top of page

Presidenten for det hele

Fra øya i Østersjøen reiste han for 13 år siden til Meløy og tømrerjobb. Nå feires 42-åringen som selvskreven president for Halsa Byggs egen Halsa Bygg Social Club.


- Jeg er en partyfikser, det er dét jeg liker aller best! gliser Andrus Ligi.

Ny Næring tar bilder under feiringen av 42-åringens bursdag. I lokalene til Halsa Bygg Social Club, selvsagt!

- Karene trenger noe å se fram til etter lange arbeidsuker, oftest med skiftende vær. Her kan vi ta et varmt bad eller samles i saunaen – denne klubben er en ekstra grunn til å trives i Meløy!

- Gratulerer, Andrus! Bjørn Kildal (t.h.) og Karl Kildal og de andre i Halsa Bygg sørget for flott bursdagsfeiring da deres estiske President Neptun av Halsa Bygg Social Club nylig fylte 42 år. Og det er bursdagsbarnet selv, Andrus Ligi, som har hovedæren for bedriftens helt spesielle sosiale tiltak - med badstu, varme bad og sosialt samvær – klubben som gjør det enda triveligere å være håndverker. Foto: prikkenoverien


Presidenten

Det er altså selveste presidenten i bedriften Halsa Byggs egen Halsa Bygg Social Club som snakker. Kona og de to barna hans bor på Saaremaa, Estlands største øy – han selv jobbpendler til Meløy, på 14. året. Der han de siste 3 årene har viet all fritid til å skape trivsel for ja, sine estiske kolleger i bedriften, men også for resten av staben.

- De første 10 årene bodde jeg på Ørnes, og tenkte egentlig at det var på tide å flytte hjem til familien igjen. Men, så tok jeg en prat med sjefen, Bjørn Kildal, og da la vi en plan sammen. Etter at jeg flyttet til Halsa, fikk jeg et bedre sosialt liv, nærmere der de andre på jobben bor.

- Og ikke minst fordi vi bygget Halsa Bygg Social Club!


Fest, på riktig

Det er i nabobygget til Halsa Byggs administrasjon i sentrum at relativt store ting har skjedd de siste årene. Her hadde allerede bedriften tilrettelagt treningsrom, men under Andrus sin ledelse er det blitt bedriftsklubb med jacuzzi, badstu og sosialsone.

- Hver lørdag kveld samles vi her – av og til over 20 stykker. Vi spiller brettspill, ser film, tar badstu, et varmt bad, vi spiser og drikker, forteller Andrus.

- Da jeg var ung, var målet med en fest å drikke seg full. Men så lærte jeg av en kamerat hvordan man virkelig skal feste. At man spiser, drikker, prater – men at man dagen etterpå er i god form og husker alt som skjedde av hyggelige ting kvelden før.Dette lærer jeg videre til de andre nå, smiler han.

Karene trenger noe å se fram til etter lange arbeidsuker. Her kan vi ta et varmt bad eller samles i saunaen – denne klubben er en ekstra grunn til å trives i Meløy! Andrus Ligi

Ulykken som forandret

Og så var det presidentens dramatiske historie, da. Hendelsen som han sier er selve bakgrunnen for etableringen av Halsa Bygg Social Club.

- Det skjedde lørdag 4. august for 4 år siden, så nå kan jeg feire 2 fødselsdager i løpet av året! slår han fast.

Og forteller om ettermiddagen der han selv satt bak rattet i varebilen med lasterommet fullt av verktøy og utstyr. Han og de 2 arbeidskameratene skulle hjem for å ta helg da de møtte bobilen. Føreren var utenlandsk og tydelig uvant med smale, norske veier, han brukte nesten hele veibanen. Andrus la egen bil inntil fjellveggen, traff en stor stein og ble kastet i autovernet på andre siden – før varebilen gikk rundt og havnet opp ned i fjorden.

- Begge de andre kom seg ut, og klarte etter hvert å komme seg til land, husker Andrus.


Til vanlig er Andrus Ligi den ene av 6 ansatte fra Estland i Meløy-bedriften Halsa Bygg. Her ser vi ham på jobb i prosjektet som i vinter pågår for fullt i Glomfjord, nemlig byggingen av Yara Glomfjords nye kontrollrombygg for syrefabrikkene. Foto: Edmund Ulsnæs


Et lite mirakel

Han selv ble sittende fast inne i bilen, som raskt ble fylt av sjøvann og tømt for oksygen.

- Jeg har hørt at å drukne skal være en behagelig måte å forlate verden på. Etter å ha forsøkt å knuse bilvinduet, gav jeg etterhvert opp. Jeg så en tunnelåpning, og med masse lys der i enden. Jeg visste at jeg skulle dø.

Men så….skjedde det selv han i ettertid ikke kan forklare. Plutselig var Andrus ute av bilen, fikk hodet over vannet og kunne krabbe i land.

- Det var Neptun som hentet meg ut og reddet meg! sier han skråsikkert, fortsatt undrende til at han er i live.

Og forklarer med dette president-bildet av seg selv ved inngangen til Halsa Bygg Social Club – Andrus utstyrt med snorkel…


Etter å ha forsøkt å knuse bilvinduet, gav jeg etterhvert opp. Så hentet Neptun meg ut og reddet meg! Andrus Ligi

Sjefen har æren

Nå forklarer han hvorfor han selv fortsatt jobber i Norge, og mer spesifikt for Halsa Bygg.

- Det er Bjørn Kildal, sjefen min. Det er noe helt spesielt ved ham, og han er grunnen til at jeg blir. Kona mi synes det skjer altfor lite her, og at det er for kaldt i havet! Men Bjørn… han vet hva som skal til for at vi karer fra Øst skal bli her. Det er ikke vanlig å gjøre sånn som han har gjort – han har latt oss bygge sauna og lage en egen sosial klubb, det er veldig spesielt, roser Andrus.

- Ja, uten ham ville jeg nok vært tilbake i Estland nå!

- Andrus er en som i egen person synliggjør hvor viktig utenlandske arbeidstakere er for oss i Halsa Bygg, sier daglig leder Bjørn Kildal.

Han er full av lovord om både håndverkeren Andrus og om ham som «president», altså i den sosiale bedriftsklubben.

- Andrus bidrar sterkt til det gode arbeidsmiljøet i bedriften, han er både en stå-på-person, faglig sterk og sjarmerende – rett og slett en som er flink med mennesker og derfor også fungerer veldig godt i møte med kundene våre, enten det er en eldre dame eller en bedriftsleder, er skussmålet fra Halsa Byggs daglig leder.


Andrus (t.v) sammen med daglig leder Bjørn Kildal.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs


207 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page