top of page

Vil lære mer

Som ingeniørstudent finnes det alltid et fasitsvar på oppgaven. Det fungerer litt annerledes når man kommer ut i arbeidslivet, ifølge Trond Jøran Stokke (26).

Han er ferdig utdannet ingeniør, på plass hos Moldjord Bygg og anlegg – men ifølge bodøgutten begynte ikke den ordentlige læringa før han kom i fast jobb.


Fersk ingeniør

Han er utdannet byggingeniør ved Høyskolen på Vestlandet og er nå ansatt som ingeniør hos Moldjord Bygg og Anlegg. - Interessen for å bygge ting har jeg hatt siden jeg var en liten gutt, så at jeg skulle havne i denne bransjen lå vel litt i kortene, forteller den ferske ingeniøren. Han forteller om typiske oppgaver som å sørge for at ting blir bygget i henhold til tegninger, at de følger planen på prosjektet og at de hele tiden jobber i henhold til budsjett. Med andre ord, mye å holde styr på.

- Man må ha gode systemer når det kommer til gjøremål og beskjeder man gir og mottar. Det finnes sikkert ett eller annet digitalt system jeg kunne brukt, men jeg trives best med notatboka mi – den er med i bilen overalt!


Mye ansvar Når man er ferdig utdannet ingeniør har man mye viktig kunnskap om prosjektering og planlegging, men Trond Jøran mener at det også er viktig å ha innsikt i hvordan det foregår på byggeplassen.

- Selv om jeg har god kontroll på teorien bak, er jeg overraska over hvor mye praktisk erfaring har å si for å kunne gjøre en god jobb.. På skolen var det alltid bare ett riktig svar, men i byggeprosessen møter man hele tiden utfordringer som må løses, forklarer han. - Derfor er jeg ofte ute i felten hvor jeg lærer av veldig flinke folk – det gjør at jeg får god innsikt i hvordan ting fungerer og løses i praksis.

Å lede prosjekter er sjeldent enkelt – man skal til enhver tid påse at de som jobber i felten har det de trenger, når de trenger det - slik at jobben blir gjort tidsnok. - Det blir fort dyrt hvis vi kommer bakpå, og ikke holder oss til tidsfristene. Jobben skal utføres effektivt, men med topp kvalitet – dét ansvaret kjenner jeg selvfølgelig på. Heldigvis får vi mye tillit hos ledelsen, og det er en motivasjon i seg selv!


Selv om jeg kan teorien bak det meste, er jeg likevel overraska over hvor mye praktisk erfaring har å si for å kunne gjøre en god jobb. Trond Jøran Stokke

Trond Jøran støtter seg ofte på de flinke fagfolkene på byggeplassen. På bildet f.v. Bent Ove Tollåli (formann), Trond Jøran Stokke (ingeniør), Verner Arntzen (verneombud), Espen Andre Skoglund (Maskinfører) og John-Are Eggesvik (Hjelpearbeider/ADK).Kommunikasjon er viktig

I denne jobben møter han mange forskjellige mennesker hver dag, og det jobbes tett sammen med både håndverkere, rådgivere og økonomer. Å sørge for at alle disse kommuniserer godt sammen er helt essensielt for å få til en god flytt i arbeidsprosessen.

- Ja, jeg vil jo si at man bør være god på kommunikasjon i denne jobben. Der har jeg kanskje en fordel fra tidligere arbeidserfaring, sier han. Istedenfor å begynne rett i jobb etter studiene, tok nemlig Trond Jøran et jobbår i psykiatrien i Bergen Kommune. - Jeg har alltid vært litt ekstra interessert i mennesker. Det var et veldig spennende år, og det jeg lærte der – det har jeg absolutt med meg i møte med folk. Men når det er sagt, så tror jeg ikke at jeg kunne ha jobbet med det i det lange løp. Du vet, man har som regel nok med seg selv og sine egne problemer, smiler han.

 

Trond Jøran Stokke (26) Født og oppvokst i Bodø, hvor han har gått både grunnskole og videregående. Etter endt skolegang ventet et år hos Rimi og et år i forsvaret før han begynte på ingeniørutdannelse ved Høyskolen på Vestlandet. Deretter jobbet han et år i psykiatrien i Bergen før han og samboeren Sol Marie Børli flyttet hjem til Bodø.

 

Tekst: Synne Bakken Ulsnæs og Edmund Ulsnæs Foto: Edmund Ulsnæs


284 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page