top of page

Strålende nyhet, strålende helg

Ny Næring tar helg med å flashe en bedre næringsliv-nyhet enn på leeeenge! Helgeland Smolt. Kilvika. Ja, for nå har eierne bestemt seg. Styremøtet 19. juni hadde beslutningen på sin agenda: milliardinvestering i bygging av selskapets aller største smoltanlegg – i Kilvika, Meløy. Styremøtet ble fulgt opp av et eget eiermøte, tatt i betraktning størrelsen på satsingen. En del detaljavklaringer senere, og på datoen 7. juli 2023, kommer altså den ferske beslutningen ut til oss i offentligheten: Helgeland Smolt og hovedeier Nova Sea bygger storsmoltanlegg rett ved Svartisen Kraftverk på sørsiden av Svartistunnelen! Over 20 nye arbeidsplasser til Meløy er det ene – store og viktige oppdrag i bygging og vedlikehold, for lokalt næringsliv – er det andre. Her gjengir vi pressemeldingen Ny Næring nettopp fikk:


Illustrasjon: Helgeland Smolt


Nytt smoltanlegg i Kilvika, Meløy

Helgeland Smolt AS er klar for byggingen av nytt smoltanlegg i Kilvika. I løpet av sommeren settes spaden i jorda, og et nytt og moderne bygg skal etter planene levere den første smolten våren 2026.

Vi er nå i sluttforhandlinger med flere ulike entreprenører. I full drift vil anlegget generere 20 nye arbeidsplasser i Meløy.

- I dag er vi bare så utrolig glade og stolte over at vi igangsetter bygginga i Kilvika. For å kunne utvikle både oss som bedrift, få enda bedre fisk, og samtidig være en viktig samfunnsaktør i Salten og på Helgeland, er det helt vesentlig å få igangsatt dette prosjektet. Vi er glade for at eierne våre lar oss satse, og vi er utrolig stolte over hva vi skaper som selskap», sier Tor-Arne Gransjøen.

Det er to viktige årsaker til at vi igangsetter byggingen av dette anlegget nå.

For det første handler det om fiskehelse og biosikkerhet der målet vårt er å ha Norges friskeste fisk. Det begynner å bli trangt om plassen i de to anleggene vi allerede har, og fleksibiliteten et nytt anlegg gir oss, vil gi bedre vilkår for all smolt vi produserer. «En frisk og robust smolt i anleggene våre, gir laksen de beste forutsetningene for en videre oppvekst i havet, og derfor er et nytt anlegg svært viktig for oss, slik at vi kan videreføre dette inn i fremtiden», Sier Tor-Arne Gransjøen.

For det andre, handler det om å utvikle og sikre ei hel leverandørnæring, som har hatt tøffe tak siden oktober i fjor når grunnrenteforslaget ble lansert. Smoltanlegget i Kilvika var en av investeringene som ble satt på vent da grunnrenta kom. Nå setter vi bygginga i gang, til tross for grunnrenta.

- Vi har et ansvar for fisken vår og for leverandørene våre. Dette ansvaret er viktigere for oss enn grunnrenta, selv om investeringen er betydelig mer krevende å realisere enn før grunnrenten kom» sier Styreleder Tom Eirik Aasjord.

Anlegget har en investeringsramme på over en milliard kroner. Bygget blir inndelt i 12 adskilte RAS systemer (resirkulerende akvakultursystem) med høyfokus på biosikkerhet og har en kapasitet til å produsere 10 mill smolt a 600g.

Tor-Arne Gransjøen. Foto: Edmund Ulsnæs

Kontaktinformasjon:

Tor-Arne Gransjøen, Daglig leder Helgeland Smolt AS, tlf 900 13 956

Tom Eirik Aasjord, styreleder Helgeland Smolt AS, tlf 917 16 175 Nettstedet ilaks.no skrev denne artikkelen om prosjektet i juli i fjor: https://ilaks.no/planlegger-milliardinvestering-helgeland-smolt-vil-bygge-smoltanlegg-for-offshore-oppdrett/


 

Tekst: Edmund Ulsnæs. Foto: Edmund Ulsnæs

878 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page