top of page

Vi bør tenke mer på neste generasjon enn det har vært tradisjon for å gjøre.

Fyller straks 60, føler seg som 40, og har neste generasjon med. Verdier og arbeidsplasser hos hardsatsende Sørheim virker vel ivaretatt.- Jeg har ikke sansen for å skulle bli pensjonist. Til dét er dette altfor artig å holde på med! smiler Egil Sørheim.

Men, hallo?! Begynne teksten med å snakke om pensjonering? I en Lederprat med han som styrer et familiekonsern der det koker mer enn noen gang? Og der han selv nærmest er på høyden av karrieren? Joda, men han blir nå faktisk 60 nå i januar, da, fiskebåtrederen på Halsa.

- Min far Odd er 84, og han ringer meg fortsatt og gir råd om driften! Jeg selv gjør litt forskjellig for å holde meg i god form, så energien er upåklagelig – jeg føler vel mer at jeg er mellom de 40 og 50, enn snart 60, smiles det videre.


Jeg har ikke sansen for å skulle bli pensjonist. Til dét er dette altfor artig å holde på med! – Egil Sørheim

Feil å hvile

Puh, betryggende for Sørheim Holding AS, som står midt i hele 3 store utbygginger! Først utbyggingen av Sørheimbrygga, som både er blitt fordyret og forsinket – se side 4-5. Så, splitter nye Meløyfjord til 150 millioner kroner, som ligger på Måløy for å bli utstyrt – ankommer Meløy og fiskefeltene til sommeren. Og sist, men ikke minst: byggingen av ny Selvåg Senior som for en drøy uke siden ble signert med det tyrkiske verftet Cemre Shipyard – en investering som er over dobbelt så stor som Meløyfjord.

- Joda, jeg kjenner på ansvaret som jeg har overtatt fra de to generasjonene før meg – Odd og Bjørg og Alfred og Borghild før dem.

- Men….vi kan ikke hvile på det de gjorde, det er ikke sånn verden fungerer. Jeg tenker først og fremst på hvordan vi skal posisjonere oss og gå videre. Viktigst er å ta vare på folkene våre – at de har det trygt på jobb og har trygge arbeidsplasser, understreker Egil.


Fantastisk endring

For slik har det ikke alltid vært. Han snakker om 1980-tallet, da foreldre på Halsa advarte ungdommene sine mot å bli fiskere. Dårlig lønn, utrygge arbeidsplasser, fikk de høre. Altfor mange fikk delta i fisket – lønn og lønnsomhet ble dårlig, sier Egil om den gangen. Han ønsket seg lokale rekrutter ombord, men de fantes ikke. Egil gikk i tet for at en fisker skal ha utdanning, og slik ble den årlige Fiskerimessa født. Alle regionens 10. klassinger fraktes til Halsa, med sine sterke virksomheter i fiskeri og havbruk.

- Slik har over 1.000 ungdommer fått servert lunsj om bord i Selvåg Senior gjennom årene, og søkningen til videregående på Inndyr har gått fra svært lav til å bli utrolig bra. Og vi har hele tiden lokale ungdommer som lærlinger – en helt fantastisk endring siden 1980-tallet!

- I dag har bransjen gode fartøyer og fasiliteter, der lønna er god og jobbene attraktive.


Mer solide tider

Slik det egentlig begynte, for Sørheims familierederi. En engelsk tråler fra 1890 ble rederiets første kjøp i 1952, etter noen år med leid båt. Den første nybygde Selvåg Senior kunne sjøsettes i 1959, og Egil forteller om det innbringende sildefisket, og så ringnotfisket. Gode tider, høye lønninger, og Halsa ble kjent langs kysten for sine sterke fiskebåtrederier. En stund, for du så selv hva Egil sa om 80-tallet.

- Derfor var kondemneringsordninga fra 1980-tallet, så struktureringen i ringnotflåten fra -96, og i kystflåten fra 2004, kjempeviktig. Man kunne samle kvoter og bygge seg mer solid.

Sørheim kunne kjøpe fire fartøyer og samle kvoter i datterselskapet Meløyfjord i 2004. Og før dette: fornyelsen av Selvåg Senior ved at et annet fartøy ble tatt ut av fiske, og man kunne kjøpe enhetskvoter sammen med Trønderbas.

- Vi er vant til et marked i endring, og kvoter som øker eller minker. For oss er det politisk usikkerhet som er trusselen, og at ting er uforutsigbart. Regjeringens pågående arbeid med den såkalte kvotemeldinga har skapt mye usikkerhet rundt skatteordninger, avskrivninger og lønnsomhet. Fiskerinæringa risikerer at ting blir snudd på hodet over natta, av politiske vedtak. For vi må gjøre store investeringer for flere tiår framover, og det handler jo om å skulle betjene gjelda som følger med.


