top of page

LEDERPRAT; Bjørn Kildal, Halsa Bygg AS


Få ledere har hatt større ansvar i ung alder. Nå er han straks 40, men er fortsatt ung som leder – nå for en topp 5-bedrift i Meløy, målt i driftsinntekter.


- Vi har ikke kultur for å pendle, og sende håndverkerne langt avgårde på oppdrag. Dette er krevende, og derfor ønsker jeg at vi fortsatt skal jobbe mest i Meløy, sier daglig leder Bjørn Kildal i Halsa Bygg i denne lederpraten med Ny Næring.- Jeg hører spørsmålet ditt, men jeg vet ikke om jeg kan svare på hvordan det går med oss! Vi har endret så mye på det vi driver med, og strukturen vår, at det er nesten skummelt, sier Bjørn Kildal etter litt tenketid.

For så er det kanskje for tidlig å gi et godt svar. Når huset ditt ikke bare ble rystet i grunnvollen – du valgte rett og slett å rive det og bygge opp på nytt igjen, et stykke unna. Ja, slik kan man på et vis forklare den, prosessen som brødrene Bjørn og Kåre Kildal var gjennom i fjor, med sitt Halsa Bygg AS. Lynkjapp forklaring er at etter flere år med dårlige driftsresultater var brødrene tynget av ansvaret for 40 ansatte i en etter hvert stor Meløy-bedrift. Interne runder, runder med rådgivere – til syvende og siste endte Kildal ved forhandlingsbordet. Med ingen ringere enn hovedkonkurrenten gjennom mange år – Solhaug Byggevare! Lang historie kort: Solhaug la ned entreprenørvirksomheten, Kildal la ned byggevarebutikken, og begge fikk opsjoner til å kjøpe seg inn hos hverandre. Pluss tett kunde-leverandør-samarbeid.


Jeg hører spørsmålet ditt, men jeg vet ikke om jeg kan svare på hvordan det går med oss! - Bjørn Kildal

Setter større avtrykk

- 2020 er det første, hele driftsåret uten butikken vår, og uten den største konkurrenten. Foreløpig ser dette positivt ut, men samtidig jobber vi hardt for å få et større «fotavtrykk». Altså høyere kompetanse, slik at vi kan delta i andre og større prosjekter, og tilby tjenester på tegning, konstruksjon og prosjektering til andre enn oss selv, opplyser Bjørn.

Han avløste broren Kåre som daglig leder i fjor sommer. Et overfladisk blikk på regnskapene viser gode driftsinntekter i hans første lederår, og bedre driftsresultat enn de siste årene. På medium store oppdrag for virksomheter, konkurrerer gjerne Halsa Bygg mot Leif Brun og Sønner, Bilfinger og Moldjord Bygg og Anlegg. På de små oppdragene er det relativt stor og sunn konkurranse, med mange små aktører.

- Og på de virkelig store oppdragene, de som er for store for oss, der har vi fått mye arbeid og god erfaring med aktører som Bolt og HENT, altså på store oppdrag for Meløy kommune.


Kompetanse, slik at vi kan delta i andre og større prosjekter, og tilby tjenester på tegning, konstruksjon og prosjektering til andre enn oss selv. - Bjørn Kildal

Helst ikke mer reise

- Større fotavtrykk – må dere mer ut av regionen?

- Dette har vi diskutert internt, og er kanskje ikke helt enig. Mitt håp er at vi finner nok arbeid lokalt, ved at vi blir dyktig på flere fagfelt enn i dag. For det er krevende å sende håndverkerne langt avgårde, kanskje passer dette bedre for aktører som er enda større. Vi har heller ikke kultur for å reise veldig langt, og pendling hjem.

- Samtidig frykter jeg at vi kanskje må tenke i den retningen framover? Og en stor del av staben vår er jo folk som lang-pendler allerede, og slik blir det for dem uansett hvor oppdragene er. Da tenker jeg på de 10-12 fagarbeiderne våre fra Estland.


Leder som vil SE

- Du forteller meg at denne bransjen er et «kick» å jobbe i – det er stort, det er tungt, det er høyt, dypt, store verdier, risiko, store maskiner – hvordan er det å være leder, da?

- Jeg kan ikke si meg fornøyd med meg selv som leder ennå – jeg har lyst til å ta mer utdannelse i ledelse, jeg synes det er kjempespennende! Vi er om lag 40 ansatte, og det vil si rundt 40 ulike personligheter. Man kan ikke snakke likt til alle, man må tilpasse – både informasjonsutvekslingen og ris og ros, forklarer leder-Bjørn.

- I bunn og grunn dreier det seg vel om å se folk. I det daglige kan det bli et voldsomt trøkk, og da kan det være lett å overse enkeltpersoner og deres behov. Og hvis man ikke virkelig ser den personen man snakker med, da kan man som leder gå på en smell.


Jeg kan ikke si meg fornøyd med meg selv som leder ennå – jeg har lyst til å ta mer utdannelse i ledelse, jeg synes det er kjempespennende! - Bjørn Kildal

Ønsker for Meløy

Bjørn har hatt lederroller i egen bedrift siden han fullførte teknisk fagskole som 22-åring – i sommer har han fullført bachelor i ingeniørfag. Mens storebror Kåre i Bergen er økonomisjef, har Bjørn den daglige kontrollen på en omfattende entreprenørvirksomhet. Men rekker likevel andre engasjementer – fra i høst er han aktivt styremedlem i Meløy Næringsforum.

- Det jeg ønsker for Meløy er mindre svingninger i arbeidsmarkedet, at folk kan komme til trygge arbeidsplasser – det har vært en del opp- og nedturer de siste årene. Og så håper jeg vi sammen kan være så flinke at vi kan snu de litt negative statistikkene på folketall – vi har en gunstig beliggenhet og bør klare å skape nye ting, skape ny vekst!


 

Bjørn Kildal (39) Oppvokst på Halsa som den yngste av Karl Kildals 8 barn. Etter grunnskolen tok han byggfag og tømrerlinje ved Asphaugen videregående i Bodø, deretter husbyggsteknikk ved Stjørdal Tekniske Fagskole og er sertifisert byggmester siden 2003. Prosjektleder og leder for uteseksjonen i familiebedriften Halsa Bygg AS som 26-åring, og daglig leder fra mai i år. Fullførte i sommer sin bachelorgrad som byggingeniør.

 

Halsa Bygg AS Etablert i 1988, tuftet på brødrene Karl og Tormod Kildals tidligere foretak, som var stiftet i 1979. Eies i dag av Karls sønner Kåre Kildal (f. 1963) og Bjørn Kildal (f. 1981), som hver har aksjepost på 50 prosent. Bjørn er daglig leder, mens Kåre har funksjonen som økonomisjef, fra sitt bosted i Bergen. Bedriften avviklet i fjor sin byggevarebutikk, mens hovedkonkurrent Solhaug avviklet sin entreprenørvirksomhet, og ‘nye’ Halsa Bygg oppnådde i fjor driftsinntekter på nær 62 millioner kroner – bedriften har om lag 40 ansatte. Brødrene Kildal eier på samme måte datterselskapet Halsa Boligbygg AS og Halsa Bygg Eiendom AS, selskaper som eier deler av Halsa Byggs forretningslokaler, lokalene til Joker Halsa og Meløy Auto på Halsa, flere to- og firemannsboliger på Halsa og Engavågen, samt en andel av Sjystjerna-bygget, tidligere Fiskklipp, på Ørnes. Halsa Boligbygg AS eier også selskapet Best Halsa AS.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

85 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page