top of page

Vil selge, men til lokale

Svein (68) er syk. Jan-Petter (66) tenker pensjonsalder. Nå ønsker brødrene Olsen å selge sin solide familiebedrift. Den som på 67 år knapt nok har opplevd røde regnskapstall. Men de ønsker fortsatt lokalt eierskap. Fordi Meløy trenger det.

Staben i den tradisjonsrike familiebedriften Ørnes Blikk AS betjener et stort antall faste kunder i Meløy-regionen. Vårt lagbilde er tatt i fjor høst, og vi ser Paula Silva (f.v.), Einar Mevik, Jan-Petter Olsen, Svein Olsen, Sander Olsen og Martinio Silva. Carlos dos Santos var ikke tilstede da bildet ble tatt.

- Jeg frykter at hvis en stor aktør utenfra overtar eierskapet, så vil de sende inn både rørleggere, tømrere og elektrikere fra byen.

- Så det beste for Meløy og andre håndverkerbedrifter, er at bedriften Ørnes Blikk fortsetter med lokalt eierskap!

Svein Olsen er tydelig. Sliten av sykdommen som har herjet i kroppen siden i fjor vår, men sterk og klar: ja, familiebedriften Ørnes Blikk AS er nå offisielt til salgs. Men helst ikke til den første og beste som byr mest.


Det beste for Meløy er…

- Jeg for min del ønsker å få til en løsning som er best mulig for Meløy. Man ja, her er jo de som mener at vi bare må se til å selge til høystbydende, om det så er en stor aktør i Bodø, vedgår Svein Olsen.

Han er fortsatt registrert som daglig leder, men har en god stund vært ute til venstre på grunn av tøff behandling for kreft i det ene beinet. Lillebror Jan-Petter har styrt butikken etter beste evne siden i fjor sommer.

- Men….jeg er redd for at andre firmaer i Meløy som vi i dag samarbeider og lever godt ved siden av, vil bli skadelidende hvis vi gjør det på den måten.

- Med en større aktør innen tekniske fag som eier, og som kommer utenfra, kan konkurransen bli større, forklarer han.

Svein var helt fra barnsben levende opptatt av faget til faren Audun (i dag 91 år) og bedriften han hadde etablert på hjemstedet i 1956. Han selv ble fast ansatt fra 1971, ledet bedriften fra midt på 1990-tallet, og er formelt daglig leder siden 2007.


Jeg er syk, jeg fikk kreft. I denne jobben må man være 100 prosent, og ha gøts. Jeg kan være med videre, men kan ikke ha hovedansvaret. Svein Olsen, daglig leder

Tenker nytt selskap

- Lokalt eierskap, sier dere, men hvordan skal dét skje?

- Ikke for enhver pris, da - så hvis vi ikke får det til, må vi selge til noen andre eller legge ned, begynner brødrene.

- Men, det vi vil forsøke, er å henvende oss folk i nettverket vårt av andre private bedrifter i Meløy – kan man se for seg at det etableres et nytt selskap med flere eiere, og der dette selskapet blir ny hovedeier i Ørnes Blikk AS? Eller en annen modell – det finnes sikkert mange løsninger.

- Vi ser at bedriften vår er viktig i Meløy - det er et behov for våre tjenester. Og, vi vet av lang erfaring at det er gode muligheter for god lønnsomhet.

- Enn dere, da?

- Det kan være en fordel for nye eiere at jeg selv har Mesterbrev i dette faget. Og, vi kan være med videre på eiersiden, men det må en ny daglig leder på plass, en som kan ta dette videre i det daglige. Vi har sett dette bli gjort andre steder, så vi håper det kan gå bra her, også.

Jan-Petter Olsen (t.v.) når pensjonsalderen neste vinter - Svein Olsen har allerede nådd den, og er dessuten syk av kreft. Nå selger de familiebedriften Ørnes Blikk AS.

Dette sitter langt inne, men nå er vi kommet ditt at vi ønsker andre eiere inn, og aler helst lokale. Jeg håper at jeg selv kan gå av med pensjon neste sommer. Jan-Petter Olsen, styreleder

Solide kunder

Ørnes Blikk AS, opprinnelig Auduns Blikkenslagerverksted, er blant de eldste privateide selskapene i nordre del av Meløy – helt der oppe sammen med bedrifter som Terje Halsan AS, Selstad Snekkeribedrift og Leif Brun & Sønner. Bedriften har en rekke privatkunder, ja, men ikke minst solide og betalingsdyktige kunder som Yara Glomfjord og andre innenfor ulik produksjon. Og med plettfritt renommé hos de samme. Men også: et uløst generasjonsskifte, som så mange små og private bedrifter.

- Vi har en veldig bra stab med 7 arbeidsplasser, og som er viktig å beholde. Og det er egentlig ikke et alternativ å avvikle – da må vi heller selge til noen utenfra.

- Men, aller først vil vi prøve å få på plass et nytt og lokalt eierskap, fastslår brødrene Jan-Petter og Svein. 

Ørnes Blikk AS

Forretningsadresse: Kystveien 106, Ørnes

Etableringsdato: 7. november 2006 med dagens eierskap. Opprinnelig etablert i 1956 som Auduns Blikkenslagerverksted

Eiere: Svein Olsen (55 %), Jan Petter Olsen (40), Audun Almar Olsen (5)

Daglig leder: Svein Olsen (f. 1955)

Styreleder: Jan Petter Olsen (f. 1957)

Ansatte: 7 Driftsinntekter 2022: om lag 9, 8 millioner kroner

Ørnes Blikk AS driver blikkenslagervirksomhet for både privatkunder og næringslivet i Meløy-regionen, og er også spesialisert på ventilasjonsanlegg. Selskapet eier en enebolig i Mosvolddalen på Ørnes, mens produksjons- og lagerlokaler i Spildra eies av familieselskapet Audun Eiendom AS.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs


368 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page