En nettverksmann

Så har han da også brukt mye tid, lenge, til å engasjere seg på fagsiden i bransjen. Sentrale tillitsverv i Fiskebåtredernes Forbund, Norges Fiskarlag, Fiskebåtredernes Forbund (i dag Fiskebåt Nord), ulike funksjoner i Norges Sildesalgslag og engasjementet i Fiskerinæringens Forskningsfond - for å nevne noe. I heimkommunen Meløy kjennes Egil også som mangeårig leder i Meløy Høyre.

- Fiskeri er viktig – at vi fisker og tjener penger, dét er viktig for landet. Og husk at 95 prosent av villfanget fisk går til eksport. Så, derfor er det viktig å være i de nettverkene jeg er, og at man kan snakke med hvem som helst – nå har vi for eksempel flere ganger hatt stortingsrepresentanter på besøk, der de får omvisninger og informasjon om hvilke utfordringer næringslivet i Meløy har.


Sørheim tenker fram

Så husker vi setningen «Jeg har ikke sansen for å skulle bli pensjonist.», i starten. Likevel, Sørheim Holding-søsknene Egil (f. 1961, eier 64 prosent gjennom sitt Skarsfjorden Holding AS), Audun (f. -63, 18 prosent) og Hege (f. -69, 18 prosent) har satt i gang et generasjonsprosjekt.

- Virksomheten er blitt stor, og vi må ta ansvar for arbeidsplassene som er skapt. Jeg mener vi bør tenke mer på neste generasjon enn det har vært tradisjon for. Barna til oss søsknene står i andre jobber i andre bedrifter, og har egne familier. Men, de er positive til å være med, og til å gjøre langsiktige valg.

- Min egen sønn Christian er født i 1988, og er den som så langt er med, gjennom styreverv i våre selskaper. Jeg selv har aldri hatt andre jobber enn i familiebedriften, mens han er ingeniør hos Kongsberg Maritime i Brattvåg. Det er veldig positivt at han er ute og skaffer seg erfaring og kompetanse – dette blir nyttig for våre selskaper. Han tiltrer nå gradvis i jobb med nybygg av Selvåg Senior, opplyser Egil.

- Og en nyhet til deg, helt til slutt! Akkurat i dag, mandag 21. desember, har det internasjonale klassifikasjonsselskapet DNV GL erklært at kjølen til nye Selvåg Senior skal settes sammen av Cemre Shipyard!

 

Egil Sørheim (59) Født på Halsa i Meløy, der han er oppvokst og fortsatt bor. Sønn av Odd og Bjørg, storebror til Audun (f. 1963) og Hege (f. -69). Er selv gift med Reidun, og de har sønnen Christian (f. -88). Egil tok utdanning i fiske og fangst på Gravdal i Vestvågøy, og ble fisker og senere skipper i om lag 25 år på familierederiets båt Selvåg Senior. Er daglig leder og styreleder i Sørheim Holding AS, som han selv eier 64 prosent gjennom sitt selskap Skarsfjorden Holding AS. Har hatt en rekke tilisverv i bransjeorganisasjoner, både regionalt og nasjonalt, og er tidligere leder i Halsa Samfunnshus og Meløy Næringsforum, nåværende leder i Meløy Høyre og aktiv i tilsynsgruppa for turisthytta Tåkeheimen i Meløy.

 

Sørheim Holding AS Etablert i dagens form i november 2005, med base på Sørheimbrygga, som ligger på Æsøya ved Halsa sentrum. Virksomheten er bygget på det Alfred (f. 1903) og hans sønn Odd (f. -36) etablerte fra 1949, med kjøp av Selvåg i 1952 og bygging av den opprinnelige brygga i 63-64. Hovedeier i dag er Egil Sørheim (f. -61) sitt selskap Skarsfjorden Holding AS, som eier 64 prosent, mens hans søsken Audun og Hege eier 18 prosent hver. Sørheim Holding AS eier dernest selskapene Sørheimbrygga AS, Selvåg Senior AS, Arhaugfjord AS og Meløyfjord Fiskeriselskap AS – det siste ble etablert i 2004 etter oppkjøp av 4 andre fartøyer, og der er Roger Larsen (f. -67) daglig leder. I 2021 tas den nybygde Meløyfjord i bruk, og i 2023 ny Selvåg Senior, den tredje i rekken. Daglig leder i Sørheim Holding AS er Egil Sørheim, og konsernet hadde i 2019 driftsinntekter på om lag 138 millioner kroner, og om lag 37 ansatte.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

185 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page