte nok brukt et år på å komme seg inn i alt! forteller de to på måler-laget.


Ja, vi får sett veldig mye av landet – det meste, egentlig, for de fleste kraftverkene ligger jo innerst i en fjord og ofte langt unna folk. Knut Åge Mathisen og Jonny Simsø

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

182 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page