top of page

Thomas – en solskinnshistorie

Da helseproblemer stoppet Thomas Mikalsen (24) sin karriere som tømrer, var det ikke et alternativ å slutte, verken for ham eller arbeidsgiver Halsa Bygg. Og vips: knust framtidsdrøm ble snudd til solskinnshistorie!


Nyutdannet fukttekniker har byttet ut hammer med hammerelektrode – se innfelt bilde. Etter omskoleringen pakker Thomas Mikalsen (24) et helt annet utstyr før oppdrag. Han skoleres også innen teknisk tegning, og er en verdifull ressurs for Halsa Bygg, med sin brede kompetanse.


Thomas Mikalsen (24) visste fra barneskolen at han, som sin far, ville inn i bygg og anleggsbransjen som tømrer. Ved Halsa Bygg AS. Lettlært og med gode karakterer ble han ansatt, akkurat der han ønsket. Beskrevet av sin leder som bas- og formannsmateriale, kunnskapsrik og utmerket seg i tillegg med sin store interesse for faget. Så skjedde det utenkelige. Den fysiske helsen sviktet, i en bransje beskrevet som en av de mest fysisk krevende. Beskjeden fra av oppfølgingstjenesten var klar. Arbeidskarrieren som tømrer var over. Det kunne endt her – hadde det ikke vært for arbeidsgiver Halsa Bygg AS.


Det var et lurt valg å avslutte, etter det har jeg vært i god form. Og Halsa Bygg er uten tvil en fantastisk arbeidsplass! - Thomas Mikalsen

Den lange prosessen

Thomas forteller oss om ansatte som kjenner hverandre godt og har blitt en sammensveiset gjeng, i dette bygg- og entreprenørfirmaet fra 1988. Halsa Bygg har vokst seg til en solid familiebedrift med rundt 40 ansatte.

- Men, jeg fikk tidlig helseutfordringer, og fikk beskjed om at jeg måtte avslutte arbeidskarrieren, forteller han og medgir at det ble et krevende år i forsøk på å finne en løsning på å fortsatt kunne være ansatt i Halsa Bygg.

- Det var en lang prosess, forteller han, som ydmykt legger til at suksesshistorien krever innsats, spesielt fra den som skal igjennom det. - Man må jobbe hardt, og ta tak i det selv. Halsa Bygg har alltid vært på hugget med å hjelpe meg med å finne beste løsning, og det føles godt å vite de står nært og hjelper til, sier han.Ville ikke miste

Daglig leder Bjørn Kildal (39) nektet å gi opp en verdifull ansatt. Sammen valgte de to å se muligheter der kanskje andre ville dradd nødbremsen. Et resultat av godt samarbeid mellom NAV, Halsa Bygg og Thomas, snudde alternativet som langtidssykemeldt til en verdifull kompetanse for bedriften.

- Thomas utmerket seg som tømrer, både som lærling og ansatt. Etter den nedslående beskjeden satte vi oss ned for å tenke. Vi ville ikke miste ham, det er viktig å ta vare på bra folk, forteller Bjørn.

- Vi snakket sammen om hva han kunne tenke seg, og hva jeg og bedriften hadde bruk for. Vi hadde ingen med fukttekniker-utdanning. Thomas syntes det hørtes spennende ut, og jeg avtalte med NAV som også syntes det hørtes spennende ut, forteller Bjørn og roser NAV.

- De har spilt veldig på lag med påkosting av utdanning og lønnstilskudd. Vi har hatt godt samarbeid underveis i den prosessen.


Oppturen skapte vi sammen, men han gjorde en meget bra innsats selv. Med gode karakterer og stått på, har han har vært med å skape sin egen arbeidsplass. - Bjørn Kildal

Thomas gull verdt

Fuktskader har nå passert brann som viktigste årsak til skader på bygg i Norge. Behovet for mer kompetanse om fuktteknikk er stort. Og Halsa Bygg AS kunne denne våren skilte med nyutdannet fukttekniker, i en nyetablert studieretning i fuktteknikkfaget.

- Sammensatt kompetanse som tømrer, fukttekniker og nå skoleres innen teknisk tegning, utgjør en kjempebred kompetanse som for oss er gull. Oppturen skapte vi sammen, men han gjorde en meget bra innsats selv, han har vært med å skape sin egen arbeidsplass, avslutter lederen i Halsa Bygg.

- Det var et lurt valg å avslutte som tømrer. Etterpå har jeg vært i god form, smiler Thomas.

Og selv om han savner tømrer-jobben, er han takknemlig.

- Halsa Bygg AS er uten tvil en fantastisk arbeidsplass!


 

Thomas Mikalsen

Født og oppvokst på Engavågen hvor han fortsatt bor, med samboer Tina Stavnes (f. -98). Utdannet ved tømrerlinjen gjennom NESO, læreskolen innen byggfag i Svolvær, og utdannet som fukttekniker ved fagskolen i Oslo – et 2 årig nett-/ samlingsbasert deltidstudium. Han er sønn av Heidi Fredriksen og Håkon Mikalsen. Faren har etter mange år i Halsa Bygg som tømrer, begynt for seg selv. Thomas har søsknene Eivind (f. -93) og Elisabeth (f. -94).

 

Tekst: Irene Granberg

Foto: prikkenoverien

524 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page