top of page

Nå søker de!

En viktig dag for skolen, og en enda viktigere dag for elevene – søkedag ved Meløy videregående skole avdeling Glomfjord!

Jørgen Øvrebø er midt inne i sin søkeprosess, sammen med sine klassekamerater, og roser søkedagen for å tilby mye og god informasjon om prosessen fra skole til lærebedrift.


- Det er veldig bra for oss elevene med en sånn dag, vi får god hjelp til det vi trenger for å skrive en bra søknad og god CV, forteller Jørgen Øvrebø (17). Han gikk på linjen teknikk og industriell produksjon på VG1, og nå på mekanisk. Samlet sitter alle elevene klare for læretid i kinosalen i Meløy kulturhus. Inviterte er tidligere elever ved skolen, nå lærlinger i bedrifter, samt Geir Inge Hansen fra Ørnes Omsorgssenter.


Det å velge Tross lystig og god stemning, kjenner en litt på alvoret i det hele. Et samlet rom med unge mennesker, som nå står foran et viktig livs-valg. Hvor vil de tilbringe læretiden sin? Ikke nok med at valget skal tas, det skal i tillegg utformes en profesjonell og bra søknad, og så må jo jobben søkes på. - Jeg synes det er veldig bra at vi får sitte samlet i lag å gjøre dette, fordi da har vi samme fokus alle sammen, og kan hjelpe og motivere hverandre, sier Kaia Elvine Køllersen Ditlevsen (17) som går kjemi og prosess ved skolen. For Kaia var valget av skole det riktige, og linja kjemi og prosess passet henne perfekt. Er valget av læreplass like åpenbart? - Man har kanskje gjort seg opp noen tanker om hva man vil gjøre, sånn som meg for eksempel, jeg vil ut på plattform, smiler hun.


- Jeg synes det er veldig bra at vi kan få gjøre dette i lag, og motivere hverandre! Forteller Kaia. F.v Tom Andreas Olsen (helse og oppvekstfag), Kaia Elvine Køllersen Ditlevsen (kjemi og prosessfag), Jørgen Øvrebø (TIP Mekanisk) og Hekmat Mohammed (elektrofag).


Viktige hjelpere Hun forteller videre at å høre erfaringene fra nåværende lærlinger i de aktuelle bedriftene var veldig nyttig og at hun lærte ting hun ikke visste fra før. - For eksempel så lærte jeg at Aker BP, som er et oljeselskap, ikke har noen landanlegg. Men at de legger til rette for lærlinger som meg som blir 18 år sent på året, slik at man kan få være ute. Så det hjelper meg litt i prosessen, med hvor jeg skal søke og sånn, forklarer hun. - Det er veldig nyttig å høre det de forteller om hvordan søknadsprosessen er, og hvordan det var å være på intervju. Det gjør at man kan forberede seg godt, smiler Jørgen.



Det er veldig nyttig å høre det de fortalte om hvordan søknadsprosessen er, og hvordan det var å være på intervju. Det gjør at man kan forberede seg godt! Jørgen Øvrebø


Trenger guttene Det er femte året denne søkedagen i Glomfjord arrangeres for VG2-elevene i Glomfjord. Også med er VG1 elevene som går helse og oppvekst, som allerede på andre året sitt får prøve seg ute i bedrift, i en såkalt vekslingsmodell, hvor de veksler mellom en uke på skolen og en uke ute i bedrift. Også til stede på søkedagen var Geir Inge Hansen. Han er virksomhetsleder hos Ørnes omsorgssenter, og en mulig arbeidsgiver for elevene som går helse- og oppvekstfag. - De elevene som er aktuelle lærlinger hos oss har en vekslingsmodell, og den er jo kjempebra for de elevene som kanskje sliter litt på skolen, men som gjør det veldig bra ute i praksis.


Virksomhetsleder ved Ørnes omsorgssenter Geir Inge Hansen satte fokus på mangel på menn i omsorgsyrker, og oppfordret spesielt guttene til å gå den veien.


Fordommene Han setter pris på muligheten til å prate med elevene, og legger vekt på at han ønsker å fremme omsorgsyrker for spesielt gutter.



Det er nok fortsatt litt fordommer rundt det å bli helsefagarbeider eller sykepleier for gutter! Geir Inge Hansen

- Det er nok fortsatt litt fordommer rundt det å bli helsefagarbeider eller sykepleier for gutter, spesielt når de er ungdommer og påvirkes av kompiser og klassekamerater. Han forteller videre at han opplever av og til gutter som velger å bli lærling i industri-bedrifter, men som senere finner sin plass i helse-sektoren, og at det er viktig å fremheve denne veien som en reell mulighet fra begynnelsen av. - Det er en mangel på menn generelt i helse-sektoren, så vi ønsker oss så klart flere! Avslutter han.

Den gode støttespilleren


- Det er femte året vi arrangerer søkedag, og i fjor opplevde vi at alle elevene som søkte fikk læreplass, så det er en viktig dag! Smiler Ingebjørg Sandaa Bjørklund, formidlingskoordinator ved Meløy videregående skole.


Som formidlingskoordinator har Ingebjørg Sandaa Bjørklund en stor og viktig rolle i søknadsprosessen til de kommende lærlingene. – Vi hjelper til så godt vi kan, men til syvende og sist er det elevenes ansvar!


Med fullt fokus på hva en god søknad og CV er, og hvordan den utformes, arrangeres søkedagen nok en gang hos Meløy videregående skole avdeling Glomfjord. - Jeg begynner prosessen hvor jeg snakker med elevene helt fra de begynner hos oss, om hva de burde tenke på gjennom hele prosessen frem mot at de skal få seg læreplass, forklarer Ingebjørg ivrig.


Alt skal klaffe Og det er mye å tenke på, helt fra starten av, for elevene. Alt fra hvordan de oppfører seg når de er ute i praksis hos bedrifter, til hva de legger ut på sosiale medier kan spille en rolle når de nå til slutt skal søke. - Jeg ser jo at elevene helt i begynnelsen av videregående-løpet kanskje ikke skjønner helt hvorfor de må tenke på det allerede da, men når de har vært på utplassering noen ganger så blir de med en gang mer motiverte. Og med suksess-tallene fra fjoråret kan man konkludere med at Ingebjørgs metode fungerer!


Skolen hjelper til med det vi kan, men jeg synes det er veldig viktig at elevene forstår at dette er deres ansvar! Det er ingen som skriver den søknaden for dem, det må de gjøre selv! Ingebjørg Sandaa Bjørklund

Deres ansvar Jobben hennes som formidlingskoordinator ved skolen går ut på å ha full oversikt over alle elevene, og deres behov. - Jeg kjenner godt til de enkelte, fordi jeg jobber mye og tett sammen med dem igjennom disse to årene, og da vet jeg hvem som kanskje trenger litt mer hjelp enn andre. Et viktig valg skal tas, og Ingebjørg er en god og viktig støttespiller for elevene som er midt oppi dette spennende valget.

 

Tekst og foto: Malin B. Ulsnæs

127 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page