Leverte sine første

Flere lokale eiere er gått inn, og nå søkes kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge. XPO Arctic har tatt viktige skritt videre. Og har levert for første gang – til en av de store.


Bilde: privat


Glomfjord, juni 2020: fornøyd og lettet. Dét er stemningen hos Glomfjord Industriparks nyeste tilskudd av produksjonsbedrifter.

- Absolutt – dette kjennes veldig bra, smiler daglig leder Edward Fitzgerald i XPO Arctic.

- Med disse første produktene ute i markedet, håper vi å bli lagt merke til!

Han har selv, med hjelp fra Ørjan Myrvang hos den Meløy-lokale byggentreprenøren Total Byggservice, produsert de aller første XPO-dukene og levert til kunde. Og kunden er ikke hvem som helst – den fransk-amerikanske industrigiganten TechnipFMC.

- Nå er vi registrert og godkjent i deres globale innkjøpssystem. Denne første forsendelsen gikk til Kongsberg, men skulle til ett av prosjektene deres i Afrika – fire duker som skulle dekke utstyr som er 10 meter langt, 10 meter bredt og 4 meter høyt, forklarer Edward.


Bilde: privat


Lokalt og globalt

Det er bare to år ungt, selskapet som nå utfører pilotproduksjon i midlertidige lokaler i Glomfjord Industripark. Nå håper og tror ledelsen og eierne at interessen fra det globale olje- og gass-selskapet TechnipFMC skal være snøballen som begynner å rulle. Altså for produksjonen av presenninger. De er like sterke som dem i tradisjonelt PVC-materiale, bare lettere. Og, både miljøvennlig og gjenvinnbart.

- Olje og gass er litt nede nå, mens landbruk bare vokser seg større og sterkere. Så vi retter produktene våre inn mot store aktører der. Gjødselfabrikken til Yara her i Glomfjord tester produktene våre. Og den internasjonale plastleverandøren Vink markedsfører oss overfor sine kunder, ramser XPO-sjefen opp.

Han er valgt til å lede en helt spesiell satsing – av den svenske hovedeieren Camilla Lindh og etterhvert fem lokale eiere. Polarplast AS, Terje Halsan AS og Sane Invest AS fra før  – Limstrand Holding ANS (Leif Erik Limstrand) og Kr-Eiendom AS (Roy Rognan og Roald Kristensen) er kommet med fra i vår. Basen er Meløy, men markedspotensialet er stort og globalt.


XPO Arctic-leder Edward Fitzgerald viser fram den sterke og lette presenningen som er et mer miljøvennlig alternativ til PVC. Nå har Ørjan Myrvang i Total Byggservice vært hentet inn for å hjelpe XPO Arctic med sin aller første kommersielle leveranse av presenninger fra Glomfjord. Støypingen av skjøtene på de svære dukene foregikk i den tidligere Likeretteren i Glomfjord Industripark. Pallene med ferdige produkter gikk til den fransk-amerikanske industrigiganten TechnipFMC.


Havbruk spennende

- Store industrikonserner trenger tid på å gjøre endringer, men PVC blir jo stadig mindre populært som materiale, fordi det er så lite miljøvennlig.

- Så, det er et press på store selskaper om å slutte å bruke PVC, og ut fra dette ønsker vi å bli blant de største norske produsentene på produkter i XPO, forteller Edward.

Som i første omgang har benyttet store, ledige gulvarealer i Glomfjord til støyping av skjøter og produksjon av presenninger. Du kjenner kanskje lokalet – vi er i den såkalte Likeretteren i Glomfjord Industripark – med tidligere leietakere som ScanCrucible (kvartsdigler) og Medical Technology (éngangshansker). Resirkulering av brukte XPO-duker skal i første omgang gjøres hos samarbeidspartnere. Nå er det søkt kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge, etter at eierne så langt har sørget for arbeidskapitalen.


Det er et press på store selskaper om å slutte å bruke PVC, og ut fra dette ønsker vi å bli blant de største norske produsentene på produkter i XPO. - Edward Fitzgerald

- Forbruket av presenninger og duker til industrielle formål er veldig stort, og i hele verden. Ett eksempel er havbruksnæringa langs norskekysten, som monterer såkalte luseskjørt på oppdrettsmerdene. Vi har allerede kontakt med aktørene her på Helgelandskysten.


 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

28 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle