top of page

Trapper opp, ikke ned

I sitt 64. år har han tatt et skritt oppover i ansvarstrappa, Kolbjørn Rendal. Terje Halsan AS’ nye anleggsleder har aldri vært redd for å prøve noe nytt.


- Det er jo dette med personalansvar som blir helt nytt, da. Jeg blir kanskje enda mer bevisst på å si fra, men på en god måte, sier han til Ny Næring over bordet i pauserommet.

- Og mens det kanskje blir litt roligere for meg ute i felten nå, blir det antageligvis litt mer kok her oppe i hodet!


Og mens det kanskje blir litt roligere for meg ute i felten nå, blir det antageligvis litt mer kok her oppe i hodet! Kolbjørn Rendal

Fortsatt med gutta

15 år så langt, hos maskinentreprenøren i Glomfjord. Og idet mange på samme alder for alvor begynner å legge planer for pensjonsalderen, så tar Kolbjørn Rendal (64) på seg nye oppgaver og mer ansvar i bedriften. Han er fra i år anleggsleder.

- Jeg skal fortsatt være stort sett ute, sammen med guttene, og alt blir ikke nytt, for jeg har vært bas på en del av oppdragene våre tidligere.

- Men litt mindre oppe i en maskin, og litt mer på tilrettelegging og planlegging og framdrift i de prosjektene som jeg skal lede, ja, slik blir det nok.Nytt ikke nytt

Så skal det sies at nye ting ikke er nytt for denne karen – han har vært mer enn maskinfører, for å si det sånn! Fra begynnelsen: ikke gamle kroppen da han tok småjobber, først på land, så til vanns på lokale fiskebåter, deretter både uten- og innenriks på lastebåter, for eksempel bulkbåter til gjødselfabrikken i Glomfjord. Så, etter 1 ½ i FN-tjeneste i Libanon, ble han fra 1982 landkrabbe i Oslo, i arbeid i hustrykkeriet til Gjensidige Forsikring. Denne erfaringen omsatte han i etablering, for da han i -87 flyttet hjem til Meløy, startet han likegodt trykkeribedrift i det daværende Neverdal Auto-bygget. Samtidig kjørte han buss og godsbil for tidligere Boldevins Bilruter, og da trykkeriet ble i overkant mye arbeid og dårlig butikk og dermed nedlagt, ble Kolbjørn raskt kapret av kraftutbyggerne i Kilvika. Han kjørte ut masse fra ulike tunneler fra 1990, og ble senere ansatt i Kilvik Transport på lastebil, kranbil og etter hvert gravemaskin – videre arbeidsgivere ble Nordland Entreprenør og M3 Anlegg.


Jeg bruker å si at hvis du har gravd i bakken i 10 år, og aldri har gravd over en kabel, da har du hatt flaks! For noen ganger er det ikke lett å unngå. Kolbjørn Rendal

Men alltid nytt

- Så var det i 2007 at jeg møtte Kristen Halsan og Håvard Jentoftsen på en anleggssamling, og lurte på om de hadde jobb til meg – jeg var skikkelig møkk lei av all reisingen, husker Gjerseth-mannen - fortsatt bosatt i barndomshjemmet sitt, der på turen ut av Ørnes, nordover.

15 år etter dét møtet har Kolbjørn en solid Halsan-karriere som dyktig maskinfører og bas. Nå anleggsleder.

- Det er at man kommer borti nye ting hele tiden, at det aldri er ett oppdrag som er likt det forrige, sier han som det beste ved jobben.

- Noe er vanskelig, og noe er litt mer plankekjøring, men alltid noe nytt.

- Om det er blitt noen tabber på disse årene? Nja, noen er det vel blitt, men så lærer man, og tenker seg om før man starter på noe. Men jeg bruker å si at hvis du har gravd i bakken i 10 år, og aldri har gravd over en kabel, da har du hatt flaks! For noen ganger er det ikke lett å unngå, mener han.


Til å respektere

Anleggsledelse betyr ansvar for tilrettelegging, dokumentasjon, byggemøter. Anleggslederen må ha respekt ute i felt, men også evnen til å få folk med, få laget til å fungere godt. I bedriften har Kolbjørn omdømme for å være flink og folkelig, og han bruker ikke sin posisjon negativt. Og å ha evnen til å si ting som de er, og der og da.

- Er nok viktig å være litt strukturert, og klare å beholde roen, for det kan gå ei kule varmt av og til, i et prosjekt. Lurt å ikke være for pågående, tror han.

- De er flinke, de yngre karene vi har. Men så kan nok jeg med min erfaring være flinkere til å se litt framover i prosjektet, og lese tegninger rett første gangen, slik at man slipper å gjøre arbeid opp igjen. Jeg får kanskje litt bedre tid til sånt arbeid nå, men jeg skal jo jobbe i maskiner også, når vi mangler folk eller det haster å bli ferdig.


For jeg har en tendens til å bli litt ivrig med spaden når jeg er nede i grøfta, og da gjør det vondt både her og der, etterpå! Kolbjørn Rendal

Voksen, tross alt

- Du må ikke ta det ille opp, men du er blitt 64 år – hva er planen din videre?

- Vi har en kar i bedriften som er 75 år, men fortsatt jobber 3 dager i uka! Så, jeg skal nå i hvert fall stå til 67, så får jeg se. De siste 2 årene har jeg også jobbet bare 3 dager i uka, for å få tid til mer hjemme på huset, men nå slutter jeg med dét – like greit å være på jobb hele tiden fra nå.

- Helsa er bra, bortsett fra at jeg fryser for ingenting og at leddene sliter litt på vinteren! Så, dette med å være anleggsleder er kanskje bra for å skåne meg selv litt mer enn før – jeg er tross alt blitt en godt voksen mann!

- For jeg har en tendens til å bli litt ivrig med spaden når jeg er nede i grøfta, og da gjør det vondt både her og der, etterpå! 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs


349 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page