top of page

Stort løft ved Navaren

I fjor viktig renovering. I år: splitter nybygg når Statkraft river og bygger på Glomfjellet.


Du ser det på bildet. Bak helikopteret, bak folkene: Statkrafts sikringshytte mellom Navarvatnene på Glomfjellet – vel, den er nok mer enn klar for søppelsortering.

- Vi håper å ha gjort rivingen før fellesferien, og så må byggingen av det nye være i gang rett etter ferien. Tak og vegger må være tette 1.november, mener kraftverkssjef Fred Inge Kristensen.


Ny, flott hytte

Og du kan kikke på kartet, hvor vi befinner oss. Navarvatnene – dette er midt i enorm natur, men også i det enorme nettverket som gjør at Meløy er blant landets største og viktigste leverandører av kraft fra vannfall. Driftet av Statkraft, som til enhver tid investerer betydelig for å bevare og oppgradere egne installasjoner.

- Denne sikringshytta skal erstattes med et nytt og mer funksjonabelt bygg. Vi trenger ei slik hytte å rømme til dersom vi er til fjells og møter uvær, og her oppbevarer vi viktig utstyr, fortsetter Fred Inge.

- Og når vi først gjør investeringen, er det til noe som er funksjonabelt og har bra standard.



Den må kunne kalles mer enn sliten, sikringshytta mellom det øvre og nedre av Navarvatnene. I sommer blir den revet, og erstattes av ei ny og flott hytte levert fra Saltdalshytta til bruk for Statkraft-staben. Ved helikopteret ser vi f.v. Morten Kvalnes i Bilfinger, Anna-Elisabeth Kristiansen og Kristen Selfors fra Statkraft, og Knut Bergheim fra Bilfinger. Helt til høyre pilot Bjørn Erik Olsen i Arctic Aviation. Foto: Bilfinger. Kart: ut.no. Illustrasjon: Saltdalshytta


Raskt inn, raskt ut

For gjett om kontrasten blir stor! Dagens sikringshytte er - la oss være ærlig - på full fart over i kategorien «rønne». Mens på helt nytt bygg, der er kjente Saltdalshytta valgt til hovedsamarbeidspartner – skal levere ny og over 100 kvadratmeter stor og moderne hytte. Som skal fraktes inn i tidsrommet der været tillater bygging, her på over 600 meter over havet. Altså på baksiden av fellesferien og i beste fall ut oktober. Søknadene har vært til behandling hos Meløy kommune i vinter og vår, ble godkjent i forrige uke – nå i sommer blir det dermed iverksetting.

- Vi river og sorterer raskest mulig og best mulig, før alt dette flys ut med helikopter, for transport til søppelfylling. Så flyes elementene til nybygget inn.

- I dette tilfellet blir helikopter riktig å bruke. På grunn av beliggenheten, for å lage minst mulig støy over tid, og minst mulig fotavtrykk på bakken.


Vi trenger ei slik hytte å rømme til dersom vi er til fjells og møter uvær, og her oppbevarer vi viktig utstyr. Fred Inge Kristensen

Fortsatt Bilfinger

På flyging, der er aktøren Arctic Aviation i Bodø, Statkrafts hyppige samarbeidspartner i stort fjellarbeid i Meløy-regionen. På riving, der blir vi enda mer lokal: Bilfinger i Glomfjord. Gjennom sin rammeavtale med Statkraft har spesielt bygningsavdelingen hos Knut Ivar Amundsen & Co. vært involvert i en rekke rehabiliteringsprosjekter, de siste årene. I fjor ble driftshytta og lukehuset ved demningen i Nedre Navarvatnet (se eget bilde) satt i stand – nytt tak, nye vinduer, ny kledning.

- Og det er Bilfinger som nå skal rive den gamle sikringshytta mellom de to Navarvatnene, forteller Statskraft interne prosjektleder Anna-Elisabeth Kristiansen.

- Målet er at de skal komme i gang nå de siste dagene i juni.

Kjente bygninger for ivrigere fjellgjengere. På dette bildet som Bilfingers Morten Kvalnes har tatt, ser vi det såkalte lukehuset ved Nedre Navarvatnet til venstre, og så er det den såkalte damvokterboligen bak og til høyre. Bildene er tatt før renoveringen som ble gjort i fjor.


Båt inn, hytte ut

Dette kan Morten Kvalnes og Knut Bergheim i Bilfingers bygningsavdeling bekrefte. Nå gjøres først ulike forberedelser, for eksempel stillasbygging, og at Statkraft frakter inn egen båt som arbeiderne kan bruke til egentransport over Nedre Navarvatn. Laget på 3-4 bilfingereskal nemlig innkvarteres i damvokterboligen på andre siden av vatnet. Karene gjetter at selve rivingen av det gamle sikringshuset vil være gjort på noen få uker, der arbeidslaget jobber lange dager mandag til torsdag.

- Så skal vi stroppe og klargjøre hivene i ca. 1.000 kilos størrelse, som helikopteret flyr til Namnlaushøgdafor sortering og plassering av avfallet i containere, opplyser Knut.

- Slik at ut-transporteringen går mest mulig raskt og effektivt når den først starter, avslutter Morten.


 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

288 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page