top of page

Valget som ble redningen

- Jeg var virkelig på tur utfor, jeg hadde en veldig dårlig livsstil og var utbrent. Margus ´Max´ Ligi (40) tok et viktig valg for seg selv og flyttet til Halsa – til sin bror og spennende jobb hos Halsa Bygg AS.


Han er lillebroren til Andrus, som du kanskje husker fra vår artikkel om Halsa Bygg Social Club, i forrige utgave av Ny Næring. Andrus har i 13 år vært en viktig ansatt hos Halsa Bygg AS. Nå deler han arbeidsplass med lillebror. I 15 år jobbet Margus, som kalles Max av de rundt seg, og levde i storbyen Talinn, hovedstaden i Estland. En stressende jobb hos en bilforhandler som tærte på både den fysiske og psykiske helsen.

- Jeg var utbrent, sov dårlig og var konstant stresset. En usunn livsstil som jeg trivdes svært dårlig med. Men hva skal man gjøre med det? Tenkte jeg da, utdyper Max. Han møter oss i brakkeriggen på byggeplassen hvor det snart skal stå nytt kontrollrom for syrefabrikken i industriparken i Glomfjord. Det første prosjektet han er med på for Halsa Bygg AS.

Storebror Andrus Ligi (t.v) ´rekrutterte´ lillebror Max til jobb hos Halsa Bygg AS og et roligere, avbalansert liv. – Det har vært redningen for meg, sier Max.


Pakket bilen og dro

- Jeg snakket med broren min Andrus på telefonen og det begynte vel mest som en spøk. «Du får komme til Norge, da», sa han. Og så lo vi litt av det før vi la på. Men det fortsatte å kverne i hodet mitt, smiler han over bordet.

Resultatet ble at Max leverte oppsigelse, pakket sammen tingene sine og tok sjansen på at et liv i Norge og på Halsa ville være bra for han. Sammen med broren Andrus og en tredje kompis kjørte de fra Estland til Norge og 9.januar hadde han sin første arbeidsdag hos Halsa Bygg AS.

- Det har vært helt fantastisk så langt og jeg stortrives med jobben, menneskene og livet her. Det er stille og rolig, og jeg får endelig sove om natta fordi jeg får brukt kroppen på dagtid. Det passer meg utmerket, smiler Max.


Det er stille og rolig, og jeg får endelig sove om natta fordi jeg får brukt kroppen på dagtid. Det passer meg utmerket. Margus ´Max´ Ligi

As in Norway

I bygge-bransjen er han rimelig uerfaren, selv om han har hatt småjobber i Estland tidligere.

- Bransjen der opererer ikke sånn som her. I Norge er det ordentlige forhold og strenge krav. Det er betryggende, og jeg jobber hardt for å innfri. Det er viktig for meg.

Max flirer litt og så forteller han at i Estland har de et uttrykk på når ting er gjort ordentlig. Han sier det først på estisk før han så oversetter til engelsk:

- «Everything is correct, as in Norway»

Og selv om jobben er fysisk krevende er det minst like viktig å ha hodet på rett plass.

- Du må samarbeide, høre etter, spørre når du lurer og tenke deg om før du gjør noe. Det meste går greit så lenge man tenker logisk og bruker hodet når du er på jobb. Det handler både om kvalitet på det vi gjør, men også sikkerhet. Man vil ikke gjøre noe dumt som påvirker andre, forklarer han.

På sitt første prosjekt for Halsa Bygg AS får Max bryne seg på det meste. – Jeg lærer masse og får veldig god oppfølging. Jeg lærer ferdigheter for livet, smiler han.

Finne roen

- Hva bruker du fritiden din til? - Jeg fokuserer på å bedre meg selv, ta av meg noen kilo og passe på at jeg sover godt om natten. Det er viktig for meg. Jeg er to år yngre enn broren min, men ser ut som om jeg 10 år eldre, så nå må jeg fikse meg selv, ler han. Han forteller at han gleder seg til å lære mer på jobb og etter hvert noen norske fraser. Ellers handler livet for Max om å finne seg selv og roen igjen.

- Det er det viktigste for meg. Fikse meg selv og få en god livskvalitet tilbake. Og det virker allerede lovende her på Halsa, smiler han.

Max reiser til Saaremaa, øya i Estland hvor familie og nærmeste venner bor, for å komme hjem.

- En kombinasjon av et godt liv i Meløy og turer hjem til familie og venner virker som en god løsning nå, smiler han.

Margus ´Max` Ligi


 

Tekst og foto: Malin B. Ulsnæs

466 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page