Yess, de KLARTE det!
Nå skal bedriften tjene på at de klarte å stå løpet ut, og hovedpersonene selv er meget fornøyd. Men tøft kjør, dét har det vært.

- Nå kan bedriften tilby tjenester vi før ikke kunne, fastslår daglig leder Bjørn Kildal (t.v.) i Halsa Bygg AS. Han og bedriftens prosjektleder Mikael Antonsen har nemlig sluttført sin desentraliserte ingeniørutdanning, etter 6 års hardt arbeid.
- Knalltøft. Tidkrevende. Tidvis vanskelig å motivere seg.
- Men alt i alt har vi vært flinke. Og fantastisk å være ferdig, pluss at dette er viktig for bedriften! fastslår daglig leder Bjørn Kildal i Halsa Bygg AS.
- Både utfordrende og artig! De heime merket vel trøkket mest – jeg fikk jo 2 barn underveis. Så…..jeg har måttet kutte ut både arbeidet mitt i Innsatsstyrken til Heimevernet, og boksingen, som både Bjørn og jeg holdt på med, smiler prosjektleder Mikael Antonsen etter 6 år.
Tøft arbeid
Det du ser på hovedbildet i denne artikkelen er karer med stayer-evne. Og du ser 2 av de ytterst få som klarte å stå løpet ut. Bjørn og Mikael hos Halsa-entreprenøren kan nemlig fra i sommer bygge ut kompetanseveggen sin med «bachelor i ingeniørfaget».
- Jeg trodde selv at jeg skulle være en ganske god student, men det er nok riktig at det skjer noe med hodet når man blir eldre. Det var 11 år siden jeg sist studerte, og ingeniør-matematikken….den var beinhard! innrømmer Bjørn.
- Litt irriterende at Mikael var hakket framfor meg akkurat der, hehe. Men vi er begge enig om at vi aldri hadde klart dette, hvis det ikke var for at vi var to som samarbeidet.
Det var i sommer at de to fikk bestått på alle eksamener og bacheloroppgave etter det 6-årige løpet. Y-veien til ingeniør.

Lokalavisen Framtia, 14. mai 2014. Bjørn Kildal og Mikael Antonsen til høyre på første benk.
2 av veldig få
Kjapp historikk: 27 takket ja, fordelt på to kull, da det daværende Omstillingsstyret i Meløy i 2013 sørget for påkostet og desentralisert ingeniørutdanning - i samarbeid med daværende Høgskolen i Narvik (i dag UIT-Norges Arktiske Universitet Campus Narvik, red. anm.) Men, krevende utdanning ved siden av jobb ble tøft for mange, og frafallet var stort. Så vidt Ny Næring kjenner til, har bare 5-6 klart å gjennomføre. En tredel av disse er altså i staben til Halsa Bygg.
- Korona-restriksjonene gjorde innspurten veldig krevende. Men med hjelp fra erfarne Rolf Støre hos vår samarbeidspartner Rambøll i Bodø, klarte vi å ro det i land, sier Bjørn fornøyd.
- Hvorfor er deres ingeniørutdanning viktig for Halsa Bygg?
- Med denne kompetansen kan vi utvide sentralgodkjenningen vår betydelig. Altså hva vi kan ta på oss av oppdrag og samarbeidsprosjekter, oppgaver vi før ikke kunne løse selv.
- Og, på prosjektering blir vi mer uavhengig av leverandører i Bodø og den lange responstiden som vi ofte må finne oss i der.
Tekst og foto: Edmund Ulsnæs