top of page

Takk til en problemløser

Butikkmedarbeider, platearbeider, sveiser, snekker, vaktmester, driftsleder. Problemløseren Jarle Drevland har tatt det meste i sitt yrkesliv på strak arm, og med et smil. Dét gjør han også med det som inntreffer 1. desember…



Mange som er godt voksne i sine yrkeskarrierer kjenner det som i beste fall en spennende utfordring, i verste fall frustrerende og vanskelig. Altså alle endringene, alt forbedringsarbeidet, å skulle omstille seg, på arbeidsplassen. 66-åringen du nå skal få møte, kan antageligvis fungere som forbilde for mange. - Joda, jeg føler at jeg klarer å henge med, det har gått bra, absolutt. Dette med data var ikke bare-bare i starten, og vi hadde vel ikke de beste maskinene. I dag styres jo alle systemene våre av datamaskiner, og det er fort en hel A4-side med ulike passord. Men, det skal noe til før jeg får høy puls! humrer han med hele kroppen, i kontorstolen. Jarle Drevland har omstilt seg i nå 33 år, i driften og vedlikeholdet av skolebyggene til Meløy videregående skole. Og i yngre år gikk han fra krakk og nedgangstider i bransje etter bransje – omstilling hele veien. «En mann som har tilpasset seg alle endringer og nedskjæringer på strak arm, alltid uten sure miner. En som ser løsninger der andre ser problemer. En driftsleder som tar tak selv, og er respektert som faglig dyktig. Jovial og populær – det er en grunn til at alle våre avdelinger skal ha egen avslutning for ham», sier en kollega om Jarle. - At jeg har vært en som man kan samarbeide med, ja, jeg håper jo det, er det lengste Ny Næring klarer å dra ham, altså i retning selvskryt.

Det må trykkes på, og dette har vært med på å gjøre jobben min spennende. - Jarle Drevland

Må tåle stasen For så er altså et langt og hyggelig kapittel over, for Meløy videregående skole. Sine siste dager på jobb må da også Jarle tåle å reise fra avdeling til avdeling for å bli takket av med taler og stas. Joda, det knirker både i skuldre og rygg og hofter nå, etter et yrkesliv med både sveising, platearbeid og snekring. Men, etter to år med tilvenning, les: redusert arbeidstid - kjenner den populære driftslederen seg klar for en ny hverdag. - Du, det blir ikke noe problem å fylle tiden. Vi har både hus og båt og hytte på fjellet, så det blir nok å gjøre. Jeg liker å gå i fjellet våde vinter og sommer, med rypejakt og fiskestang, forteller Jarle i dette «avskjedsintervjuet». - Som driftsleder har jeg de siste årene jobbet mye opp mot eiendomsavdelingen i Nordland Fylkeskommune, altså med ulike prosjekter for å fornye og forbedre byggene. Det må trykkes på, og dette har vært med på å gjøre jobben min spennende. Sveise-reise-jobben Jarle vokste opp med en mor i helsevesenet og en far som håndverker på Bindalsbruket – selv valgte han handel- og kontorfag etter grunnskolen. Pur ung i arbeidslivet tok han ett år i butikk på øya Leka ved Trøndelagskysten. Lønna ikke all verden, Jarle testet ut hurtigruten MS Midnatsol som jungmann og båtsmann. - Etter militærtjenesten ville jeg prøve verkstedindustrien. Siden Ida var sveiser, dro vi til Stord, der jeg ble platearbeider og tok fagbrev. Nesten 2.000 fast ansatte, og nesten like mange innleide, og vi var fra mange nasjonaliteter. Dette var en spennende og lærerik tid – vi bygde tankspipene til reder Hilmar Reksten. Helt til krakket i oljenæringa, da alle kontrakter ble kansellert. Men så dukket byggingen av Statfjord A-plattformen opp, så jeg fikk arbeid der fram til den ble sjøsatt i 1977. ….som ble året da paret flyttet til Trondheim, på vei nordover i landet igjen. Jarle fikk reisejobb landet rundt som platearbeider og sveiser, mens Ida tok noen år hjemme med barna som kom i -78 og -80.

Driftsleder Jarle med sitt lag: vaktmester Rikke Johansen, som nå konstitueres som driftsleder, og vaktmester Karl Arne Thomassen.

Snekret seg nordover - Så kom det et nytt krakk, smiler Jarle i dag. Aker kjøpte både hans arbeidsgiver og flere i Trondheim, la dem ned. Samme året som familien flyttet inn i nybygget hus i Stjørdal, ble Jarle arbeidsledig. - Jeg hoppet likegodt på et snekkerkurs, og begynte for meg selv! - En annen kar og jeg stiftet hvert vårt firma, og jobbet sammen med å sette opp eneboliger for Systemhus, og vi renoverte hus og hytter oppover i Trøndelag. Men i 1987 kom det et krakk i dét markedet, også, hehe. Oppe i dette var de begge nordlendinger, Ida fra Rendal i Meløy. De ville lengre nord, og Jarle slengte inn en søknad på stilling som vaktmester på Ørnes. Der i gården bodde elever og ansatte i over 800 kvadratmeter anleggsbrakker, og lånte ellers klasserom ved Ørnes skole. Nok å gjøre for Jarle. I 1992 kom dagens vgs-bygg, som igjen ble utbygget i -98. Fra snekker til drifter - De som ansatte meg den gangen, trengte på en måte en snekker. Vi bygde om og pusset opp – det var mye mer praktisk arbeid da. I dag er det helt andre krav, og det er ikke så mye vi har lov til å gjøre selv, enten det er elektrisk eller rør eller andre ting. God drift, vedlikehold og fornyelse av bygningsmasse. Dette har vært Jarles spennende og viktige hovedoppgave som driftsleder de senere år. Budsjettarbeid, prosjektledelse og ikke minst ledelse – Jarle har også renhold underlagt seg, en avdeling som har fått ny og stor trøkk i koronaåret 2020. - Har du angret på byttet fra platearbeider og snekker, til å være driftsleder? - Nei. Selvsagt kan det ha vært noen mørke dager, men da har jeg sett meg tilbake og erkjent at jeg har det bra her. Å sitte overskrevs på et møne i uvær, eller i støvete smelteverk med lange skift…..Meløy videregående skole ble absolutt et skritt i rett retning! - Her har jeg fått utvikle meg hele tiden, jeg har vært med i mange spennende prosjekter med god kontakt med ulike avdelinger på fylket - og har hatt gode ledere her ved skolen. Det har vært en fin tid!

 

Jarle Drevland Oppvokst på Hommelstø i Velfjord, Brønnøy – og etter grunnskole og framhaldsskole tok han handel- og kontorfag før butikkjobb på Leka i Trøndelag. Så gikk turen til Stord og platearbeider på bygging av tankskip for Hilmar Reksten, senere byggingen av Statfjord A-plattformen. I 1977 flyttet han og hans Ida til Trondheim, og 3 år senere bygde paret hus på Stjørdal – Jarle hadde reisejobb for selskapet Stålkonstruksjoner. Etter mangeårig nedgang i verkstedindustrien tok han snekkerkurs og etablerte eget firma, der han bygde nye eneboliger og renoverte hus og hytter. Tiltrådte jobben som vaktmester ved Meløy videregående skole i juli 1987, en jobb og funksjon som i dag er driftsleder for skolens avdelinger på Inndyr, Ørnes og i Glomfjord. Jarle har barna Jon Inge (f. 1978) og Lene (f. -80) og 5 barnebarn.

 

Tekst: Edmund Ulsnæs

Foto: Irene Granberg

143 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page