Ung og motivert på camp
- Har villet være fisker hele livet mitt, sier Einar (14) fra Nesna. - Marincamp’en blir fin å ha med seg, nå jeg skal bestemme meg, mener Jonatan (14) fra Gildeskål.

Sammen med guttene ser vi Eystein Jacobsen fra Reipå til høyre. Bak står Ørjan Andreas Pettersen, som var instruktør under marincamp’en sammen med studiekollega Ingeborg Sofie Gumdal fra Havbruksfag og ledelse i Bodø.
Det er drømmedag på jobben for både lærer og elever, her inne i den lille lab’en hos Helgeland Smolt. Newton-lærer Trond Mikkelborg (50) snakker om sjøvannstest og osmose, og viser hvordan smolten skal måles, veies, tas blodprøve av og dissekeres. Ukonsentrerte elever er ikke et tema – Einar Sommerro og Jonatan Halvorsli er både interessert og fokusert. - Joda, å jakte på fisk er jo det jeg har vært aller mest interessert i, men å lære mer om selve fisken og om havbruk – jeg synes det også er veldig spennende, forsikrer Einar oss. - Ja, hvordan de behandler smolten, hvordan den får den riktige størrelsen og hvordan den går gjennom anlegget – veldig artig å lære mer om! mener camp-kamerat Jonatan.
Hvordan de behandler smolten, hvordan den får den riktige størrelsen og hvordan den går gjennom anlegget – veldig artig å lære mer om! Jonatan Halvorsli
Skulle sjøvann-teste For det er på camp vi er. Populær marincamp, denne dagen med stoppested hos driftsassistent Alexander Korneliussen, driftsleder Elin Rønnåbakk og alle de andre i smoltproduksjonen i Sundsfjord. Den årlige camp’en, den som Kigok på Inndyr står bak – først en uke for jenter, så en uke for gutter. Denne onsdagsmorgenen følger Ny Næring den ene av to grupper med seks unge og staute karer. - Er smolten klar for livet i havet? Det er det vi skal gjøre beregninger på i dag. Da må vi først hente smolt ute i karene, bedøve dem med dette pulveret i vannet, og ta dem med hit til lab’en, forklarer Trond foran de seks 14-åringene som er såpass interessert i det marine at de har reist til dels langt for å tilbringe ei hel uke i Gildeskål. - Veldig fin mottakelse og både koselig og interessant til nå, gliser Jonatan.

På disse bildene ser vi først Trond hente opp forsøksfisk til bruk i laboratoriet, og dessuten Helgeland Smolt’s driftsassistent Alexander Korneliussen, som viser oppmerksomme elever rundt i anlegget.

Opplevelse som sitter Arnøy Brygge, ut med fiskebåt, Salten N950, overnatting i grotte på Fugløya, møte med opplæringsfartøyet ‘Oscar Sund’ og studieretning fiske og fangst, sikkerhetsøvelse, grilling, kajakkpadling, sjømatkurs, leirdueskyting, Gildeskål Forskningsstasjon og visningsanlegget Domus Pisces. Gildeskål har ualminnelig mye marint å by på, og våre venner fikk være med på et svært variert program av opplevelser, smaksopplevelser, spenning, hygge og læring. Nå sitter vi i hyggelig kantine hos Helgeland Smolt – på storskjermen ruller informasjonsfilm fra Nova Sea. Med trange sund og tusener av øyer og holmer har Helgelandskysten oksygenrikt vann med stor gjennomstrømming, altså uvanlig gunstige forhold for fiskeoppdrett. - Det som er så skøy, er at mange av ungdommene vi treffer på marincamp, de møter vi senere på Inndyr. Da har de flyttet hit for å ta utdanning i sjømat, fiske og fangst ved Meløy videregående skole! forteller Kine Oldervik, som trekker i camp-trådene for Kunnskapssenteret i Gildeskål - Kigok.
Fisk som gjelder - Vi bor på landet, og både faren min og farfaren min fisket hele livet. Jeg vil også jobbe med dette, og jeg synes egentlig alt som har med fisk å gjøre, er interessant, smiler Einar. Camp-kamerat David M. Meløysund elsker å jobbe med nevene – faren i Mevika er oppvokst som bilmekaniker – på morens side er det mange fiskere. - Mens jeg har vært ute på fjellturer og fisket med pappa og bestefar fra jeg var bitteliten, forteller Jonatan. Etter grunnskolen ser den sportsinteresserte gildeskålværingen først for seg idrettsfag, men - Denne marincamp’en blir veldig fin å ha med seg når jeg skal bestemme meg for veien videre. Jeg har veldig lyst på en jobb med fiske og båter, innrømmer han.
Kunnskapssenteret i Gildeskål (Kigok) Etablert 1996, er en sammenslutning med Opplæringskontoret for fiskerifag i Midtre Nordland (etablert 1992). Bedriften har base i Gildeskål Marine Center på Inndyr, har 7 heltidsansatte og samlet driftsinntekt på 11-12 millioner kroner årlig. Forretningsområder er kurs, rekrutteringstiltak, prosjektstyring, lokalt studiesenter og opplæringskontor med fagbrevutdanning. Tore Laugsand er daglig leder for Kunnskapssenteret, mens Camilla H Kristensen er daglig leder for Opplæringskontoret.
Helgeland Smolt AS Er det fusjonerte selskapet etter nylig sammenslåing av Sundsfjord Smolt AS i Gildeskål (etablert 2007) og Helgeland Smolt AS i Rødøy (etablert 2012). Bedriften har om lag 35 ansatte i Sundsfjord og Reppen, og siden 2008 er det investert over 600 millioner kroner i bygging og utbygging av smoltproduksjonen i de to lokasjonene. Tor-Arne Gransjøen er daglig leder i begge selskapene, mens styreleder i begge er Odd Strøm, som også er daglig leder i Nova Sea. Helgeland Smolt AS eies av Nova Sea (73,6 prosent), Lovundlaks (16,4), Gildeskål Forskningsstasjon (5) og Selsøyvik Holding (5).